5 alimente pe care sa eviti sa le consumi la masa de pranz

Categories LifestylePosted on

Ora pranzului este unul dintre cele mai asteptate momente ale zilei, cu atat mai mult cand lucrezi sau inveti, dar putinul timp pe care il avem in mod normal la dispozitie ne determina adesea sa consumam ceva rapid pentru a ne potoli foamea. Acest lucru poate fi si mai rau daca luam micul dejun foarte devreme si nu am mancat nimic de multe ore, asa ca primul lucru la care ne gandim este ceva foarte caloric pentru a ne satisface apetitul.

Pizza? Vreo combinatie de fast-food? Aveti grija la aceste tipuri de alimente pentru ca, desi sunt rapide si chiar mai ieftine in unele cazuri decat mancarea de casa , pranzul este hrana pe care o avem pentru restul zilei, asa ca este crucial sa luam decizia corecta atunci cand alegem.

Pranzurile bogate in calorii sau sodiu pot fi delicioase sau pot satisface foamea, dar pot duce si la cresterea in greutate, balonare, stomac deranjat si risc de imbolnavire pe termen lung.

Acesta este motivul pentru care se recomanda sa nu consumati aceste cinci alimente foarte comune la pranz:

1.- Pizza: Sodiu suprem

O felie de pizza pepperoni contine aproximativ 680 mg de sodiu, 12 g de grasimi (5 g de grasimi saturate) si 300 de calorii, dar nimeni nu mananca doar o felie de pizza, deci consumul mediu este de cel putin trei felii. mai mult de 2.000 mg de sodiu, care este aproape limita zilnica pe care o persoana ar trebui sa o consume conform standardelor Statelor Unite (2.300 mg/zi). Acest lucru trebuie luat in considerare, deoarece consumul excesiv de sodiu poate provoca hipertensiune arteriala si boli cardiovasculare.

2.- Burgeri si cartofi prajiti:

Daca te gandesti la o masa care contine cuvantul „combo”, mai bine te retragi. Un cheeseburger dublu tipic si cartofii prajiti mari au mai mult de 900 de calorii. Daca ne gandim la un combo cu o bautura mare, va ajunge cu usurinta la 1.200 de calorii. Consumul de alimente bogate in calorii, grasimi si sodiu face ravagii in corpul nostru, crescand riscul de crestere in greutate, hipertensiune arteriala si diabet de tip II.

3.- Sandwich: un trio criminal

Trebuie sa va ganditi cu siguranta ca un simplu sandvis nu poate fi atat de daunator, totusi suncile pe care le folosim in general pentru a le pune sunt incarcate cu sodiu, grasimi saturate si agenti cancerigeni cunoscuti sub numele de nitrati si nitriti. 85 de grame de pepperoni, sunca, curcan sau salam au 900-1.100 mg de sodiu. La asta trebuie sa adaugi branza, paine si daca adaugi orice dressing precum maioneza sau ketchup este si mai rau. Continutul de grasimi saturate poate fi de pana la 9 g per portia de 85 de grame dintr-un sandvis, aproximativ 50% din limita zilnica recomandata.

4.- Complet sau hot dog: Grasime proasta intr-o chifla

Un carnati tipic contine pana la 35 g de grasime, dintre care 15 g sunt grasimi saturate „rele”. Un hot dog asigura mai mult de jumatate din aportul zilnic de grasimi recomandat si 80% din aportul de grasimi saturate. Acest lucru determina cresterea colesterolului LDL (rau), ceea ce va poate expune riscului de boala coronariana, atac de cord si accident vascular cerebral.

5.- Pui prajit: Eliminati-l din alimentatie

Fii atent pentru ca doar un piept de pui prajit contine mai mult de 500 de calorii, 34 g de grasimi si peste 1.200 mg de sodiu. Alimentele prajite sunt incarcate de grasimi si sodiu, o combinatie mortala avand in vedere numarul mare de oameni care mor zilnic in lume din cauza bolilor legate de sistemul cardiovascular.

Pentru asta si de dragul sanatatii tale, elimina aceste alimente din alimentatie, sau macar lasa-le pentru a-ti satisface poftele din cand in cand. Sanatatea ta iti va multumi.