Ovazul ( Avena Sativa ) este o cereala foarte completa. Ofera organismului carbohidrati cu absorbtie lenta, fibre, proteine si minerale precum magneziu, fier, cupru, zinc, precum si vitamine din grupa B si cantitati mici de calciu si acid folic. Si nu are prea multe calorii.
Va vom povesti mai multe despre aceasta cereala care a devenit atat de populara in lumea gatitului sanatos datorita unor preparate precum terci sau terci si a fainii de ovaz in sine care este folosita pentru a face aluat pentru clatite, prajituri, briose… A cereale care a fost consumata din cele mai vechi timpuri si este cultivata in principal in Europa si America de Nord.
1. Ofera o mare satietate
Acest lucru se datoreaza faptului ca ovazul, fiind bogat in carbohidrati pe care organismul ii absoarbe treptat, te face sa te simti mai saturat si, in consecinta, petreci mai mult timp fara sa-ti fie foame.
Il poti consuma cald la micul dejun sub forma de terci, rece peste noapte (odihnit peste noapte la frigider), in clatite delicioase sau in granola (e mai bine sa-l prepari acasa si sa nu-l cumperi industrial). Serviti cu fructele preferate si adaugati un plus de proteine si grasimi sanatoase cu o mana de nuci.
2. Ajuta la controlul zaharului din sange
Se datoreaza in principal cantitatii mari de fibre solubile, mai precis beta-glucani care, in timpul digestiei, formeaza un fel de gel care incetineste golirea stomacului, precum si trecerea zaharului in sange. Acest lucru este important in special pentru persoanele care sufera de diabet de tip 2. Desi, daca credeti ca aveti orice tip de problema cu nivelul glicemiei, cel mai bine este sa va consultati cu un specialist.
3. Ajuta la controlul colesterolului
Din nou, datorita beta-glucanilor, ovazul este util pentru reducerea nivelului de trigliceride, precum si a colesterolului rau (LDL) pe care il pot avea alte alimente. In acest sens, in 1997 Food and Drugs Administration (FDA) din Statele Unite a declarat ca administrarea a 3 grame de beta-glucani de ovaz pe zi ar ajuta la reducerea colesterolului seric total si a LDL.
Continutul sau de omega 3 si acizi linoleic (grasimi de buna calitate) creste colesterolul bun.
Aceasta cereala contine un tip de polifenoli numiti ventasantramide, care sunt exclusivi acestui aliment, care pot ajuta la prevenirea oxidarii colesterolului. Pentru a profita de aceasta calitate, fulgii de ovaz ar trebui sa fie insotiti de alimente bogate in vitamina C.
4. Bogat in antioxidanti
Avenantramidele (AVA), fiind polifenoli (substante chimice caracterizate prin prezenta a mai mult de o grupare fenolica pe molecula) au proprietati antioxidante, adica combat oxidarea celulara . De asemenea, regleaza tensiunea arteriala si au un efect antiinflamator. Conform datelor FEN (Fundatia Spaniola pentru Nutritie), galinantramidele au o actiune antioxidanta de 10 pana la 30 de ori mai mare decat alti compusi fenolici.
Vitamina E continuta in ovaz are si efect antioxidant. Acest compus este cunoscut pentru puterea sa de a proteja organismul de efectele radicalilor liberi si chiar pentru potentialul sau de a ajuta la prevenirea bolilor precum artrita, ateroscleroza, cancerul si cataracta, printre altele.
5. Ofera multa energie
Fiind o sursa de carbohidrati complecsi, poate fi o sursa de energie foarte interesanta atat pentru acele persoane care trebuie sa mearga mult timp fara sa manance, cat si pentru sportivi, unde a devenit foarte popular.
6. Este prebiotic
Minunatii beta-glucani sunt fermentabili , asa ca actioneaza ca prebiotice in intestin, hranind bacteriile bune care traiesc acolo si imbunatatind sanatatea microbiotei noastre.
7. Este bun pentru digestie
Dupa cum am mentionat, aceasta cereala este bogata in fibre, astfel incat persoanele care sufera de constipatie o vor gasi cel mai bun aliat al lor. Ovazul ajuta la tranzitul intestinal si la digestia alimentelor. Persoanele care sufera de probleme digestive se descurca de obicei foarte bine.
8. Previne hipotiroidismul si ajuta la bronsita
Ovazul contine iod , un mineral care face ca tiroida sa functioneze asa cum ar trebui. Consumul acestuia poate ajuta la prevenirea hipotiroidismului. Aceasta cereala are si proprietati mucolitice si expectorante , asa ca va ajuta in cazurile de bronsita.
Daca este introdus devreme in alimentatia copiilor, ovazul le-ar putea reduce riscul de a dezvolta astm persistent.
9. Hraneste tesuturile corpului
Proteinele din ovaz au o mare valoare biologica si ofera opt din cei noua aminoacizi esentiali de care organismul nostru are nevoie si pe care nu ii poate produce singur. Aminoacizii se combina si formeaza proteine, nutrienti de baza pentru tesuturi si muschi.
Odata ce o proteina este digerata, aminoacizii ei sunt separati si devin parte din diferite tesuturi si parti ale corpului.
10. Mentine sistemul nervos in frau si hraneste oasele
Faina de ovaz contine vitamine B care actioneaza ca „echilibratori” ai sistemului nervos , adica ne ajuta sa fim mai calmi.
Continutul sau de calciu este foarte bun pentru ca oasele sa nu se demineralizeze, prevenind osteoporoza.
Este important de retinut ca accentul pus pe nutritie si cautarea constanta a alimentelor „minune” ne poate conduce la nutritionism, o tendinta care supraevalueaza anumite alimente sau nutrienti si simplifica prea mult relatia complexa dintre hrana si sanatate.
Desi ovazul este un aliment hranitor si poate oferi beneficii pentru sanatate, este esential sa mentinem o viziune globala si echilibrata asupra dietei. Nu exista un singur aliment sau superaliment care sa poata furniza toti nutrientii necesari pentru o sanatate optima .
In plus, nu putem uita influenta dietei asupra sanatatii mintale . Concentrarea prea mult pe cautarea nutrientilor ne poate face sa uitam ca mancatul ar trebui sa fie o placere care nu necesita prea multa energie, nu ceva care ne provoaca griji si probleme.