Cate continente exista si care sunt acestea

Categories Timp liberPosted on

Cate si care sunt continentele ? Poate parea o intrebare extraordinar de simpla, dar adevarul este ca nu exista un consens international in aceasta privinta, asa ca indoielile sunt justificate. Exista sase continente? Nu erau cinci? Sapte? Opt? Normal ca aceasta este o intrebare frecventa in motoarele de cautare.

Inainte de a incepe sa trecem in revista istoria pentru a sti cum s-au format continentele lumii, este necesar sa incepem cu termenul in sine. Un continent nu este altceva decat o extensie de pamant ale carei limite pot fi concepte geografice specifice precum oceanele sau concepte culturale (sau istorice) pe care le-am mostenit de la civilizatiile anterioare. 

Cuvantul continent provine din latina si inseamna ceva de genul „tinuturi continue”. Nefiind ceva concret, sunt cei care considera, de exemplu, ca Asia si Europa sunt continente diferite, si cei care considera ca este aceeasi extensie si de aceea trebuie sa tratam Eurasia ca pe un singur continent.  Cand s-au format primele continente? Afla raspunsul in acest articol!

Daca aveti mai multe intrebari acum decat ati avut la inceput, mai bine continuati sa cititi!Sa continuam cu cand. Pentru ca continentele pe care le cunoastem astazi nu au fost intotdeauna asa. Oamenii de stiinta estimeaza ca planeta noastra a luat forma acum aproximativ 4,5 miliarde de ani. Mai intai sub forma unei mingi de magma, a carei racire a dat nastere la baza scoartei terestre. Ceva mai tarziu, acum 4,4 miliarde de ani, apa lichida a aparut pentru a acoperi practic intregul glob. In ceea ce priveste momentul in care au aparut continentele, acestea au aparut deasupra nivelului marii cu mai putin de 3,2 miliarde de ani in urma, potrivit cercetarilor publicate in revista Nature Geoscience in 2020.

Continentele actuale au prea putin de-a face cu primele supercontinente . Prima dintre ele a fost Nuna , care a fost urmata de Rodinia si Pangea , ultima mare masa de pamant formata in urma cu mai bine de 300 de milioane de ani cu un centru in Africa de astazi si care cu timpul si actiunea placilor tectonice a modelat pamantul aparut care planeta arata ca astazi.

Acum da, sa vedem cate continente sunt pe Pamant si care sunt. Adevarul este ca depinde cine raspunde. In trecut, scoala a studiat existenta a cinci continente : America , Europa , Asia , Africa si Oceania . Exista simbolul Jocurilor Olimpice, cu cate un inel pentru fiecare continent, pentru a-l ilustra.

Ulterior, unii experti au impartit America in doua ( America de Nord si America de Sud ) dupa ce au verificat ca este situata pe doua placi tectonice, ceea ce duce la existenta a sase continente . Acesta nu este numarul definitiv, intrucat se adauga si Antarctica, continentul alb unde se afla Polul Sud, care da nastere la sapte continente , cifra acceptata de majoritatea in lumea anglo-saxona:

  1. Asia
  2. Africa,
  3. America de Nord
  4. America de Sud
  5. Antarctica
  6. Europa
  7. Oceania

Deci, cinci, sase sau sapte? Depinde de carte sau de sursa. Si este ca mai este dezbatere in fata. ONU, principala organizatie mondiala, de exemplu, vorbeste intotdeauna despre cinci continente, dar pentru ca se refera doar la continente populate . Mai mult tinder pentru incendiu: Geologii sugereaza ca Europa nu ar trebui sa fie etichetata drept continent , deoarece este de fapt o peninsula a Asiei ( Eurasia ). Ca sa nu mai vorbim de Zeelanda, continentul care a disparut sub marile Pacificului si din care ies doar cei mai inalti munti ai sai, Noua Zeelanda si Noua Caledonie , portiuni de pamant apartinand celui de-al saptelea continent al pamantului. Sau al optulea.

Pentru a restrange problema cate continente exista in lume, sase (Asia, Africa, America, Europa, Oceania si Antarctica) sau sapte (Asia, Africa, America, Europa, Oceania si Antarctica) pot fi considerate mai precise. raspunsuri.Asia , Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctica, Europa si Oceania) .

Cum s-au format continentele

Ai auzit vreodata de Pangea? Ei bine, este un alt termen grecesc care inseamna „tot pamantul” (pan, inseamna totul si gea, pamant) si care se refera la megacontinentul care s-a format acum milioane de ani, unde intreaga suprafata terestra existenta facea parte dintr-o singura masa. . . In timpul erei jurasice, placile tectonice care se aflau deasupra magmei din interiorul pamantului au inceput sa se miste, provocand cutremure si munti in toata aceasta masa pe care o numim Pangea. Aceste miscari tectonice au facut ca aceasta Pangee sa se fragmenteze.