Care sunt cererile lui Putin de la cercul lui de apropiati?

Categories PoliticaPosted on

Se stie ca presedintele Vladimir Putin tine aproape de el un cadru loial de oficiali si asistenti, majoritatea cercului sau interior fiindu-l in serviciu pe liderul rus de multi ani in cei 23 de ani la putere. Putin nu a facut nimic din asteptarile sale de loialitate absoluta din partea celor mai apropiati lui. Intrebat intr-un interviu amplu din 2018 daca a fost capabil sa ierte oamenii atunci cand au facut greseli, Putin a raspuns spunand: „Da. Dar nu totul”. Cand a fost presat de jurnalistul Andrei Kondrashov sa detalieze ceea ce nu putea ierta, raspunsul lui Putin a fost categoric: „Tradare”.

Pentru cei care au lucrat cu presedintele de mai bine de doua decenii, nu este surprinzator faptul ca Putin pretuieste si cere loialitate in randul cercului sau interior, pe multi dintre care i-a tinut aproape de cand a urcat in randurile serviciului de securitate sovietic al Rusiei, KGB, inainte de ascensiunea sa la presedintie la sfarsitul anului 1999. 

„Nici in tara noastra si nici in strainatate nu am vazut sefi care sa tina oameni neloiali in preajma lor”, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presa al lui Putin.

„Dar pentru Vladimir Putin, loialitatea nu este suficienta. Sunt necesare trei calitati: 1. Profesionalism, 2. Eficienta, 3. Loialitate”, a adaugat el in comentariile trimise prin e-mail.

Peskov, un oficial de top de la Kremlin, considerat pe scara larga ca membru al cercului interior al lui Putin, este secretar de presa timp de 23 de ani. De asemenea, majoritatea oamenilor din cercul apropiat al lui Putin – formati din cei mai apropiati ministri si confidenti ai sai si adesea denumiti „Siloviki” (sau „oameni de forta”), referindu-se la inalti oficiali care au experienta in domeniul militar sau al serviciilor de securitate – au a servit in mare parte liderului rus de ani de zile, supravegheand tacerea figurilor si miscarilor opozitiei care l-au provocat.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov este in functie din 2004, in timp ce ministrul Apararii Serghei Soigu si-a ocupat functia din 2012, fiind considerat anterior el insusi un potential candidat la conducere.

Cercul interior al lui Putin ii include si pe premierul Mihail Misustin si primarul Moscovei Serghei Sobianin, precum si pe sefii serviciilor de securitate de stat ale Rusiei, FSB si omologul sau de informatii externe, SVR. Mai sunt si propagandistii mai influenti ideologic, precum Vladimir Solovyov si Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

Adjunctul consiliului este nationalistul Dmitri Medvedev, care a fost si fost prim-ministru si presedinte al Rusiei pana in 2012, alternand cu Putin. Medvedev a fost intotdeauna supus lui Putin in oricare dintre roluri, dar el ramane aproape de presedinte si este un sustinator vocal al razboiului Rusiei impotriva Ucrainei si al dusmaniei ideologice cu Occidentul.

Analistii rusi nu sunt convinsi ca calitati precum competenta si loialitatea sunt apreciate in mod egal la Kremlin, un savant, istoric si autor rus Serghei Medvedev remarcand ca „loialitatea a fost intotdeauna mai importanta decat competenta” in Rusia.

„Rusia nu este ca o meritocratie orientata spre eficienta si pe competente”, a remarcat Medvedev, autorul cartilor „Un razboi facut in Rusia” si „Intoarcerea leviatanului rusesc”.

„Este un sistem de loialitate personala foarte arhaic si medieval – si intr-un anumit sens, bizantin [excesiv complicat] – si Putin va pastra pe oricine – chiar si pe cei mai ineficienti manageri, cum ar fi fostul presedinte [Dmitri] Medvedev, de exemplu, atata timp cat isi arata loialitatea”, a declarat Medvedev.

Politicianul rus de opozitie Vladimir Milov a lucrat candva pentru Putin, dupa ce a servit in ministerul rus al energiei in 2002. Deziluzionat de calea pe care a urmat-o Rusia in timpul mandatului lui Putin, cu toate acestea, Milov se numara acum ferm printre miscarea de opozitie a Rusiei in cea mai mare parte exilata sau intemnitata si traieste in strainatate.

Cunoscandu-l bine pe Putin, Milov a spus ca presedintele „100%” pretuieste loialitatea mai presus de competenta si a remarcat ca „profesionalismul si eficienta sunt, de asemenea, reversul capacitatii de a contesta lucrurile”.

„Nu-ti place ce se intampla? Vrei sa faci totul mai bun si iti aplici talentele si hotararea pentru a incerca efectiv sa le repari pentru a schimba lucrurile. Nu asa vrea Putin sa se intample. El este singurul tip. care are dreptul sa schimbe sau sa mentina lucrurile in ordine”, a spus Milov.

El a spus ca cererea lui Putin de loialitate absoluta a fost sustinuta din nesiguranta profunda si frica de concurenta.

„Aceasta este una dintre problemele majore”, a spus el. „Experienta mea personala de a-l vedea si de a lucra cumva cu el este ca este o persoana extrem de neremarcabila. Ii place cea mai medie [persoana] pe care o poti obtine, asa ca este extrem de nesigur cand exista concurenta deschisa sau talent deschis expus si capabil sa realizeze mai bine Decat el.”

Milov credea ca Putin era in mod inerent paranoic fata de un complot de a-l rasturna, spunand ca regula nerostita in randul celor din jur este sa nu fie prea talentat sau sa conteste status quo-ul.

„Dar, in general, daca exista o regula [este una de] „nu scoate capul afara, pentru ca atunci te voi vedea imediat ca o competitie si anulez concurenta” – aceasta este abordarea lui.”

Puncte oarbe

Atasamentul fata de loialitate poate duce la puncte oarbe, noteaza analistii, cel mai recent observat in invazia nefasta a Ucrainei si ascensiunea puterii, statutului si influentei lui Evgheni Prigojin inainte de caderea sa din gratie.

Cand Rusia si-a lansat pentru prima data invazia Ucrainei in februarie 2022, analistii au spus ca era probabil ca cei mai apropiati oficiali militari sai i-au spus lui Putin ca invazia va fi fara efort si ca Ucraina va fi cucerita cu usurinta inainte ca un guvern pro-rus sa fie instalat la Kiev. .

Dar in primele cateva saptamani de razboi a devenit evident ca Ucraina intareste mult mai multa rezistenta, iar aliatii sai sprijin mult mai mult pentru Kiev decat se anticipase in Rusia.

Un militar al militiei pro-ruse se indreapta spre un convoi militar al fortelor armate ale autoproclamatei Republici Populare Lugansk (LNR) separatista pe un drum din regiunea Lugansk, Ucraina, 27 februarie 2022.

In timpul „operatiunii militare speciale” a Rusiei in Ucraina, asa cum ii numeste invazia, au fost ridicate intrebari cu privire la strategia si competenta conducerii militare a Rusiei. Soigu a fost ridiculizat si criticat in mod deschis de o sectiune de bloggeri militari din Rusia, in special de cei loiali lui Prigozhin, condamnat devenit om de afaceri devenit lider paramilitar al Grupului de mercenari Wagner, care s-a bucurat si de favoarea lui Putin.

Cu toate acestea, cand acrimonia de mare profil dintre Prigojin si ministerul apararii a coborat in ​​rebeliune deschisa in vara, totusi, Putin a fost in cele din urma de partea ministrului sau de lunga durata si dovedit loial si a aprobat edictul ministerului conform caruia luptatorii Grupului Wagner ar trebui sa semneze contracte cu Ministerul.

Kirill Shamiev, om de stiinta politica rus si membru in vizita la Consiliul European pentru Relatii Externe, a declarat ca loialitatea este „un atu foarte esential in mediile autoritare, deoarece dezvoltati aceasta incredere de-a lungul anilor. Si daca o persoana isi dovedeste increderea intr-un context de razboi, acest lucru este foarte important pentru un lider autoritar”.

Ascensiunea si caderea lui Prigojin

Prigojin a fost ucis intr-un accident de avion in aceasta vara, la cateva luni dupa ce a condus o rebeliune nefasta impotriva ministerului rus al apararii si o incercare de a marsalui asupra Moscovei.

Cand rebeliunea a fost anulata, Putin a aparut la televizor, jurand ca va pedepsi „tradarea din interior”, spunand ca „interesele nerezonabile si ambitia personala duc la tradare”.

Dupa ce initial au ajuns la un acord care aparent le permitea luptatorilor Prigozhin si Wagner sa fie exilati in Belarus, Prigozhin si un numar de comandanti de top Wagner au murit intr-un accident de avion deasupra Rusiei in august.

Kremlinul a negat vehement ca a ordonat moartea lui Prigojin si a spus ca va avea loc o ancheta cu privire la accident. Ea a numit speculatia occidentala ca a ordonat moartea lui Prigojin ca razbunare pentru revolta sa „o minciuna absoluta”.

Prigojin si-a promis loialitatea fata de Putin intr-o intalnire fata in fata dupa rebeliune, dar analistii au spus ca soarta lui a fost pecetluita atunci cand a contestat in mod deschis statul si, in cele din urma, insusi Putin.

„Cred ca a fost un mesaj puternic adresat elitei ca Putin detine controlul”, a remarcat Serghei Medvedev, spunand ca presedintele „a asteptat cu meticulozitate aceste doua luni inainte de a-si executa razbunarea”.

O figura precum Prigojin – vazuta ca o anomalie avand in vedere alianta sa stransa cu Putin, dar relatia informala si combativa cu institutiile statului – nu va avea voie sa apara din nou, noteaza ei.

„Sunt destul de sigur ca Kremlinul nu va mai lasa pe nimeni sa creeze aceasta putere militara pe care o avea Prigojin – sau influenta sociala sau politica pe care o avea Prigozhin in presa”, a spus Shamiev.