Un tezaur excepțional din aur DESCOPERIT IERI în zona Brașovului…

Categories ArheologiePosted on

Muzeul Național de Istorie din București s-a îmbogățit din această dimineață cu un tezaur din AUR deosebit de frumos și de bine păstrat, descoperit chiar ieri într-o pădure din apropierea Brașovului.

Autorul descoperirii, dl. Fănel Șerban, un pasionat de arheologie, mi-a relatat că ieri după masă, fiind plecat în natură, în apropiere de Brașov, a reușit să îl identifice cu ajutorul unui detector de metale, pe care îl folosește cu o autorizație specială.

În scurt timp, au ieșit la lumină 21 de verigi din aur (probabil un colier) cu o greutate de 115,57  grame… La locul respectiv nu s-au găsit și alte artefacte.

În mai puțin de 24 de ore, autorul descoperirii s-a prezentat la Muzeul Național de Istorie din București și a predat specilaiștilor întregul tezaur. El a fost în scurt timp verificat cu raze X și s-a constatat că conține 86% aur și 14% argint, ceea ce dovedește că este vorba de aur aluvionar, specific prelucrării antice pe teritoriul României. De altfel, din câte știm, un procent similar de aur și argint s-a găsit și în unii cosoni.

Conform primelor opinii exprimate de specialiști, tezaurul pare să fie din perioada Halstattiană, având o vechime de peste 3.000 de ani, lucru care este impresionant dacă privim rafinamentul execuției.

Bucuros că încă o comoară antică a ieșit la lumină, îi urez d-lui Fănel Șerban să aibă parte și de alte decoperiri de excepție. De asemenea, le recomand tuturor detectoriștilor să colaboreze cât mai mult cu mediul științific, cu arheologii. Cred că un parteneriat real și corect ar fi benefic cercetării arheologice în România.

Daniel Roxin

14 comments

 1. În ciuda falsurilor grosolane cu privire la trecutul nostru istoric, realitățile reușesc să ne uimească. La fiecare pas o nouă descoperire arată existența unei civilizații mult superioară celei de azi din perspectivă morală. Iată de ce toți decidenții cred că se tem și o ignoră!

 2. Va multumim ca ne-at informat despre aceasta minunatie cu care s-a imbogatit muzeul ,dar si noi ,romanii.Ne-ati facut o bucurie!
  Ii doresc dlui Fanel Serban ,sa fie sanatos ,sa mai descopere si alte lucruri minunate !

  Va doresc numai bine !
  Cu mult respect si recunostinta pentru ce faceti pentru noi romanii .
  Elena Vaneata
  Presedinte -fondator ADPR /contact 0727716349 /

 3. Domnul Fanel Serban,Un Pasionat de arheologie ne-a adus o bucurie enorma,de nepretuita Valoare documntara si morala si in acelasi timp foarte emotionanta!
  Felicitari D-le Fanel Serban!!!!
  Istoria noastra milenara isi cere dreptul la Viata si Lumina!! Descoperirile acestea dovedesc din plin ca,Mai devreme sau mai tarziu, totul iese la Lumina!

  Iata inca un raspuns la intrebarea “Cine suntem ,noi Romanii?”

  Cu mult Respect si Iubire Pentru Natie si Cei ce scot la iveala Radacinile Milenare a Natiei Romane!

 4. Privesc luvrurile altfel.
  Intra natiunea romana in stare de urgenta/calamitate iar toate asa zise descoperiri in spirit nationalist, se vor realoca proprietatii private. Nu ai nevoie de multa scoala sa citesti istoria sau, ba.

 5. RESPECT PENTRU DOMNUL FANEL SERBAN,DUMNEEU SA-I AJUTE SA FACA CAT MAI MULTE DESCOPERIRI DE ACEST GEN SI SPER SA FIE SI RECOMPENSAT DE STATUL ROMAN IN PRIMUL RAND PENTRU CINSTEA DE CARE A DAT DOVADA,NOI ROMANII AM UITAT CE INSEAMNA CINSTEA.MULTUMIM SI DOMNULUI ROXIN PENTRU VESTILE BUNE CU CARE NE INCANTA MEREU.DOMNULE ROXIN,AS AVEA O RUGAMINTE SA-L READUCETI PE DOMNUL VALENTIN ROMAN INAPOI,INPREUNA ERATI MULT MAI BUNI.FACETI O ECHIPA BUNA.

 6. In primul rand felicitari descoperitorului pentru cinstea de care a dat dovada si pentru pasiunea sa.
  Un asemenea tezaur pune intr-o noua lumina gradul de civilizatie si bunastare al locuitorilor meleagurilor noastre acum cca. 3000 de ani in urma.
  Maxime felicitari si multumim pentru articol.

 7. ma intreb oare cum au fost descoperite aceste inestimabile piese cu un detector de metale cand acestea sunt NEMETALE..si nu se pot detecta..in fine..respect..dl ptr ca a predat aceste obiecte muzeului..din cate stiu el va beneficia si de o recompensa in bani ptr fapta sa..asta scrie in lege..poate primii cca 10 sau 20 % din valoare

 8. Nu contest onestitatea domnului Fănel Șerban, foarte bine ca a predat piesele gasite. Insa exista o mare problema in astfel de practici. Piesele descoperite in acest mod sunt scoase din contextul arheologic. Astfel, valoarea arheologica a artefactului este mult diminuata. In mod normal, trebuie cercetata toata zona in care a fost descoperita pentru a descoperi si alte informatii legate de acea piesa, si nu numai. Astfel de descoriri trebuie facute in mod organizat, intr-un santier arheologic, de arheologi profesionisti. Consider ca nu trebuie incurajate astfel de practici.

 9. absolut fantastic! sa i dea Dumnezeu sanatate domnului Fanel si sanse sa mai gaseasca si alte minunatii. la fel le doresc tuturor celor sinceri pasionati de arheologie si care prefera sa faca cinstit si onest ceea ce hotii doar distrug si fura!

  Domnului Francu: imi pare rau sa va spun asta , dar sunteti complet limitat ca orizont. gandirea asta invechita a lasat ca romania sa fie oricum distrusa de cautatori de comori, mafioti cu detectoare de mii de euro. asadar, domnule Francu, dupa tot ce ati auzit si vaut ca au facut mafiotii detectoarelor, cum credeti ca e mai bine???? ce a facut domnul Fanel sau ceea ce se intampla probabil zilnic pe siturile importante din romania??? Eu cred ca tinerii arheologi ar trebuie sa evolueze…

 10. …mai intai, fa mata un efort minim si pune mana pe gramatica, apoi tine-o strans sa nu scape, probabil o vei deschide cu folos…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *