Arheologii romani si germani au descoperit in judetul Arad, in vestul Romaniei, o cetate care acopera aproape 90 de hectare si se crede ca are o vechime de aproape 3.400 de ani, datand din epoca bronzului, au raportat surse locale.
„Cetatea Veche” (Cetatea Veche), asa cum o numeau arheologii, a fost dezgropata pe teritoriul Santanei, un oras din judetul Arad. Primele sapaturi au fost facute acolo in 2009, dar echipa de arheologi germani si romani a intensificat cercetarile in ultimii doi ani, dezvaluind imensa descoperire.
Rudiger Krause, profesor la Universitatea Goethe din Frankfurt, si profesor roman Florin Gogaltan, de la Institutul de Arheologie si Istorie a Artei al Academiei Romane din Cluj-Napoca, au ajuns la concluzia ca „Cetatea Veche” din Santana a fost construita in secolul al XIV-lea i.Hr., acum aproximativ 3.400 de ani.
„Cetatea din Santana este una dintre cele mai mari fortificatii construite in perioada mentionata. Scopul nostru este sa aflam de ce a fost facuta aceasta fortificatie, de ce a fost nevoie de aceasta constructie „, a spus profesorul german.
Descoperirile i-au facut pe arheologi sa creada ca „Cetatea Veche” din Romania este mult mai mare decat vechiul oras Troia.
„Troia avea o suprafata de 29 de hectare, Cetatea din Santana acopera 89 de hectare. Cladirile Troiei erau din piatra. La Santana, cladirile erau din lut si lemn, semn ca civilizatia era mai dezvoltata si adaptata la materialele de constructie pe care le avea ”, a explicat Florin Gogaltan. „Ne confruntam cu una dintre cele mai mari si impresionante cetati din Europa.”
Pe langa sapaturi, arheologii folosesc si tehnologii de ultima generatie pentru a desena o harta a fortificatiei.
„Am cercetat aproximativ 55 de hectare din cele aproape 90. Si, in urma acestor masuratori, am gasit ceva care ne speria: un palat imens, cu o lungime de 100 de metri si o latime de 40 de metri. Vrem sa sapam in continuare si, daca este posibil, vrem sa facem din nou aceasta cetate grozava, asa cum a fost acum peste 3000 de ani ”, a mai spus profesorul roman.
Destul de curios, cercetatorii au vorbit si despre posibilitatea unei structuri asemanatoare unui palat cu o suprafata de 4.000 mp (sau 43.000 ft). Acesta a fost identificat in timpul evaluarii preliminare a 55 de hectare in perimetrul cetatii. Cu toate acestea, data fiind natura nasterii acestei sapaturi in curs, trebuie sa asteptam raspunsuri cu privire la scopul si provenienta cetatii masive. Si vestea buna pentru noi, pasionatii de istorie, este ca profesorul Gogaltan a lasat deja sa se inteleaga modul in care cercetatorii vor incerca sa conserve si sa mentina Cetatea Veche odata ce toate procesele arheologice sunt incheiate.