Stână, construită pe locul unei foste cetăţi getice

Categories DezvăluiriPosted on

Dezinteres total pentru vestigiile istorice din Dobrogea. Pe locul unei foste cetăţi getice este acum o stână, iar o cetate romană a fost transformată în groapă de gunoi. Autorităţile locale, cele care ar trebui să aibă grijă de monumentele istorice, n-au făcut nimic să le protejeze şi nici măcar nu au habar că e obligaţia lor să facă asta.

Un val de pământ este tot ce a rămas din fosta cetate getică de la Beştepe. Situată pe malul braţului Sfântu Gheorghe, fortificaţia trece neobservată. Turiştii care s-ar încumeta să meargă acolo ar găsi o stână. Deşi nu s-ar spune privind în jur, fortificaţia veche de mai bine de 2.300 de ani, se află pe lista monumentelor de interes naţional.

La intrarea în cetatea getică de la Beştepe, câţiva ciobani au hotărât că este locul potrivit pentru o stână.

Legea prevede clar că în interiorul unui sit arheologic nu se poate construi nimic. Obligaţia întreţinerii unor astfel de obiective revine autorităţilor locale. Dar viceprimarul din Beştepe nu ştie asta.

“Nu am cunoştinţă. Nu, deci nu am cunoştinţă despre aşa ceva”, spune Anişoara Pavel, viceprimarul comunei Beştepe.

„Dacă autorităţile nu intervin în timp util, riscăm ca acest sit să fie parţial distrus şi este absolut păcat”, este de părere Sorin Ailincăi, manager al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale.

La mică distanţă se afla o cetate romană din secolul I. Era un punct strategic important pe Dunăre. Acum, vestigiul a ajuns o ruină din cauza nepăsării. În plus, lângă fortificaţie s-a format o groapă de gunoi uriaşă.

„Pentru cele două cazuri menţionate, separat, s-au formulat deja plângeri pentru poliţie. Din nefericire, este o situaţie generală la care contribuie lipsa de promovare a legii în educaţia curentă”, spune Iulian Vizauer, directorul Direcției de Cultură Tulcea.

Poliţiştii din Tulcea susţin că au deschis deja o anchetă.

Sursa: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Stana+construita+pe+locul+unei+foste+cetati+getice

Lasă un răspuns