Rezultatele cercetării arheologice a movilei de la Hârtiești, Argeș. CONCLUZII

Categories ArheologiePosted on

 

Iată că a venit și momentul concluziilor unei luni de cercetare arheologică a movilei din Hârtiești, Argeș…

Pe data de 12 mai, echipa condusă de domul lector univ. dr. Constantin Bărbulescu, de la Universitatea din Pitești, pornea la drum (cu susținerea financiară a Asociației Geto-Dacii și a Fundației Dignitas) în aventura săpării movilei de la Hârtiești, despre care domnul inginer Gheorghe Ștefan, localnicul care ne-a semnalat-o, spunea că în tradiția locală este numită “Mormântul Dacului”.

Deși speranțele inițiale vizau existența unui tumul, adică a unui mormânt antic, rezultale cercetării au evidențiat altceva. Mai exact, s-a decoperit o locuință medievală din secolul XVI sau XVII, săpată într-una din laturile movilei, o descoperire care confirmă documentele ce vorbesc despre existența și continuitatea așezării de la Hârtiești, încă din secolul al XV-lea. La locul descoperirii au fost scoase din pământ resturi de ceramică medievală și pietre șlefuite folosite la vatră sau la fixarea stâlpilor locuinței.

În același timp, după consultarea documentelor medievale care fac referire la această zonă, coroborate cu cercetarea din teren (s-a săpat o suprafață de 14×12 metri și în adâncime până la 3, 40 metri), s-a ajuns la concluzia că movila avea, în Evul Mediu, scopul de a delimita un hotar de moșie, nefiind mai veche de câteva secole. Practic, nu există elemente istorice aparținând altor epoci.

În consecință, rezultă, ca o probă directă, că tradiția populară crează în multe cazuri confuzii, explicând existența unor monumente sau vestigii prin legarea de un trecut îndepărtat.

Asta nu reduce însă cu nimic potențialul arheologic pe care cele peste 5.000 de movile din România le au. Nu a fost să fie de data asta, dar va putea fi în viitor! Până la urmă, este o experiență care nu face decât să ne mobilizeze să mergem mai departe cu o mai mare exigență în alegerea obiectivelor care urmează să fie cercetate.

De altfel, pe rol avem în acest moment sprijinirea a încă două șantiere arheologice, iar din iulie dorim să susținem echipa domnului Constantin Bărbulescu în continurea cercetării cetății getice de la Buridava (Vâlcea), un loc încărcat de istorie.

BURIDAVA

Prin urmare, așteptăm sprijinul dumneavoastră și pe mai departe, fiind singurul mod prin care putem continua susținerea cercetării arheologice, în parteneriat cu Muzeele și Universitățile din România.

Acest sprijin este cu atât mai important cu cât anul 2014 este primul de după ’89 în care Ministerul Culturii nu susține nici măcar cu un leu cercetarea arheologică din România; o situație de neconceput, privind din perspectiva uriașului potențial arheologic care există în țara noastră.

BURIDAVA

În final, le mulțumim tuturor celor care au susținut financiar acest obiectiv arheologic, tuturor celor care au venit voluntari pe șantier, tuturor celor care au fost alături de noi, cu sufletul! Mulțumim, de asemenea, și Primăriei din Hârtiești petru sprijinul pe care ni l-a acordat!

Cei care vor să afle mai multe despre celelalte obiective arheologice pe care le sprijnim și vor să ne susțină financiar activitatea, le recomand să viziteze, pentru detalii, aceast site: http://www.geto-dacii.ro/

Daniel Roxin

 

Lasă un răspuns