Sa vizitam Argedava

Categories ArheologiePosted on

Tweet

Dragi prieteni,
La numai 17 kilometri de Bucuresti, in satul Popesti, judetul Giurgiu, se afla Argedava, capitala marelui rege Burebista. Astazi zace in uitare, maretia sa, elogiata in decretul lui Acornion, a palit in calea timpului si a nepasarii. Campaniile arheologice din ultimul secol, desfasurate aici, au lasat urme adanci in platoul ce vegheaza asupra Argesului.

Desi istoricii, aproape la unison, au cazut de acord ca aici se afla unul dintre centrele puterii regatului dac din secolul I i.e.n., niciun indicator, marcaj sau anunt, la fata locului, nu atesta asta, iar fundatiile zidurilor de aparare si ale cladirilor zac, inca, sub pamant. Doar povestile oamenilor din sat, ceramica antica vizibila la fiecare pas si cateva pomeniri in cartile de istorie mai aduc pana la noi numele Argedava. Istoria acestui loc coboara in timp pana in preajma secolului X i.e.n, inainte de fondarea Romei sau Atenei, iar spatiul despre care vorbim a fost locuit, fara intrerupere, mai bine de 1.000 de ani.

Potrivit unor studii, mai bine de 80% din ceramica dacica de dinaintea erei noastre provine de la Popesti. Tot aici au fost descoperite vestigiile unor constructii civile, poate chiar palate regale, de mari dimensiuni, astazi acoperite de vegetatie, gunoaie sau placi de beton turnate de arheologi. Un loc care cu 2.000 de ani in urma fremata de activitati febrile, care concentra cazarmi militare, temple, palate regale, ateliere mestesugaresti si campuri cultivate de comatii daci, astazi a ramas doar o amintire.

Va propun, mai ales celor care sunteti din Bucuresti, dar nu numai, ca duminica, 2 septembrie, sa ne insotiti intr-o mica evadare din spatiul urban, o intoarcere in trecut, in locul de unde Burebista a condus cel mai mare stat al dacilor, ca intindere, pentru a cunoaste acest loc, pentru a va informa, mai departe, prietenii si rudele asupra situatiei sale si, de ce nu, pentru ca, actionand impreuna, sa determinam luare aunor masuri pentru cercetarea sa amanuntita si protejarea sa.

Cu aceasta ocazie ne putem cunoaste, schimba opinii si idei si, in acelasi timp, veti avea ocazia de a cunoaste istoria prea putin cunoscuta a acestui loc. Ora de intalnire, precum si locul unde ne putem aduna cu totii, le putem stabili impreuna, in functie si de disponibilitatea voastra. Noi va propunem ora 14. Pentru detalii va asteptam pe pagina noastra oficiala de facebook http://www.facebook.com/AdevarulDespreDaci sau pe grupul nostru http://www.facebook.com/groups/221551764613584/.

Cu stima,
Valentin Roman

mai multe detalii despre Argedava puteti gasi AICI:

Lasă un răspuns