Biografia lui Iulius Caesar. Viata, opera si mostenirea sa istorica

Categories ArticolePosted on

Cand ne referim la una dintre cele mai mari figuri din istoria omenirii, precum Iulius Caesar, este foarte greu sa despartim omul de legenda. Cu toate acestea, dincolo de orice poveste demna de mitologia din spatele a ceea ce a fost poate cel mai faimos dintre toti liderii romani, daca exista un lucru de care putem fi absolut siguri, este ca Iulius Cezar a fost multe lucruri in viata si, contrar a ceea ce este in general, a acoperit multe si a reusit in majoritatea intereselor si obiectivelor sale.

Un general indraznet, cu un dar innascut pentru strategie, un politician ambitios, un student la literatura si culturi straine, un cunoscator al ingineriei si al dreptului, un prozator si un orator decorat sunt cateva dintre activitatile si interesele in care Cesar a excelat de-a lungul vietii. . Cu toate acestea, una dintre cele mai importante caracteristici ale sale, cel putin pentru istorie, este ca a fost si un cronicar al propriilor sale campanii militare si politice, ceea ce a permis ca gandurile sale cele mai profunde despre arta razboiului sa ajunga in zilele noastre, precum si ale sale. meditatii scrise cu propriul lui scris de mana.

In general, numitorul comun al poporului din prezent il considera pe Cezar ca un referent al pozitiei de imparat , dar acest lucru este gresit. Cezar nu a fost, cel putin in viata, un imparat asa cum il interpretam noi. Desi s-a bucurat de diverse titluri si functii politice, cel mai proeminent fiind cel de dictator pe viata – functie pe care o detinea la momentul mortii sale – numirea sau titlul de imperator a inceput sa fie folosit in mod regulat abia la multi ani dupa asasinarea sa -pentru istorie . insusi .a spus ca primul imparat roman a fost Caesar Augustus.

In calitatile si caracteristicile acestei persoane imense exista ceva de care putem fi siguri, si anume ca Cesar a intrat in istorie asa cum putini alti barbati au facut-o. Timp de secole a fost modelul celor care visau sa obtina puterea totala si absoluta. Cezar a fost un mare printre mari, proclamat si apoi indumnezeit de Augustus odata cu introducerea la Roma a Cultului Imparatului , el a fost plasat langa Apollo , introducandu-l astfel ca zeu in panteonul roman. Cu toate acestea, actiunile lui pe pamant sunt cele care ne intereseaza cel mai mult si ne uimesc in continuare la doua milenii dupa ce au fost concretizate.

Viata sa timpurie, tineretea si primii ani in politica

Bust din marmura italiana din secolul al XIX-lea infatisand un tanar Iulius Cezar.

Cezarul s-a nascut pe 13 , unele surse citeaza 12 iulie -sau Quintilis, deoarece aceasta luna era cunoscuta initial deoarece era a cincea luna a calendarului roman si ulterior redenumita in iulie dupa moartea lui Cezar in cinstea sa- din anul 100 . BC . Intr-o familie de patricieni apartinand din partea paterna a gens Julia , gens care s-a laudat public ca isi urmareste stramosii pana la Venus , fiica lui Jupiter Tunetorul si, de asemenea, pretindea ca este inrudit direct prin sange cu Enea – eroul mitic al Eneidei care , Conform mitului lui Vergiliu, el a avut un rol crucial in intemeierea Romei dupa distrugerea Troiei.. Mama sa provenea din si prestigioasa genta Aurelia .

Cesar era fiul lui Gaius Julio Cesar -tatal cu acelasi nume- si al Aureliei Cota , care locuia pe o insula din modestul si umilul cartier Subura . Desi familia sa apartinea vechii aristocratii patriciene romane si asta in sine a facut din ea o familie respectata, aceasta era la randul ei o familie relativ saraca, in raport cu ceilalti patricieni. Cu toate acestea, si in ciuda acestui fapt, a influentat atat ca prestigiu, cat si ca statut social datorita istoriei sale lungi, dand consuli Romei in mai multe randuri si numarand printre randurile sale membri importanti ai trecutului roman. Situatia economica si sociala a familiei a inceput sa se imbunatateasca atunci cand matusa ei Juliase casatoreste cu Gaius Mario -eveniment anterior nasterii lui Cezar- , Mario a fost un militar recunoscut, tata pe langa cea mai importanta reforma militara a Republicii Romane si consul al Republicii de sapte ori, si care si datorita influentei sale politice a devenit A devenit un om cu bogatie imensa. Datorita acestei uniuni matrimoniale, familia are o pozitie economica mai buna, sporindu-si banii si bunurile considerabil de-a lungul anilor.

Cesar, care de foarte mic visa sa devina „tatal tarii” si sa fie un mare soldat, recunoscut si inveselit de semenii sai, a dezvoltat inca de mic o mare abilitate pentru oratorie si politica – asa era nivelul sau de oratorie. ca mai tarziu Cicero va spune ca nimeni nu poate vorbi mai bine decat Cezar . Pentru educatia sa personala, Cezar nu a fost de acord cu un tutore grec ca restul tinerilor patricieni. In schimb, tatal sau a angajat un profesor privat galic pe nume Mark Antony Griffon . Cu aceasta tanarul Iulius Cezar a invatat litere, diferite arte si mai presus de toate a invatat limba celtica -cu siguranta fara sa stie cat de utila va fi in viitor- .

Primul Razboi Civil al Republicii Romane

Desi Iulius Cezar era foarte tanar cand a avut loc in anul 87 i.Hr., asa ca nu a fost implicat in evenimentele petrecute in timpul acestuia, modul in care aceasta a alterat harta politica romana si seria de evenimente care au dezlantuit Acestea aveau sa influenteze actiunile. a Cezarului si a rivalilor sai pana la sfarsitul zilelor sale.

In acest sangeros razboi civil, fractiunea populara , mai apropiata de popor si de plebei si condusa de Gaius Mario , s-a confruntat cu fractiunea optimate, mai aproape de patricieni si senatori si condusa de Sula .

Fractiunea lui Sula a fost invingatoare si timp de aproape trei decenii a reprimat politic si social membrii fractiunii populare. Persecutandu-i, interzicandu-i si adesea ucigandu-i. Odata ce Optimates au castigat puterea, au folosit aceasta putere ca instrument politic de represiune si control.

Casatoria lui cu Cornelia si interdictia lui

Prima casatorie a fost la o varsta foarte frageda, ceva obisnuit la acea vreme. Aceasta a fost o casatorie de convenienta si Cesar a acceptat-o ​​pentru a fi pe placul tatalui sau. Aleasa a fost Cossutia , deoarece nu este de mirare ca mariajul nu a durat mult de cand tatal ei a murit in anul 85 i.Hr. Caesar divorteaza de femeia anterioara pentru a se uni cu Cornelia Cina Minor , adica Cornelia, considerata de multi drept adevarata mare iubire din viata lui Iulius Caesar.

Relatia lor de casatorie era in pericol cand in 82 i.Hr. Sula -in spaniol si ca Sila- preia puterea la Roma dupa ce a fost victorioasa in razboiul civil impotriva fractiunii lui Mario si il obliga pe Cesar sa divorteze de Cornelia, argumentand ca era fiica haiducului Lucio Cornelio Cina – rival politic si caracter urat de Sula, fiind unul dintre principalii asistenti ai lui Mario, cel mai mare dusman al lui Sula .

Acest ordin a fost de fapt un truc politic din partea lui Sula, care nu l-a apreciat pe Cezar si care nu a salutat in niciun caz ambitiile de putere pe care tanarul Cezar le-a exprimat constant intr-un mod foarte vizibil. Intr-adevar, Sula il considera pe Cesar pe cineva „mai rau decat multi Marios” , conform propriilor sale cuvinte.

Nefiind putin cel mai sus mentionat, Cesar avea o alta caracteristica care o enerva prea tare pe Sula, si erau legaturile sale de familie cu Gaius Mario – cel mai mare dusman al lui Sula in razboiul civil, acelasi razboi care l-a vazut triumfator si l-a adus la putere – . Cesar, insa, nu se supune ordinelor si refuza sa divorteze de Cornelia, motiv pentru care Sula il declara instantaneu inamic public. O pozitie dificila si periculoasa din moment ce capul lui se intampla sa aiba un pret -de fapt este urmarit si prins in capcana de acoliti, reusind sa-si salveze viata doar platindu-le 12.000 de denari pentru ca l-a lasat in viata- .

La scurt timp, si ca urmare a persecutiei constante, a fugit din Roma. Aceasta interdictie nu s-a dovedit a fi o problema relativ mare in viata lui Cesar, care din fericire a avut si rude de partea lui Sula, iar datorita medierii unui unchi matern, Aurelio Cota , acesta a primit gratierea de achitare a dictatorului. . Ceva face Sula destul de fara tragere de inima. De fapt, la semnarea gratierii, el a spus:

Bucura-te, dar sa stii ca va veni o zi cand acela, care iti este atat de drag, va nimici petrecerea nobililor pe care toti am ocrotit-o; pentru ca in Caesar sunt multi Marios.

