Sarcinile si obligatiile edililor romani nu numai ca au variat foarte mult de-a lungul secolelor, dar au devenit adesea extrem de confuze atunci cand au fost amestecate cu functii care au fost atribuite istoric altor magistrati. Aceasta confuzie a crescut odata cu introducerea edililor ca magistratura.
In acest articol vom face o introducere generala in sarcinile Edilelor si apoi vom face un scurt rezumat al fiecaruia.
La inceput, sarcinile si functiile edililor erau simple si de putina importanta: in principal pentru a servi ca secretari ai tribunilor in arhivele plebei aflate in Templul lui Ceres , numit de romani Aedes Cereris . De aici si numele acestui oficiu: aedile sau edile in latina (cuvantul insusi aedes inseamna „cladirea templului”. Totusi, Templul lui Ceres a fost numit in mod obisnuit pur si simplu aedes de catre romani) .
Treptat, indatoririle si functiile ei au crescut in timp, iar intre secolul al III-lea si al II-lea, inainte de Hristos, observam o crestere considerabila a importantei acestei magistraturi cand a inceput sa se ocupe de ingrijirea si intretinerea templelor si cladiri publice ; precum si asigurarea ca proprietarii cladirilor si templelor private au grija de mentinerea proprietatii lor in conditii adecvate .
Pe langa aceasta, o alta sarcina istorica, adica pentru care sunt recunoscuti astazi, se baza pe administrarea si supravegherea jocurilor .
Functii diferite pentru diferite tipuri de consilieri
Trebuie sa tinem cont de faptul ca de-a lungul secolelor au fost adaugate diferite tipuri de edili (a se vedea articolul principal despre edili pentru mai multe informatii) , cum ar fi edilii curule din 365 i.Hr. , care erau edili patricieni cu puterea de a promulga edicte si de a organiza Ludi . Maximi . La randul sau, in mandatul lui Iulius Cezar , acesta a introdus edilii de cereale , doi edili extraplebei insarcinati cu paza si asigurarea aprovizionarii corecte cu cereale a orasului.
Tabel sinoptic al functiilor
Sa vedem un tabel sinoptic al functiilor si obligatiilor sale, tinand mereu cont de faptul ca acestea nu erau simultane si multe dintre acestea au intrat treptat in sarcina lui de-a lungul anilor.
Potrivit lui Tito Livio, Edilii detineau puterea de a mentine un Senatus Consulta si, de asemenea, mentineau puterea de plebiscit. Printre sarcinile lor cele mai importante si recunoscute era supravegherea templelor si cladirilor publice, precum si asigurarea starii infrastructurii. trotuarul Romei. In ceea ce priveste cladirile private si templele, ei aveau puterea de a amenda si pedepsi proprietarii care au cauzat deteriorarea acestora. In general, banii din amenzi erau reutilizati pentru intretinerea si repararea templelor si cladirilor publice.Una dintre sarcinile sale cele mai izbitoare, datorita faptului ca se suprapunea cu una dintre aceleasi sarcini ale cenzorilor, era sa se ocupe de asigurarea alimentarii corecte cu apa a Romei (apeducte si fantani). Pentru aceasta, ei aveau sa desemneze mai multi mantuitori , barbati insarcinati sa aiba grija de o anumita parte sau sursa a retelei de aprovizionare si ale caror decizii, precum si actiunile lor ar trebui mai intai aprobate de edili.
In orice caz, in ceea ce priveste confuzia cauzata de suprapunerea cu aceeasi sarcina a cenzorului, astazi se stie ca in realitate edilii au indeplinit aceasta sarcina atunci cand cenzorul nu era disponibil sau nu o putea indeplini singur. Strans asociata cu aceasta sarcina a fost si ingrijirea canalizarii.
Ingrijirea strazilor, adica asfaltarea si curatenia corecta, intra si ei in sarcina Edililor, care se ocupau de biroul de distribuire a cerealelor, nu de cumpararea lui din state straine, care se ocupa de pretori. sau consuli, ci a repartizarii intre cei saraci si nevoiasi.Supravegherea folosirii corecte a terenurilor publice era si o alta responsabilitate a acestora. Primarii erau insarcinati sa verifice daca utilizarea si manipularea acestuia sunt adecvate, altfel amenzi si pedepse grele ar cadea asupra persoanei responsabile.
Amenzile ar urma sa fie folosite, si aici, pentru plata celorlalte lucrari de reparatii si intretinere efectuate de consilieri.
