8 Biserici pictate din Moldova

Categories CulturaPosted on

Numarul impresionant de biserici gasite in Bucovina, Romania si Moldova, cu frescele lor exterioare si interioare fine, au fost pastrate si predate inca din epoca medievala si, datorita unicitatii si valorii lor artistice, au fost adaugate Patrimoniului Mondial protejat al UNESCO a fost listata in 1993.

De fapt, nu exista niciun alt loc in lume in care exista atat de multe biserici, cu atatea picturi murale antice de inalta calitate, care pot fi vizitate intr-un spatiu scurt de timp; Este astfel un loc potrivit pentru a planifica o evadare vizitand aceste biserici sau manastiri care se afla intr-un mediu natural cu mult farmec. Vei cunoaste si peisajele frumoase ale tarii.

  1. Biserica San Juan Bautista de Arbore

Cea din Arbore a fost prima dintre bisericile pictate care a fost numita Patrimoniu Mondial UNESCO . Aceasta biserica a fost construita in piatra in 1502 de Luca Arbore, guvernatorul Sucevei, langa curtile sale si a servit drept capela a familiei sale. Picturile de perete interioare dateaza din 1504-1523, iar frescele exterioare au fost pictate in 1541 de Dragos Coman de Iasi. Sunt renumiti pentru paleta lor bogata de culori si excelentele nuante de verde, o „bijuterie”. In interiorul bisericii puteti vedea o pictura unica in regiunea Moldovei care il infatiseaza pe imparatul roman Constantin cel Mare si viziunea sa despre Sfanta Cruce.

  1. Biserica Sf. Gheorghe, Manastirea Voronet

Manastirea Voronet din 1488 este cea mai faimoasa dintre toate, cu una dintre cele mai bine conservate fresce ale „Judecatii de Apoi” din aceasta parte a lumii, motiv pentru care este cunoscuta sub numele de „Capela Sixtina a Rasaritului”. Picturile interioare dateaza din 1496 si 1550. A fost marita in 1546 de Grigore Rosca, varul printului Petru Rares si apoi in 1547 au fost pictate peretii exteriori. Este o capodopera a artei mondiale.

  1. Biserica Invierii, Manastirea Sucevita

Aceasta manastire spectaculoasa a fost construita intre anii 1581-1586 de familia Printeasca Movila si are cel mai mare numar de picturi murale din toate manastirile pictate. A fost pictata atat in ​​interior, cat si in exterior, intre 1596-1601 de Ioan si fratele sau Sofronie si a fost ultima manastire care a fost decorata cu fresce exterioare. Manastirea Sucevita are, de asemenea, cele mai bine conservate fresce dintre toate manastirile pictate, evidentiind „Viata lui Moise”, reprezentata pe tavan si faimoasa „Scara a virtutilor” in exterior. Muzeul in aceasta manastire are o bogata si valoroasa colectie de icoane religioase, inclusiv cea mai veche icoana pictata acum din Moldova, datata 1514, si se recomanda sa vedeti in detaliu colectia de Biblii importante si antice.

  1. San Juan, Noua Manastire din Suceava

Aceasta manastire a inceput sa fie construita in 1514 de Bogdan al III-lea, fiul printului Stefan cel Mare, si finalizata de fiul sau Stefanita in 1522. A fost propusa ca noua locatie pentru sediul metropolitan al Moldovei (1522-1677) si a fost cea mai mare construit la acea vreme in Moldova. Peretii exteriori au fost zugraviti intre anii 1532-1534 sub comanda printului Petru Rares. In biserica manastirii se odihnesc sfintele moaste ale mucenicului Sfantul Ioan cel Nou, care a fost proclamat hram al Sucevei in 1402.

  1. Biserica Adormirea Maicii Domnului, Manastirea Umorului

Biserica a fost construita in 1530 de cancelarul Theodor Bubuiog de la curtea domnitorului Petru Rares si a fost pictata in 1535 de Toma de Suceava. La fel ca toate manastirile din vremea sa, Manastirea Umorului era inconjurata de ziduri de aparare puternice. Astazi, puteti vedea si vizita doar turnul de nord care a fost reconstruit in 1641.

  1. Biserica Buna Vestire, Manastirea Moldovita

Biserica a fost construita in 1532 de printul Petru Rares pentru a inlocui vechea biserica a bunicului sau, mentionata intr-un document de timp din 1410 si ulterior distrusa in circumstante necunoscute. A fost pictata in 1537, la doi ani dupa Manastirea Umorului, de acelasi pictor, Toma. Este una dintre cele mai bine conservate manastiri pictate si unul dintre cele mai fermecatoare locuri religioase din Bucovina. Colectia muzeului manastirii include cateva icoane remarcabile antice, carti religioase si alte suveniruri.

  1. Biserica Sfantului Miel din Patrauti

Biserica Patrauti are cele mai vechi picturi interioare originale din Moldova si a fost fondata de printul Stefan cel Mare in 1487 ca spital al manastirilor de maici de langa Suceava, capitala Moldovei, unde soldatii raniti erau ingrijiti pentru ranile lor. a luptelor lor. Aceasta bisericuta fermecatoare este un simbol al arhitecturii moldovenesti si este renumita mai ales pentru una dintre picturile pe care le pastreaza in „Calatoria sfintilor”.

  1. Biserica San Nicolas, Manastirea Probota

Biserica Sf. Nicolae a fost cripta familiala a printului Petru Rares, care a construit-o in 1530 langa locul in care se afla o biserica mai veche de la sfarsitul secolului al XIV-lea. A fost pictata in jurul anului 1532 si este bogat decorata in interior. In 1550 a fost fortificat cu ziduri de aparare puternice. Cand vizitati acest loc, se percepe o liniste unica si aproape ireala.

Lasă un răspuns