VLAHII – ucigașii de Vikingi, spaima Turcilor…

Categories DezvăluiriPosted on

Faima de războinici neînfricați și îndemânatici pe care au avut-o strămoșii noștri este prezentată de cronicile isorice nu numai în legătură cu faptele geto-dacilor, ci și cu urmașii lor, cei care au purtat după accea numele de vlahi…

Într-un articol foarte interesant, scris pentru ziarul Adevărul de Cosmin Zamfirache, descoperim că, în epoci diferite, strămoșii noștri au fost mai mult decât o populație rurală de păstori și agricultori.

Astfel, la începutul Evului Mediu, “vlahii sunt atestați ca o populație războinică chiar de către temuţii vikingi. Mai precis, prima dintre aceste atestări este semnalată pe o piatră comemorativă de pe insula Gotland, din localitatea Sjonhem. Pe această piatră din secolul al XI-lea, adică încă în perioada de glorie a epocii vikinge în estul Europei, se pomeneşte că varegul Rodfos, probabil o căpetenie vikingă, a fost omorât de ”blakumen în timpul călătoriei în străinătate”. Cel mai probabil evenimentul a avut loc la răsărit de Carpaţi, într-o confruntare cu comunităţile vlahilor din zona de astăzi a Moldovei. Este cunoscut faptul că vikingii suedezi au călătorit până în zona Mării Negre. A ucide o căpetenie vikingă, precizează istoricii, însoţită mereu de războinici, printre care şi temuţii berserkeri, era o ispravă la care puţini se încumetau.

Un alt document scandinav – ”Saga lui Eymund” -, îi prezintă pe vlahi în aceeaşi postură, de războinici care sunt luaţi ca mercenari într-un conflict dintre doi vikingi stăpâni ai teritoriilor kievene şi ruseşti. Puterea militară a vlahilor era apreciată odată ce au fost implicaţi într-un conflict între două tabere, cu o puternică tradiţie războinică.” (Cosmin Zamfirache)

În ceea ce privește modul în care se raportau turcii la vlahii conduși mai ales de Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare și apoi Mihai Viteazul, cronicile vremii subliniază teama pe care sultanii o aveau față de aceștia și armatele lor.

În acest sens, medicul venețian Matteo Muriano, într-o scrisoare către dogele republicii Veneţiei, vorbind despre Ștefan cel Mare și luptătorii moldoveni spune că ”Supuşii (n.r. ai lui Ştefan cel Mare) sunt toţi bărbaţi viteji, ageri şi nu făcuţi să stea pe perne, ci la război pe câmpul de luptă. Acest domn prea vestit poate să ridice la luptă 60.000 de oameni de ispravă, adică 40.000 de călăreţi şi 20.000 de pedeştri. Turcii au mare frică de acest domn şi de creştinii ce şi-ar face drum prin această ţară.”

De asemenea, nu este un accident că turcii își speriau copiii cu numele lui Mihai Viteazul, iar în 1598 au vrut să fugă din Istanbul de teama lui, după cum am prezentat în acest articol: Mihai Viteazul

Daniel Roxin

Află mai multe despre vitejia românilor, aici:

http://adevarul.ro/locale/botosani/adevarul-despre-vitejia-romanilor-spuneau-strainii-500-ani-despre-curajul-stramosilor-campul-lupta-1_55d5c2f0f5eaafab2cc00575/index.html#

Află mai multe despre Povestea spectaculoasă a vieții și faptelor lui Vlad Țepeș urmărind această emisiune în care l-am avut invitat pe istoricul Vasile Lupașc:

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

3 comments

 1. Așa e, tremurau turcii de frica noastră, de-aia au condus Țările Române (mai mult sau mai puțin direct) sute de ani, de-aia le-am plătit tribut să nu vină să și-l ia singuri, pentru că aveau o teamă nemaipomenită de noi.
  Fiți serioși, oameni buni. Lăsați naibii trecutul ăsta glorios complet inventat, mai bine ne-am gândi la prezent, cum să îl facem mai bun, că măcar aici putem schimba ceva.

 2. Mă amuz grozav când trollii ne tot îndeamnă să ,,lăsăm naibii trecutul glorios”.
  Parcă eu şi alţii, care vin cu bună credinţă pe acest site, îi ascultăm pe trolli şi se executăm imediat.

  Tocmai Naibii, care stă de pândă şi ne contrazice la tot pasul, şi ne interzice gândirea la trecut şi în general orice fel de gândire, nu vrem să lăsăm nici trecutul nici prezentul. Totul este important. Chiar şi trolli. Trebuie priviţi ca ceea ce sunt de fapt: nişte agenţi ai Naibii. Iar noi să procedăm tocmai invers de cum vor ei: să nu încetăm a ne cunoaşte strămoşii. Pentru că strămoşii ne dau lecţiile cele mai importante de curaj şi jertfire de sine.
  În toate vremile au existat trolli. Înainte se numau ,,iude”. Adică ,,oameni făţarnici, trădători”.
  În antichitate, trădătorii erau plătiţi cu aur. Numai că unii regi înţelepţi, după ce profitau de serviciile trădătorilor, îi răsplăteau cu aur topit turnat în gura care şi-a trădat neamul.
  Dând astfel o învăţătură aspră posibililor trădători din propriul regat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *