Mircea Diaconu: Sarmizegetusa a fost scanată… Ai un Acropole românesc acolo și nu dai pământul la o parte, ca prioritate zero?!? E de neînțeles!

Categories ArticolePosted on

Parlamentarul european Mircea Diaconu este de părere că autoritățile române trebuie să acorde mai multă atenție cetății Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, fostul ministrul al Culturii apreciind că este nevoie de continuarea săpăturilor în fosta capitală a Daciei, pe care a apreciat-o ca pe un ‘Acropole românesc’.

‘Este o rană pentru mine, dar încercăm să răbdăm, să pansăm. În aceeași măsură, Sarmizegetusa Regia intră în logica asta, dar este, în primul rând, o chestiune de responsabilitate românească. Să ai acolo — s-a scanat și se știe — un fel de Acropole românesc și tu să nu dai pământul la o parte? Ca prioritate zero! Este neînțeles și de neconceput pentru mine’, a declarat miercuri, la Deva, deputatul european.

În opinia sa, săpăturile din perimetrul cetății dacice Sarmizegetusa Regia ar putea dezvălui lucruri importante pentru istoria României, în acest context Mircea Diaconu apreciind că o continuare a cercetărilor nu ar trebui să se lovească de problema finanțărilor.

‘S-ar putea, săpând acolo, să aflăm niște lucruri despre România, despre noi înșine, despre trecutul, devenirea noastră, pe care nu le bănuim în clipa asta. S-ar putea să se schimbe totalmente optica despre noi înșine și istoria noastră. Totul e posibil. Dar să nu sapi și să afli cine ești, nu pot să înțeleg’, a spus Diaconu.

El a mai anunțat că pregătește un proiect prin care dorește să arate un exemplu de bună practică legat de modul în care au fost puse în valoare mai multe mine de aur romane aflate pe teritoriul Spaniei, în contextul în care acestea sunt similare celor de la Roșia Montană. Mircea Diaconu a afirmat că are în plan să ducă în Spania autoritățile și mai multe organizații neguvernamentale pentru a vedea, la fața locului, ce se poate cu un proiect de turism cultural.

‘Ceva ce mă doare de multă vreme este Roșia Montană. Roșia Montană are o replică perfectă, ca perioadă, în Spania. Minele romane aurifere din Spania sunt o poveste de succes incontestabilă pe logica turismului cultural. Sunt în lucru, în pregătiri (la acest proiect, n.r.), o să încerc să iau pe cine contează, de aici — vorbesc de autoritățile locale, de ONG-uri de toate culorile și intențiile, să-i duc acolo și să vadă că se poate’, a menționat parlamentarul european.

Sursa: AGERPRES / (A, AS — autor: Sorin Blada, editor: Marius Frățilă)

Accesează acest link: Redirectioneaza 2%

6 comments

  1. Ce se mai aude despre traducerea din latină în română a textului care îl privește pe Vlad Țepeș la care lucrează domnul Vasile Lupașc?

  2. Nu cred ca aveti nevoie sa luati, ca reper, fiindca citandu-l asta faceti, pe cineva care nu ne place multora, ca si caracter. Parerea mea este ca mesajul celor care va urmaresc este clar: fara compromisuri, FARA POLITRUCI! Diaconu este un actor cel mult meritoriu care s-a implicat in politica de partea unuia din asa-zisele partide de azi.
    Continuand pe un asemenea drum va faceti credibilitatea svaiter.

  3. cred ca nu se vrea sa se stie adevarata istorie a tarii pt. ca observ ca la scoala istoria e tratata ca o ruda saraca ce nu se ia in seama. inca ceva vreau sa semnalez un lucru de care nu se vorbeste deloc si anume de monedele cu cavalerul trac de care eu am citit inainte de 89 9n almanahul luceafarul iar autorul descifrase o parte din scrierea aparuta pe monede, de aceea varog sa cautati mai multe amanunte legate de acest lucru pt ca mi se pare important fiindca descifrarile aduc la lumina o parte din istoria noastra reala nu mistificarile latiniste de azi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *