24 IANUARIE – MICA UNIRE. Zeci de manifestări au loc în toată ţara

Categories ArticolePosted on


Azi se sărbătoresc 157 de ani de la Mica Unire.
În 24 ianuarie 1859, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza a avut loc Unirea Principatelor Române, primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.

Peste 3.500 de efective ale MAI vor acţiona pentru asigurarea măsurilor de ordine publică la cele aproape 100 de manifestări omagiale organizate la nivel naţional în contextul sărbătoririi Unirii Principatelor Române, la care sunt aşteptate peste 100.000 de persoane, se arată într-un comunicat al MAI.

Principalele manifestări vor fi organizate azi în municipiile Cluj, Focşani şi Iaşi, unde se estimează prezenţa unui public numeros. Prefecturile vor organiza manifestări dedicate Unirii Principatelor Române în municipiile reşedinţă de judeţ, iar în instituţiile de învăţământ ale MAI vor avea loc activităţi comemorative.

În Piața Unirii din Iași vor avea loc momente folclorice susținut de artiști precum Grigore Leșe, Veta Biriș sau Matilda Pascal Cojocărița. După onorul prezentat de Armata Română și intonarea Imnului Național, va avea loc un ceremonial religios, susținut de înalții prelați ai Bisericii Ortodoxe și ai Bisericii Catolice. Între 12:15 și 12:30 va avea loc ceremonialul depunerii de coroane la monumentul domnitorului Al. I. Cuza, iar între 12:30 si 12:40 va avea loc defilarea detașamentelor militare. După intonarea Horei Unirii și desfășurarea horei populare, oficialitățile  vor merge spre Biserica Trei Ierarhi, unde se află și mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Între orele 13:00 si 13:25 va avea loc slujba și depunerea de coroane la mormântul domnitorului Alexandru  Ioan Cuza. Între orele 13:00 si 14:00 se va ține masa populară. Evenimentul se va încheia seara, când pe traseul Piața Unirii – pietonalul Ștefan cel Mare – Palatul Culturii, militarii Garnizoanei Iași vor defila la retragerea cu torțe. Acest eveniment va avea loc între orele 18.00 si 18.30. (bzi.ro)

Instituţia Prefectului – judeţul Cluj şi Divizia 4 Infanterie „Gemina” organizează azi la Cluj, de la ora 12.30, o ceremonie militară şi religioasă la bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din municipiul Cluj-Napoca. Primăria municipiului Cluj-Napoca organizează de la ora 16.00 un spectacol folcloric, în Piaţa Unirii, iar de la ora 20.00, în acelaşi loc va avea loc un spectacol de artificii. (cluj24h.ro)

Pentru cinstirea Zilei Unirii, Instituţia Prefectului-Judeţul Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăria Municipiului Bistriţa, împreună cu Garnizoana Bistriţa, organizează, în data de 24 Ianuarie 2016, activităţi aniversare dedicate Marii Sărbători, după următorul program: începând cu ora 12.30, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasat în municipiul Bistriţa, Piaţa Unirii; Ceremonial militar-religios; acordarea onorului militar; salutul Drapelului de Luptă; intonarea Imnului Naţional al României; oficierea serviciului religios; alocuţiuni; depunerea coroanei de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza; spectacol oferit de Centrul Cultural Municipal; defilarea gărzii de onoare; Hora Unirii. (radiotransilvania.com)

Studenţii Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” vor organiza, ca în fiecare an, un eveniment prin care vor marca această sărbătoare. Reprezentanţi ai conducerii Ministerului Afacerilor Interne vor participa şi la ceremoniile care se vor desfăşura în Bucureşti la statuia domnitorului Al. I. Cuza din Dealul Mitropoliei.

Începând cu orele 17:00, primăria Municipiului Turda, Consiliul Local al Municipiului Turda şi Casa Municipală de Cultură organizează spectacol folcloric dedicat Unirii Principatelor Române, pe scena Teatrului “Aureliu Manea” Turda. Împreună cu turdenii prezenţi pe platoul din faţa Primăriei Municipiului Turda, în intervalul orar 18:30 – 18:40, se va lua parte la HORA UNIRII, iar în jurul orelor 18:40, în aceeaşi locaţie, vor fi focuri de artificii pregătit de către organizatori. (turdanews.net)

În municipiul Dej, de la ora 13.00, în Sala Mare a Primăriei va avea loc o sesiune de comunicări în cadrul simpozionului “Unirea Principatelor Române” urmată de un moment artistic susţinut de ansamblul folcloric „Someşana” al Casei Municipale de Cultură Dej. La Biblioteca Municipală Dej va avea loc expoziţia de carte: „Mica Unire şi Domnul ei”.
 .
Primăria şi Consiliul Local Câmpia Turzii organizează evenimentul cultural intitulat “Hai să dăm mână cu mână”. Evenimentul se va desfăşura la Palatul Cultural “Ionel Floaşiu”, în sala de spectacole “Mircea Mihăşan”, începând cu ora 16.00. Manifestările se vor încheia cu Hora Unirii, cu participarea Fanfarei Promenada în Piaţa Tricolorului. (cluj24h.ro)
Târgu Jiu
 .
Primăria municipiul Gherla organizează o expoziţie de carte dedicată Zilei Unirii Principatelor Române, iar la Casa Municipală de Cultură va avea loc duminică, 24 ianuarie 2016, un spectacol artistic cu participarea Ansamblului folcloric „Ardealul” şi fanfara din localitate. (cluj24h.ro)

Ca în fiecare an, ziua de 24 ianuarie, ziua Unirii Mici, este sărbătorită de artiştii profesionişti ai Centrului de Cultură ”Augustin Bena” Alba prin spectacole oferite locuitorilor acestui judeţ încărcat de istorie. Azi, la Sala Unirii din Alba Iulia, începând cu ora 10.00, toţi cei care iubesc şi simt româneşte sunt aşteptaţi să asculte sau să se prindă în Hora Unirii interpretată de Fanfara judeţului Alba condusă de dirijorul Honcaş Coriolan. (ziarulunirea.ro)

Muzeul Județean Buzău, Centrul Județean de Cultură și Arta Buzău și Teatrul George Ciprian Buzău, anunță un program cultural inedit pentru sărbătorirea Zilei de 24 Ianuarie 1859: expoziția Alexandru Ioan Cuza la Buzău, spectacolul de Muzica Populară – în sala de spectacole a Teatrului George Ciprian Buzău, momente artistice, lansări de carte și altele. (newsbuzau.ro)

La Brăila începând cu ora 10:50, oficialitățile brăilene se întâlnesc pe platoul de la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. La ora 11:00  va începe ceremonialul militar cu semnalul trompetului, marșul de întâmpinare, prezentarea onorului, salutul Drapelului de Luptă și trecerea în revistă a gărzii de onoare și se va încheia cu intonarea Imnului Național al României. Zece minute mai târziu, un sobor de preoți va oficia serviciul religios. La ora 11:25, soliștii Casei de Cultura vor susține un program artistic, după care va avea loc depunerea de jerbe și buchete de flori la Monumentul Domnitorului   Al. I Cuza. Festivitatea se va încheie cu Hora Uniri. (infobraila.ro)

Jandarmii şi pompierii participă cu efective la organizarea gărzilor de onoare şi ceremoniile militare atât la nivel central, cât şi local. (comunicat MAI)

Iași

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: romaniatv.net, newsbuzau.ro, ziarulunirea.ro, turdanews.net, radiotransilvania.com, bzi.ro, infobraila.ro, cluj24h.ro

Lasă un răspuns