Un român omagiat în Imnul de Stat al Macedoniei: Pitu Vlahul

Categories ArticolePosted on

Pitu Guli, unul dintre marii eroi ai românilor (n. 1865 – d. 1903), zis și Pitu Vlahul, s-a născut într-o familie de aromani din localitatea Crusova, azi in FYROM (fosta Republica Iugoslava a Macedoniei). El și-a legat numele de lupta din Balcani pentru independența de jugul otoman, visând la o viață liberă pentru toate popoarele, indiferent de națiune.

Pitu Guli sau Pitu Vlahul a condus armata aromânilor în bătălia de la Piatra Ursului la un sacrificiu eroic asemănător cu cel al spartanilor din bătălia de la Termopile. Una dintre cele mai tragice și mai eroice figuri din istoria aromânilor, una dintre cele patru ramuri ale poporului român, este cea a lui Pitu Guli, supranumit Pitu Vlahul.

Măreția eroului este cântată și azi în baladele aromânilor din întreaga lume, iar imnul de stat al Macedoniei îl pomenește printre eroii fondatori ai statului balcanic. Pitu Guli și-a pierdut viața în timpul bătăliei de la Piatra Ursului din anul 1903, din timpul răscoalei antiotomane care i-a unit pe românii balcanici, pe macedonenii slavi și pe albanezi, cunoscută în istoriografia internațională drept Răscoala Ilinden.

Bătălia de la Piatra Ursului poate fi comparată, prin tragismul ei, cu bătălia de la Termopile, unde regele spartan Leonidas și-a sacrificat viața, alături de 300 de războinici, pentru a întârzia invazia persană în Elada și pentru a oferi grecilor posibilitatea să își mobilizeze armatele împotriva cotropitorilor. La fel, Pitu Vlahul, unul dintre părinții fondatori al Republicii de la Crușevo, și-a sacrificat viața, alături de un detașament format din 903 aromâni, pentru a întârzia înaintarea armatei otomane și pentru a da posibilitatea aliaților macedoneni și albanezi să își regrupeze forțele.

Pitu Guli sau Pitu Vlahul a devenit un erou legendar pentru românii balcanici și pentru macedoneni. Însă, dincolo de legendă, biografia sa cuprinde elementele care conturează figura unui luptător pentru libertate.Citeste mai mult pe: http://glasul.info/2015/01/15/un-roman-omagiat-in-imnul-de-stat-al-macedoniei/

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

4 comments

  1. Istoria Balcanilor e marcată de eroii si ctitoriile românitatii, e vorba de continuitate care nu a incetat niciodata, trecând din lumea traco-dacica in cea româneasca, dupa cum o stim cei mai multi dintre noi. Ce stim mai putin e ca Balcanii nu ar fi avut nicio sansa reala sa respinga Poarta pana aproape de Bosfor fara neamul nostru, dincolo de jocurile marilor puteri. Chiar independenta Greciei ramanea un vis intarziat daca nu ar fi existat capitanii si eroii aromânilor, fiindca ajutorul Rusiei si Angliei nu au fost hotaratoare niciodata, desi trambitate ca atare.

    Sunt multe lucruri necunoscute pe care istoricii de azi, cei mai multi de doi bani, nu le dezvaluie si nu si le asuma. PE ACESTIA II ACUZ CA ASCUND ISTORIA GLORIOASĂ A NEAMULUI ROMÂNESC.

  2. Era poate mai interesant daca Fyrom s-ar fi conturat ca si Casa din care a pornit marele Alexandru, fiindca acesta e adevarul istoric, intr-o vreme când ramura noastra sudica a facut implozie.

    Dincolo de asta, e vorba de o repozitionare a noastra pe alt aliniament, de rupere cu istoria bastarda rescrisa conform unor interese sau din slugarnicie innascuta. Adica prin extensia jegului moral al unora, putini, asupra întregului Neam.

  3. Uite un tip care a sacrificat tot, pentru un ideal, cu arma in mana luptand pentru libertate! Daca am fi macar o zecime de acesti tipi de indivizi in Romania lucrurile ar fi mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *