Vlahii din Grecia și Macedonia încă folosesc draconul dacic? Dovezi ale unei continuități de peste 2.000 de ani…

Categories DezvăluiriPosted on

Cioban aromân cu dracon. Fotografie din anul 1900

Sursa fotografiei de mai sus: http://en.wikipedia.org/wiki/Aromanians

Așa cum știm deja, neamurile tracice au ocupat spații vaste din Europa antică, tracii fiind, potrivit lui Herodot, cei mai numeroși după inzi (indieni).

Acum mai bine de 2.000 de ani, Burebista a reușit să-i unească pe cei care făceau parte din marea familie a tracilor într-un stat uriaș, un adevărat imperiu, de vreo 4-5 ori cât România de astăzi, stat ale cărui margini se apropiau de Germania de astăzi, la vest, ajungeau până departe în Ucraina, la nord, urcau mai sus de Marea Neagră spre nord-est și coborau la sud până în Macedonia, atingând în su-est și părți ale Greciei.

Ei bine, cu toate vicisitudinile istoriei, care a adus în ultimele două milenii peste spațiul vechii GetoDacii mai multe imperii și nenumărate popoare migratoare, au reușit să se conserve și în afara României spații tradiționale ale vlahilor – din Elveția până în Croația, din Cehia  pănă în Ucraina, din Serbia până în Bulgaria, din Macedonia până în Grecia…

Și ce poate fi mai frumos și mai convingător, pe lângă asemănarea limbii dintre aceste comunități de vlahi, urmași ai dacilor, să identifici tradiții și simboluri comune. În acest sens este o surpriză extraordinară să descoperim că în Macedonia și Grecia simbolul draconului dacic este încă păstrat ca obiect decorativ în capul bâtelor ciobanilor.

Priviți și vă minunați și, nu în ultimul rând, asculatați cântecul vlahilor din Macedonia. Câtă frumusețe! Ce forță de conservare a specificului neamului nostru, despărțit de granițe, uitare și indiferența autorităților ne-românești (cel puțin în spirit) care conduc România…

Daniel Roxin

P.S. Multumiri lui Iulian Dumitriu pentru semnalarea acestor fotografii!

 

Reprezentare de astazi

5 comments

 1. CârIibana- in uItima poza se vede Iimpede ca-i Ia feI ca si draconu dacic,ma refer Ia insemneIe de pe coada baIauruIui.

 2. Până şi bâtele ciobanilor mărturisesc că suntem geto-daci.
  Este un subiect etnografic demn de studiat.
  Tineri cercetători, la treabă!

 3. Bravo, Iulian Dumitru.
  Ai observat şi ai semnalat un lucru foarte important, atât pentru etnologi cât şi pentru cititorii acestui site.
  Dă, Doamne, mai mulţi ca Iulian Dumitru şi Daniel Roxin!

 4. La ei circula atat dragonul dacic, cat si berbecul lui Alexandru, fiindca stramosii unora erau traco-daci de-ai lui Decebal, ajunsi acolo deportati sau benevol, iar altii traci macedoneni, de aici originalitatea gruparilor lor. Dacii Liberi care au ajuns in Macedonia, in doua randuri, (pana la 271) au fost primiti ca eliberatori, cum spun latinii cu naduf.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *