20 de carti scurte pe care le puteti citi intr-un timp foarte scurt

Categories documentare și cărțiPosted on

Daca am crede ca procentul cititorilor de carti care citesc cel putin o data pe saptamana atins in 2020 (52,7%, atingand un maxim istoric de 57% in perioada de izolare) nu ar putea fi depasit, acest lucru ne lasa clar ca, in ciuda recuperarii multor aspecte ale vietii noastre sociale, continuam sa fim adevarati iubitori de carti, fideli atat ​​formatelor fizice, cat si abonandu-ne la platforme de carti audio sau apeland la carti electronice.

Acelasi studiu a indicat ca 64,4% recunosc ca lectura este una dintre activitatile lor preferate de agrement si ca 52,3% au achizitionat carti (fara a fi manuale) din librariile traditionale, cu 0,6 puncte procentuale mai mult decat in ​​2020.  

Cu toate acestea, trebuie sa recunoastem ca exista momente in care nu toti avem creierul sa „intre” intr-o carte atenta precum „Don Quijote de la Mancha” sau cartile de paginare XXL . Sau poate ca este ceea ce iti doresti, dar nu gasesti concentrarea necesara. Normal, nimic de care sa va faceti griji. Pentru asta sunt cele mai bune carti scurte.

Carti scurte foarte bune de citit in timp record

V-am adus o selectie de lecturi care se caracterizeaza prin a fi scurte (sub 150 de pagini) si usor de citit (nu ne referim ca toate sunt carti simple; aducem si cateva carti dramatice). Dar, da, toate cartile scurte de calitate superioara, clasice moderne demne sa intre in coltul tau de lectura si gata sa-si lase amprenta in aceste vremuri.

„In cafeneaua tineretii pierdute” (Patrick Modiano)

Aceasta frumoasa carte scurta a lui Modiano ne duce la Parisul anilor 60 si la o cafenea, Cafe Conde , unde se aduna poeti blestemati. Nu este o lucrare nostalgica, dar in mod surprinzator Modiano reuseste sa-i dea o intorsatura si sa o transforme intr-o carte de mister, pentru ca toate personajele se reunesc magnetic in Louki, fiica unui muncitor la popularul Moulin Rouge, un personaj fara radacini care incearca sa-si gaseasca locul in lume. Melancolie, simt al identitatii, nostalgie; trei teme comune ale scriitorului care curg printr-un decor magnific construit.

Lungime: 156 pagini

„Masca mortii rosii” (Edgar Allan Poe)

O poveste distractiva si scurta de intriga care urmareste incercarile printului Prospero , guvernatorul regiunii imaginare in care se desfasoara aceasta scurta carte, de a evita ciuma Mortii Rosii , o pandemie extraordinara care s-a raspandit ca un incendiu si a provocat mari pierderi de sange. la bolnavi, de unde si numele. Printul se ascunde intr-o manastire fortificata si, dupa sase luni de sedere acolo, organizeaza o petrecere in sapte camere ale aceleiasi – fiecare decorata cu o culoare diferita si iluminata nu de lumina naturala, ci de braze sinistre – alaturi de alte bogate. nobili.

Cu toate acestea, in mijlocul petrecerii, o figura ciudata deghizata in victima a Mortii Rosii se strecoara, facandu-si drum prin fiecare dintre camere. Multi critici au dorit sa vada in aceasta lucrare a lui Allan Poe o metafora despre inevitabilitatea mortii , desi cand o vei citi vei vedea multe interpretari diferite. Daca esti un fan al romanelor politiste captivante, autorul american este mai mult decat recomandat.

Lungime: 24 pagini

„Inotatorul in marea secreta” (William Kotzwinkle)

Nu este tocmai o carte plina de viata, am avertizat-o cand am recomandat-o in Clubul de lectura si in raportul ‘Carti de editorialul ELLE’. Cu toate acestea, este minunat, dureros, greu si uluitor . Acesta spune povestea nasterii dificile a unui copil, spusa de tatal sau. Poezie in proza autentica care te va lasa scaldat in lacrimi dar cu senzatia ca ai citit ceva exceptional.

Lungime: 90 pagini

„Vocea datorata tie” (Pedro Salinas)

O colectie de poezii care poate fi citita dintr-o singura sedinta si este o adevarata opera de arta a literaturii. De multe ori, poezia amoroasa vorbeste despre dezamagire, despre un sentiment neimpartasit sau despre platonism, dar in „Vocea care ti se cuvine”, Salinas celebreaza dragostea in stil. Fie ca esti indragostit sau nu, lucrarea transmite o bucurie si entuziasm pentru insotirea celuilalt care este necesara in aceste vremuri de detasare. Cu ajutorul lui Pedro Salinas, lasa-te purtat de acest gen si descopera alte 20 de carti cu adevarat exceptionale de poezie moderna.

Lungime: 136 pagini

„Batranul si marea” (Ernest Hemingway)

„The Old Man and the Sea”, care avea sa devina cea mai cunoscuta lucrare a lui Hemingway , a fost comandata de revista „Life”, pentru care avea sa ajunga sa castige Pulitzer in 1953 (un an mai tarziu, americanul avea sa i se acorde Premiul Nobel). . de Literatura). O carte scurta care spune povestea unui pescar cubanez care trebuie sa se confrunte cu teribilul gigant Marlin in apele Golfului, supravietuind a tot ceea ce i se intampla.

Lungime: 112 pagini

„O camera proprie” (Virginia Woolf)

Aceasta carte scurta a aparut cand Virginia Wolf a fost rugata, in 1928, sa tina o serie de prelegeri despre relatia dintre femei si roman . Si indrazneste sa spuna ceva ce nimeni nu ar putea: pentru ca o femeie sa scrie o carte buna are nevoie de independenta economica si personala „o camera a ei”. De acolo, ea face o analiza deloc depasita: toate nuantele care au impiedicat femeile sa fie complet libere.

Lungime: 160 pagini

„Ferma de animale” (George Orwell)

Ceea ce ai citit in copilarie ca o poveste ciudata despre porci si alte animale care se lupta pentru cine este responsabil la o ferma , la a doua lectura a avut sens cu cuvintele Trotki si Stalin, cuvinte care intrau printr-o ureche si ieseau prin ureche. .altul. La a treia lectura, ca adult, ti se ridica parul intelegand metafora. O critica brutala la adresa Revolutiei Ruse si a sistemului politic comunist sovietic .

Lungime: 144 pagini

„Seda” (Alessandro Baricco)

O carte scurta misterioasa si surprinzatoare , care pare sa fi fost scrisa cu mult timp in urma, dar de fapt dateaza din 1996. Adevarul este ca povestea are loc in 1860, cand un negustor francez de matase este fortat sa calatoreasca prin Siberia pana in Japonia pentru a obtine oua pentru un nou pui de viermi de matase. Este o calatorie total clandestina in care protagonistul se va indragosti de concubina unuia dintre liderii cu care negociaza. De asemenea, puteti gasi versiunea sa ilustrata in selectia noastra cu cele mai frumoase carti ilustrate de oferit cadou.

Lungime: 128 pagini

„Teoria corpurilor” (Zahara)

Cantareata din Jaen Zahara indrazneste in prima sa carte scurta cu o culegere indrazneata de poezii care se concentreaza pe analizarea cum sunt relatiile dintre fiinte umane, facand o interpretare a teoriei matematice a corpurilor. Astfel, dupa o lunga examinare a oamenilor din jurul ei, in opera lui Zahara apar cei care se misca, cei care se resping si cei care se atrag ca un magnet.

Lungime: 144 pagini

„Un cititor rar” (Alan Bennett)

Roman hilar despre placerea lecturii cu un cititor neasteptat, Regina Angliei . Povestea incepe cand Elisabeta a II-a, cautandu-si corgi-ul, da peste o biblioteca mobila si nu are de ales decat sa imprumute o carte. Si incetul cu incetul, ajutata de Norman, un baiat care lucreaza in bucatarie dar merge si la biblioteca, devine bibliofila, savurand totul de la surorile Bronte pana la Jean Genet.

Lungime: 128 pagini

„Colonelul nu are cine sa-i scrie” (Gabriel Garcia Marquez)

A doua lucrare a lui Garcia Marquez a fost scrisa de columbianul la Paris, unde fusese trimis ca corespondent, dar ziarul pentru care lucra sa inchis. Cu un stil rafinat si simplu, spune povestea unui batran colonel pensionar care merge in port in fiecare vineri pentru a astepta sosirea scrisorii oficiale care raspunde justei revendicari a drepturilor sale pentru serviciile prestate tarii.

Premiul Nobel pentru Literatura are, de asemenea, una dintre cele mai bune 34 (si cele mai incitante) biografii pe care le poti avea in mana „Live to tell the tale”, pe langa capodopera sa „O suta de ani de singuratate”.

Lungime: 96 pagini

‘La ratonera’ (Agatha Christie)

Aceasta carte scurta de Agatha Christie este lucrarea de record in reprezentarile istoriei ; A avut premiera la Londra in 1952 si este inca acolo dupa mai bine de 60 de ani. „The Mousetrap”, in doua acte, are loc in anii 1940 si are loc intr- o pensiune de la periferia capitalei britanice . Opt personaje sunt prinse de o furtuna de zapada si toate sunt implicate intr-o crima care a avut loc la Londra.

Lungime: 127 pagini

„Un an si trei luni” (Luis Garcia Montero)

Un an si trei luni reuneste poeziile scrise de Luis Garcia Montero in urma pierderii sotiei sale, Almudena Grandes . Sunt poezii care evoca cu delicatete si uneori continute emotie, alteori dezlantuite, boala si convalescenta ei, experienta si emotia a ceea ce s-a trait. In versurile sale se desfasoara complotul ultimei plimbari din vara, diagnosticul neasteptat, ingrijirea, noaptea de Revelion in spital, sfasierea durerii, casa goala, amintirile chemate de absenta, momentele unei lungi povesti de dragoste. care capata aici tot sensul.

Poate cea mai emotionanta carte a lui Luis Garcia Montero, datorita retinerii, evocarii senine a momentelor dureroase, tandretei imense care evoca complicitate si amintirea celui care nu mai este aici. Poate din acest motiv, si fara sa vrea, una dintre cele mai frumoase carti de dragoste din literatura recenta .

Lungime: 80 pagini

„Viscolul” (Lev Tolstoi)

Cu o incarcatura metafizica foarte puternica, ne descrie, sub protectia conditiilor exterioare, un vis si prezenta mortii, punctul de cotitura dintre conformism si curaj . Memorabila si iubitor de poetica, aceasta scurta carte la jumatatea drumului dintre alegorie si jurnal ne vorbeste despre constiinta de sine si provocarile sale .

Lungime: 88 pagini

‘La metamorfosis’ (Franz Kafka)

Aceasta carte scurta spune povestea transformarii lui Gregorio Samsa intr-o insecta monstruoasa si drama familiei care, ca urmare a acestui eveniment, este dezlantuita. Titlul sau original in germana este Die Verwandlung, care ar putea fi tradus ca „transformarea”. Cu toate acestea, a fost ales sa-l desemneze drept „metamorfoza”, un cuvant care are asociata o componenta mitica. In aceasta poveste am vrut sa vedem o alegorie a confruntarii omului cu o lume moderna care il asupreste si il sterge. La randul sau, transformarea lui Gregorio in ceea ce se presupune ca este un gandac, care este un eveniment fantastic, extraordinar, inaugureaza literatura absurdului , care in deceniile urmatoare va influenta numerosi scriitori consacrati.

