Stână, construită pe locul unei foste cetăţi getice

Categories DezvăluiriPosted on

Dezinteres total pentru vestigiile istorice din Dobrogea. Pe locul unei foste cetăţi getice este acum o stână, iar o cetate romană a fost transformată în groapă de gunoi. Autorităţile locale, cele care ar trebui să aibă grijă de monumentele istorice, n-au făcut nimic să le protejeze şi nici măcar nu au habar că e obligaţia lor să facă asta.

Un val de pământ este tot ce a rămas din fosta cetate getică de la Beştepe. Situată pe malul braţului Sfântu Gheorghe, fortificaţia trece neobservată. Turiştii care s-ar încumeta să meargă acolo ar găsi o stână. Deşi nu s-ar spune privind în jur, fortificaţia veche de mai bine de 2.300 de ani, se află pe lista monumentelor de interes naţional.

La intrarea în cetatea getică de la Beştepe, câţiva ciobani au hotărât că este locul potrivit pentru o stână.

Legea prevede clar că în interiorul unui sit arheologic nu se poate construi nimic. Obligaţia întreţinerii unor astfel de obiective revine autorităţilor locale. Dar viceprimarul din Beştepe nu ştie asta.

“Nu am cunoştinţă. Nu, deci nu am cunoştinţă despre aşa ceva”, spune Anişoara Pavel, viceprimarul comunei Beştepe.

„Dacă autorităţile nu intervin în timp util, riscăm ca acest sit să fie parţial distrus şi este absolut păcat”, este de părere Sorin Ailincăi, manager al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale.

La mică distanţă se afla o cetate romană din secolul I. Era un punct strategic important pe Dunăre. Acum, vestigiul a ajuns o ruină din cauza nepăsării. În plus, lângă fortificaţie s-a format o groapă de gunoi uriaşă.

„Pentru cele două cazuri menţionate, separat, s-au formulat deja plângeri pentru poliţie. Din nefericire, este o situaţie generală la care contribuie lipsa de promovare a legii în educaţia curentă”, spune Iulian Vizauer, directorul Direcției de Cultură Tulcea.

Poliţiştii din Tulcea susţin că au deschis deja o anchetă.

Sursa: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Stana+construita+pe+locul+unei+foste+cetati+getice

1 comment

  1. Dragii mosului! Efiresc sa fiti maniosi,acelasi ,sentiment il traiesc si eu.Situatia in care se gasesc si modul in care sunt tratate siturile arheologice din Romania poate fi explicata foarte simplu.Marea majoritate a sefilor de comunitati (primari),dupa ce castiga alegerile au un singur obiectiv:musai trebuie sa-si cumpere bacalaureatul.In general habar nu au ce pastoresc in satele si comunele lor,iar daca exista vreun sit consacrat,nu se gandesc decat la faptul ca ei ar trebui sa fie primii care dau peste vreo comoara.Locuitorii comunitatilor unde se gasesc asezari vechi sau se pot descoperi altele sun prea marcati de saracie si nevoi astfel incat sa le mai pese.Pacat! Mare pacat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *