49 de monede dacice, din tezaurul de la Sarmizegetusa Regia, repatriate

Categories ArticolePosted on

Alte 49 monede dacice de argint de tip Koson vor îmbogăţi patrimoniul cultural naţional şi vor intra în colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României de sâmbătă, 29 iunie. Consulatul General al României de la Chicago a găzduit la 26 iunie o ceremonie specială pentru a marca recuperarea şi repatrierea din Statele Unite ale Americii a acestor obiecte de tezaur, deosebit de valoroase.

La ceremonie au participat oficialităţi americane implicate în procesul de recuperare a unor piese aparţinând patrimoniului cultural naţional românesc, membri ai Consulatului General al României, specialişti din Ministerul Culturii, precum şi membri ai comunităţii româneşti din Chicago.

Monedele, scoase din ţară în mod clandestin, au fost depistate, în 2011, în cadrul comerţului internaţional de antichităţi. Recuperarea şi repatrierea monedelor se datorează cooperării judiciare internaţionale dintre autorităţile române şi americane, Ministerul Culturii, Ministerul de Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României, după doi ani de activităţi multiple.

Operaţiunea, desfăşurată în cadrul Acordului de asistenţă juridică între Statele Unite ale Americii şi România reprezintă o premieră absolută: este pentru prima oară când autorităţile române reuşesc recuperarea unor piese furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal şi prezente în comerţul internaţional de antichităţi de pe piaţa numismatică americană. Recuperarea şi repatrierea celor 49 monede dacice de argint s-a realizat în cadrul prevederilor convenţiei UNIDROIT.

Cele 49 monede fac parte din singura emisiune dacică de argint, purtând pe revers o legendă scrisă cu litere greceşti, menţionând numele suveranului care a ordonat baterea lor – KOSON. Ele au fost bătute în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia în jurul anilor 44-29 a. C.

Piesele repatriate provin dintr-un mare tezaur, descoperit după anul 2003, în urma unor activităţi ilegale de detecţie şi săpături desfăşurate de membri ai unor reţele infracţionale, care au activat zona în Sarmisegetuza Regia, ultima capitală a Daciei libere.

În ultimii cinci ani, autorităţile române au reuşit să recupereze şi să readucă în ţară importante piese arheologice şi numismatice dacice şi greceşti, constând în 13 brăţări dacice regale de aur (cântărind 12,633 kg), două umbones de scuturi dacice regale de paradă, 146 monede dacice de aur de tip Koson, 202 monede dacice de argint de tip Koson, 30 monede de aur de tip Lysimachos, emise la Callatis şi Tomis, 73 monede de argint şi bronz, precum şi a unui depozit de unelte şi arme de fier dacice, toate provenite tot din zona Sarmizegetusa Regia şi a altor cetăţi dacice din Munţii Orăştiei.

sursa: http://jurnalul.ro

Lasă un răspuns