Un tezaur excepțional din aur DESCOPERIT IERI în zona Brașovului…

Categories ArheologiePosted on

Muzeul Național de Istorie din București s-a îmbogățit din această dimineață cu un tezaur din AUR deosebit de frumos și de bine păstrat, descoperit chiar ieri într-o pădure din apropierea Brașovului.

Autorul descoperirii, dl. Fănel Șerban, un pasionat de arheologie, mi-a relatat că ieri după masă, fiind plecat în natură, în apropiere de Brașov, a reușit să îl identifice cu ajutorul unui detector de metale, pe care îl folosește cu o autorizație specială.

În scurt timp, au ieșit la lumină 21 de verigi din aur (probabil un colier) cu o greutate de 115,57  grame… La locul respectiv nu s-au găsit și alte artefacte.

În mai puțin de 24 de ore, autorul descoperirii s-a prezentat la Muzeul Național de Istorie din București și a predat specilaiștilor întregul tezaur. El a fost în scurt timp verificat cu raze X și s-a constatat că conține 86% aur și 14% argint, ceea ce dovedește că este vorba de aur aluvionar, specific prelucrării antice pe teritoriul României. De altfel, din câte știm, un procent similar de aur și argint s-a găsit și în unii cosoni.

Conform primelor opinii exprimate de specialiști, tezaurul pare să fie din perioada Halstattiană, având o vechime de peste 3.000 de ani, lucru care este impresionant dacă privim rafinamentul execuției.

Bucuros că încă o comoară antică a ieșit la lumină, îi urez d-lui Fănel Șerban să aibă parte și de alte decoperiri de excepție. De asemenea, le recomand tuturor detectoriștilor să colaboreze cât mai mult cu mediul științific, cu arheologii. Cred că un parteneriat real și corect ar fi benefic cercetării arheologice în România.

Daniel Roxin

Lasă un răspuns