Marocul este o tara exotica, cu o istorie bogata care a lasat o mostenire arhitecturala si de patrimoniu fara precedent. Aceasta mostenire, care a contribuit fara indoiala la extinderea aurei de mister pe care o da tara nord-africana, reprezinta o oportunitate unica de a admira adevarate minuni artistice ale arhitecturii islamice.
Desi orasele din Maroc prezinta tot felul de constructii care merita vizitate, din pacate exista anumite spatii interzise vizitatorului occidental, asa cum este cazul majoritatii moscheilor, care merita admirate chiar si din exterior. Exista si alte vizite care sunt, de asemenea, esentiale atunci cand vizitati tara, cum ar fi mausoleele, medinele sau palatele facturilor mai recente. In continuare, vom trece in revista cele 10 palate si moschei impresionante din Maroc.
- MOSCA HASSAN II, CASABLANCA
Fara indoiala, este cel mai important templu din Maroc si moscheea Hassan II nu numai ca are cel mai inalt minaret din lume (aproximativ 200 de metri), dar este si a doua moschee ca marime din lume. Amplasarea sa, pe bulevardul Sidi Mohammed Ben Abdallah, o promenada importanta din Casablanca, permite vederi extraordinare ale structurii inaugurate in 1993.
Constructia sa, comandata de monarhul Hassan II, a fost inspirata dintr-un verset din Coran care spune: „Si tronul sau va fi construit pe valuri”, de unde amplasarea sa este chiar langa mare si perfect vizibila de departe. Merita sa vizitati exteriorul pentru a admira fiecare dintre detaliile artistice pe care le are pe fatada, opera unor mesteri experti adusi din tot Marocul. Din fericire, este singura moschee din Maroc deschisa tuturor publicurilor, desi vizita este strict ghidata.
- MOSCA KOUTOUBIA, MARRAKECH
Una dintre cele mai mari reprezentari ale arhitecturii almohade din Maroc este aceasta moschee, cea mai veche si principala din Marrakech. Finalizat la mijlocul secolului al XII-lea, acesta continua sa fie unul dintre cele mai importante exemplare din lumea islamica si, la 69 de metri inaltime, cea mai inalta structura din orasul imperial. De fapt, nu puteti construi cladiri mai inalte in Marrakech.
- PALACIO REAL, FEZ
Desi este una dintre cele mai reprezentative icoane ale Marocului, nu este posibil sa vizitati interiorul Palatului Regal din Fez. Aceasta este o adevarata rusine deoarece, judecand dupa exteriorul impresionant si cele sapte usi din bronz aurit care duc la palat, este o opera de arta de neegalat, plina cu mozaicuri de placi mici, reliefuri Construite in secolul al XV-lea in afara vechea medina, datorita dimensiunilor sale enorme, cele 80 de hectare ale palatului sunt detinute de regele Mohamed al VI-lea al Marocului. Este foarte aproape de Cartierul Evreiesc din Fez.
- TORRE HASSAN II, RABAT
Turnul Hassan II este un exemplu de opera monumentala care a dorit, dar nu a putut fi. Ceea ce a inceput ca o dorinta a sultanului Yaqub al-Mansur de a construi cea mai mare moschee din lume in secolul al XII-lea, sa incheiat cu construirea unui singur turn care, de asemenea, nu a atins inaltimea proiectata atunci cand lucrarile nu au fost continuate in 1199. Minaretul din Actuala moschee Rabat, capitala Marocului, masoara 44 de metri si este situata pe o esplanada mare inconjurata de o padure de coloane mici, un set care face parte din mausoleul lui Mohamed V, primul rege independent al Marocului.
- MAUSOLEUL LUI MOHAMED V, RABAT
Un alt mare efort de colaborare, care implica mai mult de 400 de artizani marocani, este Mausoleul lui Mohamed V, un monument funerar unde se odihnesc ramasitele regelui Mohamed V si ale fiilor sai Hassan II si Mulay Abdellah. Mausoleul, situat pe aceeasi esplanada cu Turnul Hassan II, este o constructie sobra in stil arabo-musulman marocan, care are mai mult de 1.500 de metri patrati si este acoperita cu marmura italiana alba. Un balcon perimetral care are vedere la sarcofagele sultanului si al descendentilor sai, precum si impresionanta punte superioara, unde se poate admira maiestria fina a peretilor sai acoperiti cu placi colorate, poate fi vizitata doar la nivelul sau de acces.
- MOSQUE SIDI BOUABID, TANGIER
Tanger, o alta dintre cele mai populare destinatii turistice din Maroc, pastreaza printre multe dintre comorile sale cea a acestei moschei din 1917, care este vizibila practic de oriunde in oras. Situata langa Marele Souk, cladirea in stil alawit este un alt exemplu de maiestrie rafinata marocana, pe care, din pacate, trebuie sa ne multumim sa o vedem doar din exterior.
- MOHAMED V MOSQUE, AGADIR
Agadir, un oras de coasta de aproximativ 670.000 de locuitori de pe partea atlantica a Marocului, este un oras modern la sud de Essaouira care are doua moschei importante. Una dintre ele este cea a lui Mohamed V, care se afla in cartierul aglomerat Nouveau Talborjt. Construita in anii 1960, este cea mai mare din oras si are frumoase detalii decorative din lemn pe fatada sa alba, care poate fi admirata doar din exterior, deoarece este imposibil sa o vizitati daca nu marturisiti credinta musulmana.
- BAB MANSOUR, MEKNES
La jumatatea distantei dintre Fez si Rabat, se afla Meknes, unul dintre cele 4 orase imperiale din Maroc, care merita vizitat daca vizitati oricare dintre aceste orase invecinate. Unul dintre principalele monumente ale acestui oras, desi este format din mausolee, moschei si madrassas, este Poarta Bab Mansour, una dintre portile monumentale ale orasului. Construita in 1732 de sultanul Ismail al Marocului, este cea mai mare poarta din tara (16 metri inaltime) si una dintre cele mai bine conservate. Este acoperit de o frumusete deosebita la apusul soarelui, unde iluminatul scoate in evidenta mozaicurile sale elaborate si coloanele sale de marmura.
- SAADIES TOMBS, MARRAKECH
Acest mausoleu, descoperit si deschis publicului in 1917, este un set de morminte in care se odihnesc ramasitele sultanului Ahmad al-Mansur, al familiei sale si aproximativ 100 de morminte apartinand corpului de serviciu si aparare din dinastia Saadiana. Aceasta necropola la scara mica dateaza din secolul al XVI-lea si consta din trei camere, toate restaurate dupa descoperirea sa. Site-ul se remarca prin marea sa frumusete mestesugareasca, in special in Sala celor 12 coloane, care sunt realizate din marmura de Carrara, cu un tavan din lemn de cedru cu reliefuri aurii si placi vitrate frumoase peste tot. Acesta este situat la aproximativ 800 de metri sud de piata Jemma el Fna, pe Rue de la Kasbah.
- PALACIO DE LA BAHIA, MARRAKECH
Printre numeroasele atractii ale orasului Marrakech, se afla acest palat construit in secolul al XIX-lea, care a fost comandat de sultanul Si Moussa, cu scopul de a fi cel mai spectaculos palat din lume. Plin de curti, gradini si coridoare, palatul este un exemplu suprem de arhitectura marocana, unde puteti aprecia de aproape, bogatia artistica a tavanelor din cedru pictate, lucrarile decorative la usile din lemn si mozaicurile complicate de pe podele, arcuri si ziduri. Din pacate, starea sa de conservare nu este cea mai buna si, in unele parti, lasa de dorit, cel putin in comparatie cu alte palate marocane, dar dezvaluie gloria vremurilor mai bune. Intrarea este de 10 dirham de persoana (putin sub 1 euro) si poate fi vizitata de la 8:30 la 11:45 si apoi de la 14:00 la 17:00