Lungime: 52 pagini

‘El Principito’ (Antoine de Saint-Exupery)

De pe un mic asteroid, foarte departe de aceasta planeta care se lupta sa supravietuiasca, fulgera imaginea acestui dulce copil incercand sa salveze cele mai bune sentimente umane uitate sau relegate. Prin acest fir comun, Saint-Exupery scrie acest cantec de dragoste si tandrete inegalabile destinat adultilor, desi poate copiii sunt cei care ii pot intelege mesajul frumos.

Lungime: 109 pagini

„Imaginea lui Dorian Gray” (Oscar Wilde)

O carte scurta care spune povestea unui tanar pe nume Dorian Gray, portretizat de artistul Basil Hallward , care este foarte impresionat de frumusetea fizica a lui Dorian si incepe sa se indragosteasca de el, crezand ca aceasta frumusete este responsabila pentru noua forma a lui. arta. Discuind in gradina lui Basil, Dorian il intalneste pe Lord Henry Wotton, un prieten al lui Basil, si incepe sa devina captivat de viziunea lordului Henry asupra lumii. Expunand un nou tip de hedonism, Lord Henry subliniaza ca „singurul lucru care merita in viata este frumusetea si satisfactia simturilor”. Dandu-si seama ca intr-o zi frumusetea lui se va estompa, Dorian isi doreste sa aiba intotdeauna varsta pe care o avea cand Vasile l-a pictat in tablou. Dorinta lui Dorian este indeplinita, asa cum elMentine pentru totdeauna acelasi aspect al picturii , figura portretizata in ea imbatraneste din cauza acesteia. Cautarea lui dupa placere il conduce la o serie de acte de desfranare si perversiune; Insa, portretul serveste ca o reamintire a efectelor fiecaruia dintre actele comise asupra sufletului sau, fiecare pacat fiind expus ca o desfigurare a fetei sale sau printr-un semn de imbatranire .

Lungime: 184 pagini

„Suporturile tanarului Werther” (Johann Wolfgang von Goethe)

„Suporturile tanarului Werther” este un roman epistolar publicat de Goethe in 1774 , care a devenit un fenomen literar si cultural al vremii sale. Acest roman, care reflecta sensibilitatea romantica a vremii, a generat o mare influenta asupra literaturii si gandirii europene. Goethe a reusit sa surprinda cu maiestrie emotiile si conflictele interne ale protagonistului, transformandu-l intr-un personaj iconic si o figura emblematica a miscarii romantice.

Lungime: 125 pagini

„Moarte la Venetia” (Thomas Mann)

Celebrul scriitor Gustav Aschenbach calatoreste la Venetia la varsta sa adulta in cautare de inspiratie si odihna. Acolo va fi atras de frumusetea lui Tadzio, un tanar polonez de care devine obsedat pana la punctul de a incepe o lupta interna intre simtul sau al moralitatii si impulsurile sale . Tocmai, prin sentimentele lui Gustav, aceasta scurta carte ne cufunda intr-o reflectie asupra naturii umane , in cautarea neincetata a frumosului, a stapanirii de sine si a confruntarii cu propriile noastre dorinte. Thomas Mann a publicat acest scurt roman in 1912 si este considerat unul dintre cele mai remarcabile ale scriitorului german, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1929.

Lungime : 128 pagini

„Peter Paramo” (Juan Rulfo)

Aceasta carte scurta scrisa de Juan Rulfo si publicata in 1955 este considerata una dintre cele mai importante lucrari ale literaturii latino-americane . In ea, autoarea exploreaza teme precum singuratatea, moartea, opresiunea si cautarea identitatii cu un stil narativ incarcat de simbolism care cu siguranta te va surprinde. Povestea are loc in orasul fictiv Comala (Mexic), unde Juan Preciado va ajunge in cautarea tatalui sau, Pedro Paramo. Prezentul si trecutul se vor amesteca intr-un complot care dezvaluie reteaua complexa de secrete, relatii si experiente tragice care inconjoara atat personajele pe care le va intalni Preciado, cat si orasul insusi.

Lungime: 136 pagini