Donează o carte pentru românii din afară granițelor țării

Categories ArticolePosted on

un articol de Valentin Roman

Frații noștri de peste graniță au nevoie de noi. Mulți dintre ei trăiesc în zone unde identitatea le este amenințată de politicile lipsite de tolerantă practicate de autoritățile locale. Este cazul comunităților românești din Serbia, Ungaria, Bulgaria sau Ucraina. Limbă română, acel liant care, sute de ani, ne-a fost tuturor cel mai bun “avocat’ al identității, a devenit, pentru unii dintre frații noștri, o comoară pe cale să fie pierdută. Fără școli, fără instituții de cultură care să promoveze limbă strămoșilor, românii din afară granițelor au nevoie de ajutor, ajutor care nu poate veni decât de la noi. Este Obligația noastră de FRAȚI!

România, că stat, a acordat, în ultimii ani, libertăți și drepturi semnificative minorităților ce viețuiesc între granițele sale, depășind cu mult practică europeană. Unora poate mult prea multe…De românii din afară granițelor ei s-a interesat prea puțin, în ciudă semnalelor tot mai alarmante și accentuate că romanitatea acestora este în pericol.

Fiecare dintre noi trebuie să devină conștient că redeșteptarea identității naționale și a unității de neam, a moștenirii milenare și a apartenenței la acest pământ nu se poate face prin demersuri solitare, ci prin acțiuni comune și clare.

Alătura-te noua în campania de susținere a comunităților românești din afară granițelor țării! Donează cărți în limbă română pentru frații noștri care au nevoie de ele. Contactează-ne și fi parte într-un demers ce are că scop salvarea identității naționale a comunităților românești ce viețuiesc în afară României!

15 comments

 1. Pentru a fi siguri ca aceste carti ajung la cei care au nevoie de ele,este necesar sa luati contact cu organizatiile romanesti de peste granite..

 2. Sunt din Buzau si de multa vreme caut o posibilitate sa donez carti pentru romanii din alte tari. Rog respetuos sa fiu contactat pentru a stabili modalitatea de donare.

  cu stima,
  G.Benescu

 3. salutari !

  trimite te rog cartile prin posta la unul din coordonatorii din lista. In petrosani nu avem coordonatori cu punct de colectare. Ar fi minunat sa se ofere cineva. Dati un mesaj pe adresa de mail.

  Multumim !

 4. Cred ca intii ar trebui sa luati legatura cu romanii din tarile respective si apoi sa incepeti sa strangeti carti.
  Chiar credeti ca romanii din Timoc au nevoie de cartile care se tot strang, in mare parte, carti pentru elevi de liceu si beletristica? Acestia au nevoie intai de carti de colorat cu ceva scris in romanesti si apoi abecedare, etc.
  Am dus carti in Ucraina, la romanii de acolo – dupa ceva timp, am aflat ca au fost puse sa zaca in subsolurile scolilor si stiu cauza – astazi, nu poti sa atragi un tanar, mai ales roman din Ucraina sau Ungaria, sa citeasca din carti vechi. Vrem sa facem treaba buna, le ducem colectii noi, nu hartogaraie care miroase a mucegai. Exista colectiile Adevarul, Jurnalul National…

 5. INAINTEA NOASTRA AU TRIMIS ALTII. DE PE URMA EXPERIENTEI LOR INCERCAM SA NE ORGANIZAM. SPER SA FIE CLAR PINA AICI. SI VOR VENII SI ALTII DUPA NOI. PROBLEMA ESTE ,, STATI DEOPARTE SI VORBITI SAU ACTIONATI´´ LA ASTA SE REZUMA TOTUL.

  DE CRITICA NEGATIVA NU DUCE NIMENI LIPSA. HAIDETI IN ECHIPA DECI.

  SARBATORI MINUNATE !

 6. Vreau sa donez carti noi pentru romanii din Moldova, Ucraina, Ungaria etc.Obiceiuri ale vietii de familie (nasterea, nunta si inmormantarea).
  Cum sa procedez?
  Adresa. Str. Unirii, nr.1, Bloc A 12, Ap. 1, Cehu Silvaniei, jud. Salaj
  Tel +040260650115 //0742418141 , E-mail
  Prof. Victor Becheanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *