A fost descoperit CEL MAI VECHI mormânt al unui războinic TRAC – în Turcia

Categories ArheologiePosted on

Mormântul unui războinic trac, datând de acum 5.000 de ani, a fost descoperit recent în Turcia. Muzeul de Arheologie din Istanbul a anunțat că această descoperire arheologică este cea mai importantă realizată până acum în acest an. Potrivit cotidianului turc Hurriyet Daily News, tumul Kurgan, locul așezământului mortuar, a fost în dese rânduri prădat de hoți, însă aceștia nu au putut pătrunde în camera principală a acestuia, ceea ce a făcut ca această filă de istorie să nu fie pierdută.

Săpăturile arheologice în zona Tumului din orașul Çanta, regiunea Silivri, aproape de Istanbul, au demarat la începutul lunii decembrie a anului trecut. Tumulul, ridicat pentru a proteja mormântul era similar celor construite de popoarele nordice în epoca bronzului. Arheologii presupun că aici a fost îngropat un războinic datorită unei bucăți de suliță găsite în cameră.

Profesorul Mehmet Özdogan de la Universitatea din Istanbul, Departamentul de Arheologie, a declarat pentru Daily Sabah că a studiat astfel de tumuli și înainte de această descoperire, însă ceea ce s-a găsit acum în zona Çanta este cea mai importantă descoperire, asta deoarece este cel mai vechi tumul găsit în Tracia. Profesorul speră ca mormântul să facă și mai multă lumină asupra acestui popor al tracilor. Cu ani în urmă, Özdogan a excavat un alt tumul trac, ce datează din jurul anului 1200 î.Hr., în satul Asılbeyli, estul Traciei, mai notează Daily Sabah.

„Tracii au migrat din nord. Acesta este un mormânt stil Kurgan și mai există astfel de morminte în studiile mele anterioare. Știu că o mulțime de morminte kurgan au fost distruse în Tracia. Am salvat unele dintre ele, însă acest mormânt este cel mai vechi, este din epoca bronzului. Este o descoperire foarte importantă. Eu cred că examenele științifice vor conduce la rezultate interesante”, a declarat Özdogan.

Muzeul de Arheologie din Istanbul dorește să se înregistreze mormântul ca sit istoric, iar rămășițele războinicului vor fi expuse într-un muzeu. Kurgan -urile sunt considerate locuri de înmormântări sacre și în culturile altaice. Oamenii au fost îngropați în astfel de așezăminte atât în Asia Centrală cât și în Europa de Est. Cuvântul Kurgan provine dintr-o limbă turcică pierdută, însă arheologii cred că acesta înseamnă „cetate”.

sursa: ancient-origins.net/

traducere și adaptere: Radu Ungureanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *