China a devenit lider comercial mondial

Categories EconomiePosted on

In urma rezultatelor anului trecut, China a devenit liderul in comertul mondial. Pentru prima data in istorie, China a reusit sa depaseasca SUA. Si chiar inainte de termen. Analistii afirmau ca acest lucru nu se va produce mai inainte de 2016. Acum, expertii considera ca deja peste 4 ani, China va fi lider in ce priveste volumul PIB-ului.

In 2012, in ce priveste suma exportului si importului de marfuri Beijingul a intrecut Washingtonul cu 100 de miliarde si s-a oprit la circa 4 trilioane de dolari. Cauza este redistribuirea cererii interne in ambele tari, explica analistul companiei Finmarket, Andrei Lusnikov. „China este implicata activ in comertul international. Este adevarat ca ritmul de crestere al exportului chinez s-a redus in ultimii ani, insa acest lucru are loc din cauza reducerii importului din America”.

Daca lucrurile vor evolua asa si in viitor, Beijingul va iesi pe primul loc in ce priveste volumul PIB-lui, dar numai dupa ce tarile de frunte se vor redresa dupa criza economica. Iata opinia analistului agentiei Investcafe, Andrei Senk. „China va intensifica productia si consumul intern va fi mult mai mare. Populatia se va imbogati si va creste capacitatea de cumparare. Datorita numarului mare al populatiei, China poate realiza ritmuri foarte inalte ale cresterii PIB-ului, de pana la 9-10%. In final, in ce priveste nivelul PIB-ului, China poate iesi pe primul loc, insa deocamdata este destul de greu de spus daca asa ceva se va intampla in 2017. In opinia mea, aceasta este o prognoza destul de optimista”.

O serie de experti considera ca RP Chineza va trebui sa mai astepte pana la dominatia economica mondiala. Problema este ca dolarul american a patruns adanc in rezervele de aur si valuta ale multor tari din lume. A scapa de el rapid este ca si cum vei face cativa pasi inapoi pe calea dezvoltarii economice. Inca un motiv este politica economica a Chinei. Pana in prezent cursul de schimb al yuanului este stabilit de autoritatile tarii. Si atata timp cat situatia nu se va schimba, pe harta economica a lumii se va mentine status quo-ul, explica economistul independent, Andrei Zaostrovtev. „Cand reglementarea cursului de schimb nu este de piata, acest curs valutar nu poate indeplini functiile unor bani mondiali in relatiile economice. Pentru ca aceasta moneda sa ocupe primul, mai intai ea trebuie sa fie facuta de piata. In cazul in care se va intampla acest lucru, yuanul se va dubla in comparatie cu cursul de schimb actual. Si atunci competitivitatea marfurilor chinezesti va scadea brusc”.

Pentru China, aceasta va fi o sinucidere economica. Cresterea automata a arendei, cresterea salariilor si ca urmare cresterea pretului de cost al marfurilor va obliga capitalul strain sa fuga in Vietnam, Indonezia sau Bangladesh, deoarece acolo e mai ieftin. Zeci de milioane de chinezi vor pierde locurile de munca. Consecintele unui asemenea pas vor fi dezastruoase pentru China. Atata timp cat Beijingul oficial nu va inventa un model economic nou, China isi va mentine statutul de fabrica mondiala. De Pavel Orlov – Vocea Rusiei