UNGURII au învățat să scrie și să citească de la ROMÂNI (Vlahi). O spune cronicarul maghiar Simon de Keza în sec XIII…

Categories DezvăluiriPosted on

Pentru că impertinența extremiștilor maghiari nu are limite, aceștia mințind cu nerușinare la toate porțile occidentale că Transilvania este pământ unguresc, ne revine sarcina (încărcată de satisfacții, recunosc…) să prezentăm, pe rând, izvoarele maghiare medievale care demolează aceste pretenții. Scrise într-o perioadă în care aceste afirmații nu puteau să le aducă prejudicii, pentru că prima dreptul sabiei, nu dreptul istoric, spusele unor cronicari maghiari din Evul Mediu sunt bombe atomice pentru un Laslo Tokes si alti agitatori extremisti susținuți de Budapesta.

Astăzi ne vom ocupa de scrierile lui Simon de Keza, unul dintre cei mai impotanți cronicari maghiari ai secolului al XIII-lea, activ la curtea regelui Ladislau al IV-lea. În lucrarea CRONICUM HUNGARICUM el spune următoarele:

Pannoniae, Pamfiliae, Macedoniae, Dalmatiae et Frigiae ciuitates, quae crebris spoliis et obsidionibus, per Hunos erant fatigatae, natali solo derelicto in Apuliam per mare Adriaticum de Ethela, licentia impetrata, transierunt, Blackis, qui ipsorum fuere Pastores et coloni, remanentibus sponte in Pannonia.

„Orașele din Pannonia, Pamfilia, Macedonia, Dalmația și Frigia care fuseseră pustiite prin jafurile și asediile Hunilor, părăsindu-și solul natal, trecură, cu îngăduința lui Attila în Apulia, pe Marea Adriatică, Blackii (vlahii), care fuseseră păstorii și colonii lor, rămânând de bună voie în Pannonia.”

NOTA 1: Cu alte cuvinte, în secolul V d. Chr., Panonia era ocupată de blachi (vlahi – strămoșii românilor), pe vremea aprigului Attila. E important de subliniat că în Cântecul Nibelungilor (celebra epopee germană), care face referire la vremea lui Attila, se vorbește despre ducele VLAH Ramunc, aflat în alaiul lui Attila, prezentat ca un personaj de seamă de la curtea sa. Neplăcută situație pentru extremiștii unguri să se afle că pe vremea lui Attila, Panonia era ocupată de valahi, pașnic, cu “binecuvântarea’ lui Attila, aceștia fiindu-i aliați. Desigur, ei, geto-daco-valahii, au rămas exact în locul în care i-a și găsit Attila cu ocazia invaziei pe care a făcut-o în Europa, adică în Panonia și în jurul Carpaților.

Mai departe, cronicarul maghiar ne spune:

 

Remanserant quoque de Hunis virorum tria millia ex praelio Crimildino erepti per fugae interfugium, qui timentes occidentis nationes in campo Chigle vsque Arpad permanserunt, qui se ibi non Hunos, sed Zaculos vocauerunt. Isti enim Zaculi Hunorum sunt residui, qui dum Hungaros in Pannoniam iterato cognouerunt remeasse, redeuntibus in Rutheniae finibus // occurrerunt, insimulque Pannonia conquestrata, partem in ea sunt adepti, non tamen in plano Pannoniae, sed cum Blackis in montibus confinii sortem habuerunt. Vnde Blackis commixti litteris ipsorum vti perhibentur.

„Mai rămăseseră dintre Huni trei mii de bărbați, care au scăpat cu fuga din războiul Crimildin și care, temându-se de popoarele din Apus, au rămas tot timpul în câmpia de la Chigla (în Rusia de astăzi – n.m.), până în vremea lui Arpad (secolul IX-X). Aceștia aici nu s-au chemat Huni, ci Zaculi (Secui). Căci acești Zaculi sunt rămășițe ale Hunilor (alți cronicari maghiari ne spun că secuii nu sunt nici huni, nici unguri, dar lui Keza i-a plăcut această idee așa că nu o mai comentez – n.m.) care, când au aflat că Ungurii se întorc din nou în Pannonia, le-au ieșit în cale, când se întorceau, în Ruthenia (în Rusia de astăzi – n.m.) și, după ce au cucerit împreună Pannonia, au dobândit o parte din aceasta, însă nu în câmpia Pannoniei, ci vecini cu Blackii (românii), au avut aceeasi soartă în munți. De aceea, amestecându-se cu Blackii, se spune că se folosesc de literele lor.”

NOTA 2: Ohoho! Ce lovitură de măciucă dă Budapestei acest Simon de Keza! Haideți să analizăm citatul:

1. După ce europenii i-au desființat pe huni, nu a mai rămas picior din seminția lor în această zonă, ultimii rămași – în număr de 3.000 (fie ei secui sau nu) – s-au retras de teama armatelor Apusene în zona RUSIEI unde au și rămas până la venirea lui Arpad. După aceea, ungurii lui Arpad au venit în Panonia. Ei bine, cronicarul maghiar  ne spune că au cucerit o parte din Panonia, ÎN VECINĂTATEA VLAHILOR, ADICĂ A ROMÂNILOR. Cu alte cuvinte, teoria spațiului gol în care au venit ungurii este o gogoriță care ține doar la ignoranți, cronicarul spunându-ne că Arpad a luptat pentru a se instala în Panonia și că, după instalare, era vecin cu Vlahii, vlahii ăia care rămăseseră în Panonia din timpul lui Attila.

2. Ca o completare necesară, subliniez că în secolele IX și X (adică în vremea venirii lui Arpad în Europa), pe teritoriul Transilvaniei îi aveam voievozi pe VLAHII  Gelu  (a fost conducătorul unei formațiuni statale cu populație românească și slavă – în secolele IX și X – ce cuprindea bazinele Someșului Mic și Almașului, până la Poarta Meseșului. Lucrarea Gesta Hungarorum al lui Anonymus îl numește “Gelou, un anume blac”), Glad (a fost voievod al unei formațiuni statale medievale timpurii localizată pe teritoriul Banatului istoric – teritoriul dintre Tisa, Mureș, Dunăre și Carpați -, în prima jumătate a secolului al X-lea. Reședința principală a ducelui era Morisena – astăzi Cenad) și Menumorut ( a fost menționat în cronica notarului Anonymus al regelui ungur Béla al III-lea ca fiind Duce al țării dintre Tisa (o parte din Ungaria de astăzi -n.m.), Mureș, și Munții Apuseni, locuită de români, slavi, avari, “cozari” (probabil o ramură a hazarilor), având ca reședință cetatea Biharea, pe timpul venirii ungurilor – anul 896). Așadar, deci și prin urmare… 😉

3. În final, cronicarul ne mai spune că ungurii s-au amestecat cu vlahii în munți, având aceeași soartă… Adică vlahii erau aici, nu au venit de la sudul Dunării mai târziu…

4. Și cât de dureros poate fi pentru aroganța maghiară să se sublineze faptul că ungurii au luat literele (alfabetul) de la vlahi. Adică românii i-au învățat pe unguri să scrie și să citească. Neplăcut pentru Lazlo Tokes, dar dacă așa spune cronicarul lor, îl credem pentru că este evident că nu avea NICI MĂCAR UN SINGUR MOTIV să pună artificial în seama vlahilor astfel de lucruri. Dimpotrivă!

Vom reveni și cu alte documente maghiare care infirmă toate pretențiile mincinoase cu care extremiștii maghiari infectează lucrurile în România și în afara ei.

Daniel Roxin

P.S. În această seară, pe Nașul Tv, puteți urmări un nou episod al emisiunii ADEVĂRURI TULBURĂTOARE în care vom aborda tema: TRANSILVANIA, INIMA ROMÂNITĂȚII. Emisiunea poate fi urmărită de la ora 22:00 și, în reluare, duminică, de la ora 11:00

Sursa imaginilor: M. Simonis de Keza, Chronicon hungaricum, Buda, 1782

Sursa traducerii: G. Popa-Lisseanu, Izvoarele Istoriei Românilor (Fontes Historiae Daco-Romanorum). Volumul IV. Cronica Ungurilor de Simon de Keza, București, 1935 (pe www.dacoromanica.ro)

Via: https://tiparituriromanesti.wordpress.com/2013/02/12/cronicarul-maghiar-simon-de-keza-sec-xiii-despre-romani-si-secui/

 

 

 

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

38 comments

 1. Tradus urgent in engleza, puse in slideshare cu muzica intr-un film, postat pe youtube si imprastiat peste tot, inclusiv la comentariile clipurilor de youtube unguresti / anti-romanesti! (youtube nu accepta alte linkuri decat ale sale la rubrica lor de comentarii)

 2. Felicitări pentru articol! Poate ar mai fi de făcut unele precizări: hunii erau mongoloizi, ugurii (ungurii) erau indo-europeni, din familie turcica, nefiind nicio legătura demonstrata între acești cotropitori. distanța dintre ei este de 440 de ani (453 moartea lui Atilla si declinul hunilor, respectiv 896 venirea lui Arpad & co). 2. Cred ca este vorba de alfabetul runic al dacilor, care se regăsește si astăzi in conștiința urmașilor plutasilor de pe Bistrița (doar ca nu mai știu ce înseamnă acele semne) dar si la secui, sub denumirea lor de “alfabet secuiesc”.

 3. „în Ruthenia (în Rusia de astăzi – n.m.)”

  Ruthenia e de fapt în vestul Ucrainei, așezată lângă Carpați. Sper să nu ne mai învecinăm cu rușii vreodată.

 4. Cautati neaparat ce scrie Cristian Negrea, un tanar istoric, pe ziaristionline.ro (mergeti la sectiunea GANDIREA (sus in banda neagra) si o sa se desfasoare subsectiunile, penultima e ISTORIE – si derulati cu ‘next page’ mult in urma, ca sa gasiti ce va intereseaza …15 – 20 pagini …pana la ARTA MILITARA ROMANEASCA II. UNGURII. De cateva luni bune scoate si revista “Tactica si strategie”. Cel mai bine ar fi sa va intalniti, ca aveti ce discuta.

  Noroc si bafta!

 5. foarte frumos articol! ne ride sufletul in noi, ca si urmasi ai invatatorilor ce i au invatat scrisul pe unguri. Oare nu ar fi frumos sa se umple librariile noastre cu carti tocmai despre aceste lucruri? si ar fi frumos sa turnam intr una emisiuni tv pe teme frumoase ca aceasta de fata. Sa se vorbeasca persistent in tara noastra despre toate cite sunt importante si pt noi referitor la istorie. Dumnezeu binecuvinteze Romania si cu aceeasi masura si pe voi oamenii minunati care munciti pt acest adevar istoric!

 6. Vezi ca acolo in text spune ca Zaculii(secuii) au preluat alfabetul (care la acea vreme era cel chirilic) de la noi ci nu ungurii (adica maghiarii) . E mare diferenta intre huni si maghiari … Daca ati vazut vreodata imagini sau poze de la adunarile secuiesti au pe steag sau alte inscriiptii un alt alfabet, cel ce il foloseau inainte sa ajunga aici… dar apoi au fost maghiarizati si au trecut la alfabetul latin ?

 7. Stati un pic,deci sa itelegem ca aici avem un fel de retragere a colonilor romani din orasele cu pricina?Din text reisese ca vlahii au ramas de buna voie(de buna voie raman de obicei bastinasii).
  Prin retragera aureliana si retragerea asta din panonia,e limpede ca au disparut orasele.Odata cu asta viata romana inceteaza pe meleagurile noastre,ramanand doar bastinasii care se simteau ai locurilor.

  Apulia fiind cea din sudul peninsulei italice?

  Orașele din Pannonia, Pamfilia, Macedonia, Dalmația și Frigia care fuseseră pustiite prin jafurile și asediile Hunilor, părăsindu-și solul natal, trecură, cu îngăduința lui Attila în Apulia, pe Marea Adriatică, Blackii (vlahii), care fuseseră păstorii și colonii lor, rămânând de bună voie în Pannonia.”

 8. ”Orașele din Pannonia, Pamfilia, Macedonia, Dalmația și Frigia”

  Practic o retragere din Tracia am putea spune,daca ne uitam pe aceste regiuni(ce apartineau de imperiu roman)vedem ca este vorba despre orasele din Panonia ,Tracia si putin din vestul Turciei de azi.

  Deci pe toate aceste teritorii au ramas bastinasii(colonistii romani mutandu-se in sudul peninsulei italice).

  Pai treaba asta ar trebui semnalata ca a tare pentru ca nu prea se stie si cam trebuie bagata in seama pentru ca are multe urmari.

  Odata ne spune destul de limpede ca se traia separat(orasenii fata de vlahi,cei din urma fiind pastori si traind aparte fata de colonisti).

  Ne spune ca raman de buna voie(Deci se simt de-ai locului).

  Se face diferenta intre vlahi (datorita felului de viata care il au pastorii,ei nu locuiau in orase)si orasenii care sunt colonisti ai romei.

  Odata cu retragerea oraselor populatia bastinasa nu mai era o forta din cauza secolelor de stapanire si nu mai puteau impiedica navalirile popoarelor migratoare,in cele din urma si-au facut aparitia slavii care erau destui de numerosi pentru a ocupa un teritoriu destul de mare.

  Cu toate astea bastinasii(vlahii)sunt fratii nostrii din ziua de azi ce-i gasim imprastiati peste tot in balcani.Armanii,megleno-romanii,poate si istro-romanii(depinde cand au emigrat in istria sau daca erau de acolo),morlacii ce au fost asimilati si multi alti frati de sange pierduti in marea slava.

  Toti cei numarati mai sus si cei din Timoc(din serbia si bulgaia)Banatu istoric,Crisana din ungaria,Bucovina,Moldova de peste Prut,Maramuresu istoric si oriunde se mai gaseste semintia noastra sa ne Traiasca!

 9. Va rog cu insistenta sa sustineti acesteteze la colocvile internationale pe teme istorice siexplicati Europei ( ce sa mai spun ,,,ungurior) ca suntem buricul pamantului.leaganul civilizatilor, sursa tuturor limbilor vorbite in lume , am avut si avem cei mai de seama conducatori,militari,filozofi,..am fost si suntem cei mai harnici,frfumosi,si destepti. Ce sa va mai spun si toti regi din Europa si NU NUMAI ! era Daci ! VOI CENTRATI SI TOT VOI DATI CU (virgula) CAPUL …comic domnilor iar ne rupem de realitate si povestim totul la superlativ..am mai trait asemenea perioade amu vro 25ani.

 10. Mai exista o posibilitate ca urmasii hunilor sa fie tribul sorbilor veniti tot din zona Muntilor Urali . E aceeasi zona in care s-au refugiat…huniii!

 11. Exista foarte multe posibilitati, exista mai putine probabilitati. HUnii erau mongoloizi (aveau ochii mici), ugurii (ungurii) erau rasa indoeuropeana – caucazian. Deasemeni, ei au o teorie, e drept ca putin raspandita si insusita, in carw zic ca inaintasii lor care au luat-o spre est au colonizat primii America. Cum spuneai, multe posibilitati.

 12. ,,Capete clasice care pot fi luate ca model pentru camee; capetele acestea au înăuntru ceva ce prevesteşte înfăţişarea lor dinafară. În adevăr, nicăieri nu vei putea găsi o putere de înţelegere mai rapidă, o minte mai deschisă, un spirit mai ager, însoţit de mlădierile purtării, aşa cum o afli la cel din urmă român. Acest popor, unit şi ridicat prin instrucţie, ar fi apt să se găsească în fruntea culturii spirituale a Umanităţii. Şi ca o completare, limba sa este atât de armonioasă şi bogată, că s-ar potrivi celui mai cult popor de pe Pământ.
  Alfred Hoffmann, ,,Istoria Pământului”, Paris, 1820, pagina 3075.

 13. Nu reusesc sa identific nicio pagina pe internet care sa imi dea informatii despre acest Alfred Hofmann. Puteti sa ma ajutati?

 14. Din cartea ,,Scrierea secretă”, vol. I, de Tudor Diaconu. Dar şi acolo este doar atât cât am scris pe blog. Fireşte, în limba română nu a fost publicată. Mai ales că a fost tipărită în 1820. Şi mai ales pentru că vorbeşte aşa de frumos despre români!

 15. Dar macar precizeaza Tudor Diaconu care a fost calitatea lui Hoffmann cand a scris aceste lucruri? Ce era? – Filozof, istoric…

 16. Am gasit ca e vorba de alt Hoffmann, alt an, alt oras:
  …suntem aceiaşi cu cei care în anul 1842 erau descrişi în impunătorul tratat al geografului W. Hoffman, astfel: „Capete clasice care pot fi luate ca model pentru camee. Capetele acestea au înăuntru ceea ce prevesteşte înfăţişarea lor pe dinafară. În adevăr, nicăieri nu vei putea găsi o putere de înţelegere mai rapidă, o minte mai deschisă, un spirit mai ager, însoţit cu mlădierile purtării, cum o să afli la cel din urmă român. Acest popor unit (Tratatul a fost editat în anul 1842, adică înainte de Unirea Principatelor Române) şi ridicat prin instrucţie, la cea mai înaltă civilizaţie, ar fi apt să se găsească în fruntea culturii spirituale a Umanităţii. Şi ca o complectare, limba sa este atât de armonioasă şi bogată că s-ar potrivi celui mai cult popor de pe pământ”. (BESCHREIBUNG DER ERDE Vol. 2, partea 4, p.3074, al. 2)

  http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/COMENTARII/Intoleranta%20la%20nedreptate%20de%20George%20Liviu%20Teleoaca.htm

  Am cautat pe internet, numai volumul I al lucrarii apare incarcat si se poate rasfoi.

 17. Domnule Daniel Roxin, va propun sa trimiteti astfel de informatii pe la mai toate ambasadele si la mai toate publicatiile europene !!
  Doamne Ajuta !

 18. Pentru putin. Programul permite printarea paginii (prin clic dreapta in banda alba de sus, de sub steaguri), care apoi poate fi marita la xerox. Se poate trece la pagina urmatoare din stanga sus, de la comanda +1. De fapt, sunt cel putin 6 pagini in care se repeta cuvantul vlah.

 19. Se pare ca ungurii au invatat sa, scrie,si sa citeasca de la romanii doar in vremurile acelea .In zilele noastre mai greu cu asta,nu vor sa invete de la sovini.

 20. Ma bucur sa constat ca in afarade Daniel Roxin ma sunt multi romani entuziasti crora le pac adevarul istoric al neamului nostru Multumiri din suflet domnului daniel Roxin.

 21. Nu vreau sa contrazic pe nimeni.
  Vreau doar sa va reamintesc, ca pe tot teritoriul federatiei turaniene se foloseste pe acele vremuri scrisul runic, cu aceleasi semne, asta pana la peninsula chukci.
  Ca sa nu faveti multi kilometri pentru a verifica, puteti sa intrati pe pagina kurultaj.hu unde gasiti informatii despre un eveniment organizat anual in ungaria, unde se aduna peyte 40 de popoare. Ii puteti intreba despre acest scris.

 22. Basne maghiare pentru adormit Europa:

  Stârpirea dacilor până la ultimul.
  Plecarea ,,populaţiei romanizate” din urma legionarilor care s-au retras.
  Teoria spaţiului gol.
  Venirea maghiarilor în Ardealul gol, care-i aştepta cu braţele deschise.
  Apoi venirea românilor de pe unde i-a trimis Roesler şi care sunt prefăcutţi în şerbi.

  Auziţi?! Dacă aici era totul gol de ce s-au aşezat în Pusta Ungară?
  Goale sunt vorbele pe care maghiarii iresponsabil le îndrugă sub uşile Europei.
  Pământul geto-dac din Harghita şi Covasna scoate la iveală sute de aşezări dacice care atestă străvechimea şi continuitatea noastră în Ardeal, iar extremiştii unguri sunt aşa de rupţi de realitate, încât îşi închipuie că vor primi cadou INIMA ROMÂNIEI, fără ca urmaşii geto-dacilor de pe întreg teritoriul ţării să se ridice la o dreaptă revoltă?!

 23. pamantul getilor este numit dupa mama geea , mamagheea , zeita pamantului.asezandu-se in spatiul ei , al panoneii , ungurii si-au luat numele de la geea , gheea mama gheea , a dat maghiari.suntem frati nu numai in uniunea europeana , ci si de la mama gheea si n ar trebui sa ne mai dusmanim

 24. Încă nu v-aţi săturat de atâtea minciuni? Trăiţi într-o ţară unde corupţia, minciuna. spiritul de haită, incompetenţa şi indolenţa sunt pe primul loc!
  Toată istoria etnogenezei românilor a fost inventată, din epoca ceauşistă până azi se fabrică falsurile istorice, încontinuu! Pe acest site, apar toate falsificările grosolane ale istoriei românilor, dar aceste minciuni nu se vor accepta niciodată în ţările civilizate! Poate în Congo sau în Zimbabwe?!

 25. Romanii, bunicii si bunicile noastre o numeau Mama Gaia. Cand se supara bunica pe aia care-i furau ciresele, ziua-n amiaza mare si nu mai putea sa-i alerge cu beldia, le striga in urma cu naduf: Lua-var Mama Gaia! Noi credeam ca e vorba de gaia care fura puii de la closca si nu intelegeam prea bine, cum sa-i ia gaia. Mai tarziu ne-am dumirit, de fapt le zicea “lua-var moartea!” sau “manca-var pamantul!”

 26. D-na Blendea Georgeta Zamfir, Sigur suntem frati cu maghiarii, sunt enorm de multe familii mixte sau cu stramosi amestecati. Ei sunt, de unde sunt, noi suntem de unde suntem si impreuna suntem de acolo de unde suntem cu totii, de la Mama Gaia, asa ii zic romanii dintotdeauna, Mama Gaia, pamantul mama.
  Oamenii destepti nu se dusmanesc, numai prostii se dusmanesc.
  Oamenii inteligenti si cu mintea intreaga, nu au nevoie sa se incontreze cu cei de langa ei.
  Cu ungurii am fost de atatea ori impreuna la nevoi, cand otomanii ne asaltau si ne amenintau cu distrugerea.
  Emeric Enei, printul fotbalului romanesc, acest mare domn al sportului cu balonul rotund, Jold Keresztelli (cred ca am scris corect), Eva Kiss, Bolony si atatia altii, unguri care au adus faima Romaniei, ce timpuri erau, nu ii trecea nimanui prin cap sa se “zgandareasca” cu vecinul ungur. Dar au venit timpurile astea post-decembriste si parca unii unguri si unii romani au turbat.
  Avem probleme vechi din istoria traita impreuna, dar ce sa mai zicem de francezi si nemti, sau de rusi si nemti, sau deturci si greci si uite ca se respecta intre ei si merg inainte.La noi, se gaseste mereu unu ca sa bage batul prin gard. Din partea ungurilor mereu se gasesc insi sa-i provoace pe romani si nenorocirile trecutului se inflameaza din nou stricand viata si linistea oamenilor normali. Mai toarna gaz pe foc si unele forte interesate si uite ca oamenii nu se mai inteleg.

 27. SZAKA -Suntem la intersectia marilor interese si se fac experimentari pe noi. Suntem atenti, urmarim ce ni se intampla. Societatea capitalista este modul de viata in care totul e de furat si totul este de vanzare, daca ai cumparator. Inclusiv sufletele.
  Zici incompetenta, coruptie, minciuna, indolenta, spiritul de haita, numai la noi? Ia, vezi cum este in Ungaria, Polonia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, fosta Iugoslavie, in Italia, sau chiar in America. Zici hoti si corupti la noi ? Afara sunt de 100.000 de ori mai multi hoti de cat la noi, deschideti televizorul si vizionati un film american, la intamlare si pe urma mai vorbim, unde sun hoti si criminali mai multi si mai specialisti. Prostitutie, droguri, dementi, coruptie la cel mai mare nivel, numai ca in occident coruptia se cheama “comision comercial”, “onorariu pentru loby”, la noi, coruptia, este o forma de a distruge “capitalistii locali”, a mentine stapanirea corporatiilor si profiturile uriase ale acestora, a manipula sistemul politic cu persoane vesnic santajabile, a tine pe romani mereu sub presiuni de tot felul si a-i exploata la sange. Stiti ce lefuri platesc la angajatii romani multimea molurilor strainilor in Romania? Salarii de mizerie! Stiti ce salarii au la aceleasi moluri salariatii straini adusi din tarile de origine? Minimum 10.000 Euro lunar. Stiti cati oameni de afaceri si interese comerciale sunt dinspre Ungaria inspre Romania? Potop! Stiti cate transnationale unguresti sunt in Romania? Ii doare in posterior de “Ungaria Mare” , de ungurii de la noi, va minte si va zgandareste si ei castiga bani ” cu basculanta !”. Daca se intampla un conflict intre romani si unguri, economia Ungariei se pravaleste, ungurii au cele mai mari investitii in Romania. Va injecteaza cu vise desarte si ei isi vad de afacerile uriase. Coruptia in Romania este impusa si mentinuta de catre forte interesate, prin asta manipuleaza pe toata lumea si ei “capitalistii” investitori straini isi rad de noi. Nu conteaza ca sunt unguri sau romani sau mai stiu eu ce natie! Ii joaca pe toti pe degete ca astia de pe aici, nu sunt cunoscatori ai acestui sistem, nu i-a pregatit nimeni. Democratia este o dictatura mascata a unora care sunt bine organizati, asupra celor multi si dezorganizati, prostiti si batjocoriti. Asta este capitalizmul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *