Barcelona, ​​mai aproape de Agentia Europeana pentru Medicamente: „Situatia este diferita”

Categories NewsPosted on

Sabiile sunt inca inalte. Dupa cateva saptamani in care s-a raspandit pesimismul cu privire la posibilitatile ca Barcelona sa gazduiasca sediul Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA), starea de spirit este acum alta: ”Situatia este diferita”.

In cursul lunii trecute, cresterea tensiunii in Catalonia, de la referendumul ilegal din 1 octombrie pana la declaratia unilaterala de independenta anuntata pe 27 de fostul presedinte al Generalitati, Carles Puigdemont, a impiedicat sansele ca Barcelona sa prevaleze asupra celorlalte 18. Orase europene dispuse sa gazduiasca sediul organizatiei, care va parasi Londra cand Brexitul va deveni realitate, in martie 2019. In ciuda faptului ca orasul spaniol are cele mai bune ratinguri tehnice, situatia politica a pus candidatura in dificultate, iar multi au dat este de pierdut.

Demiterea Guvernului Catalan, activarea articolului 155 si convocarea viitoarelor alegeri au adus „ stabilitate ” situatiei, comenteaza una dintre persoanele care a lucrat pentru sustinerea candidaturii. „Situatia de moment intra intr-o alta perioada, de mai mare stabilitate”, spune el.

Ministrul Sanatatii al Generalitat-ului, Antoni Comi, l-a insotit pe Puigdemont in calatoria sa la Bruxelles saptamana aceasta.

Merlin Properties , compania care detine cladirea in care ar urma sa fie instalata agentia, – Torre Glories , fost Torre Agbar-, si-a rezervat proprietatea pana pe 20 noiembrie , data la care este asteptat sa fie anuntat gratiosul oras. „Pana pe 20 noiembrie, comercializarea turnului nu poate incepe”, explica ei la Merlin, cea mai mare agentie imobiliara spaniola, „daca EMA nu merge in cele din urma la Barcelona, ​​cladirea va fi inchiriata pentru birouri de catre diferite companii. „

Ministerul Sanatatii indica ca totul este gata pentru ca Agentia Europeana pentru Medicamente sa se mute la Barcelona daca orasul este ales. Sursele consultate in ministerul condus de Dolors Montserrat insista ca in ceea ce priveste sprijinul guvernamental pentru candidatura „nu s-a schimbat nimic”. 

Greutatea candidaturii Barcelonei ca sediu al EMA a fost intotdeauna suportata de Guvern, prin Ministerul Sanatatii si Agentia Spaniola pentru Medicamente . Si a avut intotdeauna sprijinul Generalitatii si al Consiliului Municipal din Barcelona, ​​precum si cu sprijinul lobby-ului Barcelona Global , care reuneste unele dintre cele mai mari companii catalane si lucreaza pentru promovarea marcii Barcelona. Chiar si in momentele de cea mai mare tensiune, posibilitatea ca Barcelona sa gazduiasca sediul organizatiei europene a primit incurajari din partea reprezentantilor celor trei administratii.

Ultima data a avut loc pe 18 octombrie , la doua zile dupa ce liderii entitatilor pro-independenti ANC si Omniun Cultural, Jordi Sanchez si Jordi Cuixart , au fost inchisi . In acea zi, ministrul Sanatatii, ministrul Sanatatii al Generalitati Antoni Comin si viceprimarul Jaume Collboni , printre alti reprezentanti ai institutiilor publice de stat si catalane, au aparat impreuna candidatura la sediul Reprezentantei Permanente a Spaniei inaintea Uniunii Europene. „Optiunea Barcelonei ca sediu al EMA este un exemplu excelent al modului in care poate functiona prin dialog si cooperare”, a spus Comin. „Acesta este un proiect de unitate intre cele trei Administratii care poate servi drept exemplu pentru depasirea situatiei actuale din Catalonia”, a spus ministrul.

Scena cu greu se va repeta. Demisia Guvernului Catalan il va impiedica pe Antoni Comin, unul dintre directorii care l-a insotit pe Puigdemont saptamana aceasta in calatoria sa la Bruxelles, sa reprezinte Generalitat in fata oricarei alte institutii. Ministrul Montserrat si-a asumat atributiile in cadrul Ministerului Sanatatii. Fostul ministru al Sanatatii al Guvernului Catalan este unul dintre cei 20 acuzati de rebeliune , razvratire si deturnare de fonduri publice, pe care procurorul general al statului, Jose Manuel Maza , i-a semnalat drept principalii autori ai unui plan de proclamare a independentei Cataloniei. .

In plangerea sa, depusa pe 30 octombrie la Tribunalul National , procurorul general al statului aminteste ca Antoni Comin i-a demis pe presedintii a 29 de consortii sanitare si entitati de sanatate publica, asumandu-si responsabilitatile inainte de consultarea ilegala din 1 octombrie. „In acest fel, Guvernul a continuat sa promoveze desfasurarea referendumului care sa fie efectuat prin chemarea populatiei pentru ocuparea masiva a strazilor si a sectiilor de votare”, se arata in textul plangerii.

De asemenea, procurorul Jose Manuel Maza face aluzie in plangerea sa la aspiratia Barcelonei de a gazdui sediul EMA. Cand se refera la „nesiguranta juridica” creata de procesul de independenta, avertizeaza ca „ca urmare a acestei situatii”, Spania va pierde oportunitati de investitii. „Numai cu titlu de exemplu”, spune Maza in scrisoarea sa, „ potentiala pierdere a Agentiei Europene a Medicamentului , aflata in prezent in Regatul Unit, si cu privire la care UE a anuntat deja ca orasul cel mai bine situat pentru a o primi a fost Barcelona.

„Barcelona are cele mai bune evaluari tehnice, dar si de la proprii angajati ai EMA, pentru a gazdui sediul agentiei”, spun surse care au lucrat la candidatura. „Totul este pregatit pentru ca transferul sa nu impiedice continuitatea activitatii de cercetare si dezvoltare, in Barcelona exista aproximativ 30 de centre de cercetare care sa lucreze cu EMA”, subliniaza acestia, si subliniaza ca, desi data anuntarii deciziei este programata pe Pe 20 noiembrie, ar putea fi amanat si ei mentioneaza Amsterdamul drept cel mai mare rival al Barcelonei. 

In principiu, pe 20 noiembrie, Consiliul de Ministri pentru Afaceri Generale al Uniunii va decide prin vot secret orasul care va gazdui sediul EMA (de asemenea, cel al Autoritatii Bancare Europene). Fata de candidatura Barcelonei – care deja in 1992 a candidat la Londra – se afla, pe langa incertitudinea generata de procesul de independenta, si faptul ca Spania are deja trei agentii europene.