Arheologia românească este… în corzi!!! Anul 2014 este unic în toată cercetarea arheologică de după ’89

Categories ArheologiePosted on

O țară unde descoperirile excepționale ale unor culturi străvechi precum Turdas – Vinca, Cucuteni, Gumelnița, Hamangia și altele au marcat repere majore în preistoria europeană sau mondială, o țară unde avem primordialități sau descoperiri unice în ceea ce privește urmele Omului de Neanderthal sau ale lui Homo Sapiens, o țară unde traco-geto-dacii au scris istorie cu majuscule acum câteva mii de ani, NU ÎȘI POATE PERMITE SĂ ÎNGROAPE CERCETAREA ARHEOLOGICĂ!!! Cu atât mai mult cu cât nu s-a cercetat sistematic decât aproximativ  5% din potențiualul arheologic de excepție de pe aceste meleaguri. Restul de 95% așteaptă încă să fie adus la lumină…

De ce spun că arheologia românească este în corzi? Pentru că acest an 2014 se distinge ca fiind primul an de după 89 când Ministerul Culturii nu finanțează absolut nici un șantier arheologic!!! Totodată, acest an 2014 este primul an de după 89 când nu apare Cronica Cercetărilor Arheologice pe anul care a trecut, o lucrare absolut necesară deoarece este singurul document în care arheologii erau obligați să își publice cercetările arheologice, acestea devenind astfel o informație publică.

Cum este posibil așa ceva și care va fi reacția arheologilor la această situație impardonabilă, rămâne să aflăm în viitorul apropiat. Se pare că pe măsură ce prostul gust și frivolitatea se amplifică în mass-media, în același ritm cultura și educația se duc la fund…

Chiar dacă și prin acțiunile noastre societatea civică se implică tot mai mult în susținerea financiară a șantierelor arheologice, aceasta nu este o soluție pe termen lung pentru că responsabilitatea este a Ministerului Culturii și așa este normal să fie!

Problema noastră este însă aceea că avem la conducerea țării, de 25 de ani, o clasă politică care se definește în special prin incompetență, corupție, trădare și lipsă de  viziune. Cu aceștia, istoria noastră și identitatea acestui popor vor fi tot timpul amenințate!

Daniel Roxin

P.S. Îi rog pe cârcotași, fie ei istorici, arheologi sau simpli pasionați să-și orienteze atenția și criticile exact acolo de unde vine pericolul real – către clasa politică. Noi, cei care ne implicăm din patriotism în această cercetare, chiar dacă mai facem și greșeli, suntem onești în intenția noastră de a aduce la lumină istoria României. Dacă nu vedeți asta atunci sunteți orbi; vă orbește orgoliul de “mari specialiști și deținători unici ai adevărului istoric!”

 

Lasă un răspuns