Cezar isi incepe ascensiunea la putere

Ilustratie cu Iulius Caesar ca prizonier al piratilor sicilieni.

Cautand sa-si mareasca Cursus Honorum, adica cariera prin posturi politice si grade militare pe care ar trebui sa o intreprinda fiecare patrician roman considerat „bun” si sa-si duca ambitiile pe un plan superior, Cezar nu se intoarce imediat la Roma, desi a fost iertat, si devine asistent militar al lui Marco Termo . Perioada in care se remarca prin curajul in lupta si i se acorda coroana civica pentru salvarea unui numar mare de legionari in urma unei manevre militare riscante.

Dupa moartea lui Sula in anul 78 i.Hr. Cesar se intoarce la Roma pentru a-si incepe cariera politica, implicandu-se direct cu cei populari – sustinatorii lui Mario- . Poate ca aceasta a fost una dintre cele mai destepte piese pe care Iulius Cezar le-a avut in tinerete, deoarece gratiat sau nu, nimic nu l-a impiedicat pe Sula sa incerce sa-l asasineze in secret.

Viata lui, care nu a fost lipsita de aventura, a fost serios pusa in pericol cand in 75 i.Hr. a fost capturat de piratii sicilieni . Cesar scapa inca o data de moarte si, odata eliberat, organizeaza o flota cu care reuseste sa prinda piratii in capcana pe insula sa si sa-i rastigneasca asa cum a promis, in timp ce ei il tineau in captivitate. Ordonandu-le, insa, sa le rupa picioarele pentru ca moartea lui sa fie mai rapida din moment ce a considerat ca l-au tratat corect. Suetonius ne scrie despre acest fapt:

Cu insurectia civila linistita, l-a acuzat de comotie cerebrala pe Cornelio Dolabella, consular caruia i se daduse onorurile victoriei; Odata achitat acuzatul, Cezar a decis sa se retraga la Rodos, atat pentru a se impiedica de dusmani, cat si pentru a se odihni si a asculta de inteleptul profesor Apollonius Molon. In timpul traversarii, pe care a facut-o iarna, a fost luat prizonier de pirati langa insula Farmacusa. A ramas in puterea lor aproape patruzeci de zile, pastrandu-si mereu integritatea, fara alta companie decat doctorul si doua cabine; pentru ca indata a trimis pe toti tovarasii sai si pe restul sclavilor sa-i aduca banii necesari pentru rascumparare. Aceasta a fost aranjata pentru o suta cincizeci de talanti si, de indata ce l-au debarcat, el i-a urmarit pe pirati in fruntea unei flote, surprinzandu-i in retragere si supunandu-i calvarului cu care ii amenintase adesea in gluma. In acea vreme Mitridate devasta regiunile invecinate, iar Cezar nevrand sa para indiferent la nenorocirile aliatilor din Rodos, unde s-a dus, s-a mutat in Asia, a gasit ajutor acolo, l-a alungat pe prefectul regelui din provincie si a intarit fidelitatea lui. Rodos.orase ezitante.

Cautand sa-si imbogateasca cunostintele si cultura, Cesar ajunge la Rodos pentru a studia retorica si filozofia sub tutela lui Apollonius Molo . Dupa finalizarea acestor studii, despre care se poate spune ca i-au largit orizontul cultural intr-o mare masura, Cesar s-a intors la Roma pentru a-si continua cariera politica. In 73 i.Hr. a fost ales Pontifex Maximus -Pontifex Maximus, cea mai inalta autoritate religioasa, demonstrand in acest fel ca a avut un mare sprijin popular de cand s-a impus impotriva altor solicitanti de statut social superior- .

Cesar preia aceasta functie dupa moartea uneia dintre cele mai importante figuri din viata sa timpurie, unchiul sau Aurelio Cota , acelasi care l-a salvat de la Sula. Dupa cum vom vedea mai tarziu, Cesar ii datoreaza mult acestui membru al familiei, nu numai ca si-a salvat viata obtinandu-i o gratiere. De asemenea, i-a lasat o pozitie de putere in randul nobilimii romane si a fost cel care i-a deschis portile lui Crassus , deoarece facea parte din cercul sau personal de incredere.

In anii urmatori, Cezar si-a impartit timpul intre politica, studiu, literatura si, mai ales dupa moartea Corneliei in anul 68 i.Hr., generand o relatie aspra cu aristocratia. Acest lucru si un atac asupra intereselor sale au dus la o deteriorare a relatiilor sale cu diferite figuri ale puterii.