Scriitorii greci i-au numit pe edili agoranomos , ceea ce ar indica faptul ca de la inceput una dintre sarcinile lor a constat in supravegherea pietelor. Edilii erau, intr-un anumit fel, regulatorii preturilor maxime si minime, precum si inspectorii de greutati si masuri ai pietelor romane.
Ei supravegheau cumpararea si vanzarea de sclavi si alte bunuri precum si, poate involuntar, aveau sa efectueze un control inflationist deoarece erau judecatori in materie comerciala.
Acest lucru era valabil in principal pentru edilii curuli , care puteau emite edicte . Edilii plebei, insa, puteau folosi aceste edicte, dar nu le proclama ei insisi, pentru a forta partile din piata sa se comporte corect.
La nivel religios, ei erau insarcinati cu controlul si reglementarea, daca nu eliminarea, intrarea zeilor straini neacceptati in oras. Impreuna, aceasta a fost printre sarcinile sale cele mai renumite: sa asigure respectarea ritualurilor si ceremoniilor traditionale.Primarii au jucat si un rol de control al politiei in oras. Acest lucru a aparut in urmatoarele ramuri: ordine, limitarea conflictelor; Decenta, controlul prostituatelor si inspectarea toaletelor publice. Se ocupau de ordinea publica, iar sub comanda lor se aflau mai multe birouri minore, acestea erau cele ale: Pracones , Viatoriens , Scribae .
Functiile edililor dupa Cicero
Cicero in scrierile sale imparte functiile edililor in trei ramuri diferite.
Grija orasului
Intretinerea si conservarea templelor, canalizarii si apeductelor Curatarea si asfaltarea strazilor Combaterea incendiilor Supravegherea bailor si a tavernelor Controlul respectarii sumtuariae leges (un set de diverse legi promulgate pe o perioada lunga de timp care incercau sa previna cheltuielile excesive si fastuoase in Roma) Pedeapsa camatarilor.Valata de morala si decenta publica Controlul religios care impiedica intrarea superstitiilor straineControlul bunei administrari a ager publicus (pamantul statului). Prin amendarea celor care detineau o cantitate excesiva de pamant sau care aveau un numar excesiv de vite pe pasunile statului.
Ingrijirea proviziilor
Examinati calitatea articolelor si Reglementarea greutatilor si masurilor Distributia cerealelor la pret mic
Managementul jocului
Administrarea si supravegherea jocurilor publice si private care au fost puse in sarcina lor de catre persoane fizice (in acest caz funeralii sau festivitati familiale).
Functiile edililor in Imperiu
Asemenea unui numar mare de oficii republicane din perioada Imperiului, cea a edililor si-a pierdut multa importanta pana la a deveni invechita. Primul imparat, Cezar Augustus , avea sa o eviscereze din diferite puteri.
Acesta nu a fost un lucru relativ rau, deoarece diverse puteri apartinand edililor erau atribuite unor magistrati mai mici specializati in aceasta sarcina. De exemplu, functia de politie este transferata la Praefectus Urbis ; distribuirea cerealelor catre Praefectus Annonae ; Regulamentul religios avea sa treaca lui Augustus insusi.
In acelasi timp, au pierdut si supravegherea intretinerii templelor si cladirilor. Multe dintre obligatiile sale legale aveau sa fie transferate pretorului. Cu toate acestea, Augustus i-a inzestrat pe edilii curuli cu sarcina de a stinge incendiile, inzestrandu-i cu o armata de 600 de sclavi pentru aceasta functie; Aceasta sarcina, care merita lamurita, nu a durat foarte mult timp sub controlul scaunelor, deoarece a fost ulterior repartizata Praefectus Vigilum . Chiar si cele mai mici sarcini, cum ar fi controlul si asfaltarea drumurilor, ar fi transmise curatorilor. De exemplu, curatorii Viarium s-ar ocupa de trasee si poteci.
Ce sarcini au tinut edilii in timpul Imperiului
Unele dintre functiile pe care edilii le-au conservat mult timp dupa disparitia Republicii se bazeaza pe controlul moral. Adica reglementarea si controlul prostituatelor, bailor publice si tavernelor.
Desi am putea crede ca edilii au devenit deja invechiti la inceputul Imperiului, este curios sa vedem ca au continuat sa functioneze pana in secolul al III-lea. In orice caz, si dupa disparitia edililor la Roma, intr-un numar mare de municipii si colonii mai existau magistrati care indeplineau sarcinile de edil.