10 carti pentru a intelege mai bine istoria rasismului in America

Categories documentare și cărțiPosted on

Intr-un moment societal incarcat ca acesta, s-ar putea sa va intrebati: ce pot face? Oamenii au protestat in orase din intreaga tara si din lume. Au cumparat de la companii detinute de negri si au donat organizatiilor si au scris politicienilor. Si au citit carti care se ocupa cu rasa in societatea americana.

Cartea lui Ibram X. Kendi, How to Be an Antirasist , este o carte care a cunoscut o crestere a popularitatii in urma protestelor in masa care cer incetarea rasismului sistemic. Publicata pentru prima data in 2019, cartea a ajuns in fruntea topurilor Amazon. Dupa cum scrie Kendi, nu este pur si simplu suficient sa recunoastem rasismul: adevarata munca vine in demontarea cadrului rasist din propriile noastre vieti si cultura in general.

Intr-o lista creata exclusiv pentru OprahMag.com, Kendi impartaseste o programa de zece carti pentru a reformula conversatia despre multe fatete ale societatii americane. Aceste carti necesita lectura activa, nu pasiva, pentru ca, in cele din urma, ideea este sa le aplicati din nou cadrul in modul in care puteti vedea lumea. Recomandarile lui Kendi nu ar trebui luate doar ca informative sau chiar instructive, ci ca indemnuri pentru a deveni participanti la schimbare, atat personala, cat si culturala.

1 Condamnarea intunericului: rasa, crima si crearea Americii urbane moderne de Khalil Gibran Muhammad

Publicata de Harvard University Press, examinarea lui Khalil Gibran Muhammad asupra modalitatilor in care insusi conceptul de „crima” in sine a devenit insidios sinonim cu Blackness dezvaluie si demonteaza miturile care leaga pe cei doi, punand la indoiala de ce crimele comise de albi sunt ignorate statistic. 

2 Inchiderea noastra pe cont propriu: Crima si pedeapsa in America Neagra de James Forman Jr.

Fostul aparator public James Forman, Jr a castigat Premiul Pulitzer in 2018 pentru aceasta scufundare profunda in rolul pe care liderii politici negri, temandu-se de modul in care oamenii albi i-ar putea percepe, l-au jucat in dezvoltarea politicilor care duc la incarcerarea persoanelor de culoare atat la nivel local si national. 

3 Apartheid medical: Istoria intunecata a experimentelor medicale asupra americanilor de culoare din perioada coloniala pana in prezent

Experimentul Tuskegee a fost, din pacate, doar un exemplu dintr-o linie ingrozitor de lunga de oameni de stiinta care efectueaza experimente pe corpuri negre. Aici, Washingtonul dezvaluie istoria absolut rusinoasa a practicilor medicale lipsite de etica care au transformat nedreptatea rasiala intr-o criza de sanatate publica. 

4 De la #blacklivesmatter la Black Liberation de Keeanga-Yamahtta Taylor

In acest comentariu cultural interesant, activistul-jurnalist Keeanga-Yamahtta Taylor se uita la modul in care decesele recente din cauza brutalitatii politiei au aprins o miscare sociala puternica si modul in care demonstratiile care au izbucnit in urma lor provoaca in mod semnificativ inegalitatea structurala constrangatoare care patrunde in natiunea noastra. 

5 Noul Jim Crow: Incarcerarea in masa in epoca daltonismului de Michelle Alexander

Considerata una dintre cele mai influente carti din ultimii douazeci de ani, cercetatorul in drept Michelle Alexander interoga uluitor modurile in care sistemul modern de justitie penala al Americii – ca urmare a deceniilor de politici dezastruoase si explicit rasiste, precum presupusul „Razboi impotriva drogurilor” – afecteaza in mod disproportionat oamenii de culoare este o reexaminare necesara a trecutului recent al natiunii noastre si o reamintire a ceea ce trebuie sa anulam pentru a-i schimba prezentul. 

6 De la razboiul impotriva saraciei la razboiul impotriva criminalitatii: realizarea incarcerarii in masa in America de Elizabeth Hinton

Multe dintre cartile de pe aceasta lista recunosc Razboiul impotriva drogurilor al lui Ronald Reagan ca un moment decisiv in restructurarea rasista a sistemului nostru de justitie penala, dar Hinton, profesor de istorie afro-americana la Harvard, sustine ca, poate in mod ironic, Marea Societate a lui Lyndon Johnson… care, printre altele, a stabilit programe de asistenta sociala — este, de asemenea, partial de vina. 

7 Rise of the Warrior Cop: Militarizarea fortelor de politie ale Americii de Radley Balko

Reporterul de investigatie Radley Balko analizeaza evolutia suparatoare a fortelor de politie americane intr-un lucru care seamana mai mult cu trupele terestre militariste, ceea ce a facut ca ofiterii legii sa se vada ca soldati in lupta impotriva cetateanului obisnuit – in special a oamenilor de culoare – pe care ii percep ca niste combatanti inamici. 

8 Nu ne pot ucide pe toti: Povestea luptei pentru vietile negre de Wesley Lowery

Desi este usor sa privim moartea nedreptatita a lui Michael Brown si a altora ca parte a unei probleme sistemice mai ample (care, desigur, sunt), trebuie sa ne amintim, de asemenea, ca aceste decese marcheaza disparitia unor persoane individuale, cu prieteni si familii care jeli pentru ei. Moartea lui Brown, Tamir Rice, Freddie Gray si George Floyd sunt pierderi personale, pe langa faptul ca sunt puncte de aprindere sociopolitica. Cartea de nesters a lui Lowery ne aminteste de asta. 

9 Invisible No More: violenta politiei impotriva femeilor de culoare si a femeilor de culoare de Andrea J. Ritchie

Breonna Taylor. Sandra Bland. Atatiana Jefferson. Noi le spunem numele. Dupa cum subliniaza Andrea J. Ritchie atat de viu in aceasta carte, femeile de culoare si femeile de culoare sunt, de asemenea, victime ale violentei politiei. Invisible No More  recentreaza locul femeilor in istoria violentei sanctionate de stat. 

10 Cum sa fii antirasist de Ibram X. Kendi

Putini oameni se considera rasisti ​​si totusi inegalitatea se perpetueaza. Cartea lui Kendi care schimba paradigma ofera o cale de urmat care incepe la scara individuala. „Opusul de „rasist” nu este „nonrasist””, scrie Kendi in aceasta carte, care a zburat de pe rafturi in ultimul timp. „Este „antirasist”. Cele noua recomandari ale lui Kendi, care incurajeaza in mod similar cititorii sa nu invete principiile pe care le-au luat de bune, sunt in conversatie cu propria sa carte.