O analiza asupra celor mai grave atacuri ale Rusiei asupra Ucrainei

Categories PoliticaPosted on

De la inceputul invaziei pe scara larga a Ucrainei, armata rusa a folosit in mod repetat rachete pentru a exploda tinte civile in toata tara, cu consecinte devastatoare. Unul dintre cele mai mortale astfel de atacuri a avut loc cand presedintele Volodymyr Zelenskyy si alti oficiali de rang inalt de la Kiev au raportat ca o racheta rusa a lovit o cafenea si un magazin din satul Hroza din estul Ucrainei, ucigand cel putin 51 de civili.

Kremlinul sustine adesea ca rachetele sale vizeaza bunuri militare sau da vina asupra Ucrainei. Un purtator de cuvant al presedintelui Vladimir Putin insista ca Rusia nu vizeaza civilii.

O privire asupra unora dintre cele mai mortale lovituri:

9 MARTIE 2022 — Un bloc de apartamente din Izium, in estul Ucrainei, a fost lovit intr-un atac despre care Human Rights Watch a spus ulterior ca a ucis cel putin 44 de persoane. Fortele ruse au preluat controlul asupra orasului si a zonei inconjuratoare incepand cu sfarsitul lunii martie si l-au ocupat timp de sase luni. La momentul atacului, HRW a spus ca zona se afla sub controlul fortelor ucrainene care incercau sa impiedice trupele ruse sa intre in oras.

16 MARTIE 2022 — Un atac aerian rusesc a lovit un teatru din Mariupol, ucigand sute de civili care se adaposteau in subsol. Oficialii ucraineni au estimat initial numarul mortilor la 300, dar o investigatie a Associated Press a gasit ulterior dovezi ca atacul a fost mult mai mortal si a ucis aproape 600 de persoane in interiorul si in afara cladirii. Rusia a sustinut ca teatrul a fost demolat de fortele ucrainene sau a servit drept baza militara ucraineana.

8 APRILIE 2022 — Gara din Kramatorsk, in estul Ucrainei, a fost lovita de o racheta rusa, in timp ce pasagerii, majoritatea femei si copii, incercau sa fuga de lupte. Saizeci si unu de oameni au fost ucisi si 135 au fost raniti. Ramasitele unei rachete au fost pictate cu cuvintele „Pentru copii” in limba rusa, ceea ce sugereaza ca copiii erau razbunati de greva, desi motivul exact al formularii nu era clar. Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca a fost un atac deliberat. Ministerul rus al Apararii a acuzat Ucraina ca a efectuat atacul.

27 IUNIE 2022 — Avioane rusesti cu raza lunga de actiune au lovit un mall aglomerat din orasul central al Ucrainei Kremenciuk cu o racheta supersonica, ucigand peste 20 de persoane. Aproximativ 1.000 de oameni se aflau in interiorul cladirii. Zelensky a numit greva „unul dintre cele mai indraznete atacuri teroriste din istoria Europei”. Rusia a spus ca racheta a fost indreptata catre un depozit de arme din apropiere.

1 IULIE 2022 — Un atac aerian rusesc asupra zonelor rezidentiale a ucis cel putin 21 de persoane in apropierea portului ucrainean Odesa, la o zi dupa retragerea fortelor ruse de pe o insula din Marea Neagra. Biroul lui Zelensky a spus ca avioanele de razboi au tras trei rachete care au lovit un bloc de apartamente si un loc de campare.

9 IULIE 2022 — Rachete rusesti s-au izbit de cladiri de apartamente din estul Ucrainei, ucigand cel putin 15 persoane in orasul Chasiv Yar. Cladirile gazduiau in mare parte oameni care lucreaza in fabricile din apropiere. Cel putin sase persoane au fost sapate din daramaturi.

14 IULIE 2022 — Rachetele de croaziera Kalibr lansate de pe o nava rusa in Marea Neagra au ucis cel putin 29 de persoane si au ranit alte peste 100 in orasul Vinnytsia, din centrul Ucrainei. Zelensky a acuzat Rusia ca vizeaza in mod deliberat civili in locatii fara valoare militara. El a spus ca printre victime se numara o fetita de 4 ani. Rusia a spus ca ataca o resedinta a ofiterilor ucraineni.

sept. 30, 2022 — Patru rachete rusesti au vizat un convoi de masini la periferia orasului Zaporizhzhia, din sud, ucigand 30 de persoane, inclusiv copii. Oficialii ucraineni au declarat ca rachetele au fost lansate de la un sistem de rachete antiaeriene S-300 si au lovit o coloana de vehicule trimise sa transporte oamenii spre siguranta de pe teritoriul ocupat de Rusia.

IAN. 14, 2023 — Unul dintre cele mai mortale atacuri asupra civililor a avut loc atunci cand o racheta rusa a lovit un bloc de apartamente din orasul Dnipro, din sud-estul orasului, ucigand 45 de persoane, inclusiv sase copii. Oficialii militari ucraineni au declarat la acea vreme ca nu au un sistem care sa poata distruge tipul de racheta supersonica folosita, rachetele Kh-22 ale Rusiei.

28 APRILIE 2023 — Un bloc de apartamente departe de linia frontului a fost explodat noaptea de doua rachete de croaziera cu raza lunga de actiune in orasul Uman, la aproximativ 215 kilometri (134 mile) sud de Kiev. La est, 21 de persoane au fost ucise, inclusiv trei copii. Ministerul rus al Apararii a declarat ca rachetele au fost indreptate spre locuri in care stateau unitati militare ucrainene de rezerva inainte de desfasurarea lor pe campul de lupta.

sept. 6, 2023 — Saisprezece persoane au fost ucise cand o racheta a lovit o piata aglomerata din Kostiantynivka, in estul Ucrainei, transformand-o intr-o ruina de foc, innegrita. Zelenskyy a spus ca lovitura a fost o razbunare pentru avansurile ucrainene pe campul de lupta. O purtatoare de cuvant a Ministerului rus de Externe a declarat ca Ucraina a lansat racheta.

OCT. 5, 2023 — O cafenea si un magazin din estul Ucrainei au fost lovite de o racheta rusa, ucigand cel putin 51 de civili intr-unul dintre cele mai mortale atacuri ale anului. Zelensky a denuntat greva din satul Hroza ca fiind o „crima rusa dovedit de brutala” si „un act de terorism complet deliberat”. Cafeneaua gazduia o veghe dupa o inmormantare.