Ce se află de fapt la SARMIZEGETUSA Regia. Românii HABAR nu au ce se ascunde acolo

Categories ArheologiePosted on

Dacă englezii sunt foarte mândri de minunea de la Stonehenge, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre români. Ne uităm comorile, ne îngropăm istoria şi suntem neglijenţi cu trecutul pe care îl lăsăm în paragină.

Dacă vrei să vizitezi Sarmizegetusa va fi puţin cam greu, pentru că indicatoarele lipsesc, drumul este dedicat pasionaţilor de offroad, iar când ajungi acolo, buruienile şi lipsa informaţiilor întâmpină turiştii.

BBC a pornit în realizarea unui amplu documentar despre Imperiul Roman şi au ajuns şi în România, unde au studiat cu mare atenţie Sarmizegetusa.

Jurnaliştii de la BBC au avut un buget uriaş pentru realizarea documentarului, care le-a permis închirierea unui avion cu tehnologie LIDAR, care a survolat Grădiştea de Munte.

Primele rezultate ale analizei pe calculator  l-au impresionat pe şeful şantierului arheologic de la Sarmi­ze­getusa, Gelu Florea, care recunoaşte, în documentarul BBC, că pe imagini apar ziduri şi zone de ocupare a Sarmize­getusei Regia despre care cercetătorii români habar nu aveau că există!

Ineditul descoperirii de la Grădiştea de Munte e confirmat şi de Ioana Oltean, cercetătoare româncă la Exeter University, din Marea Britanie. “Imaginile care mi-au fost tri­mise dădeau suficientă siguranţă pen­tru identificarea a cel puţin o circum­va­laţie de mari dimensiuni, până atunci necunoscută în zona fortificaţiei de pe Dealul Grădiştei, şi care acum se ştie că a fost construită de către armata romană de ocupaţie. Desigur, mai există şi alte date noi despre situl din Dealul Grădiştei. Chiar în momentul de faţă, procesez datele LIDAR originale, care mi-au fost de curând oferite de către BBC…”.

Astfel aceste date indi­că faptul că Sarmizegetusa nu era o simplă cetăţuie, cum se credea, ci o metropolă în toată puterea cuvântului, dispusă pe terase tăiate pe vârful muntelui, după toate normele urbanismului vremii, de către cei mai pricepuţi meşteri ai epocii antice, plătiţi regeşte de Decebal şi de înaintaşii săi.

sursa: http://jurnalul.ro/stiri/observator/ce-se-afla-de-fapt-la-sarmizegetusa-regia-romanii-habar-nu-au-ce-se-ascunde-acolo-652525.html

 

20 comments

 1. UNII romani mai au habar. Zona a fost scanata de prin anii ’80 de catre satelitii sovietici. Ei au descoperit primii ca tot Muntele are un substrat amenajat sistematic, cu terase taiate si amenajate constructii civile si militare specifice epocii dacice 9in sensul ca anterior cuceririi romane). Toate fiind acoperite de pamant, iarba si copaci, invizibile cu ochiul liber.

  Pe cand circula informatia astanu exista shoubizu’ autohton si unii mai si citeau.

 2. Civilizatia daca de la Gradistea de munte era asezata pe ramasitele unei alte civilizatii mult mai vechi. Dovezile sunt acolo, ingropate. Se stie asta sau cel putin Academia Romana stie. Intrebarea este de ce nu se ia vreo masura !??!!

 3. Ai dreptate Lucian,mai sunt romani care a aflat ce se afla sub pamant dar nu toata lumea este interesata, cum tot o stire care am aflato prin anii 80 referitoare la sida cand la noi se stia fff putin despre aceast virus este ca virusul a scapat de sub control dintr-un laborator din Africa unde se facea si posibil sa mai faca experimente pe animale respectiv maimute dar si pe oameni,persoana de la care am aflat nu mai este printre noi

 4. Mereu am dorit sa ajung la Sarmisegetuza si nu am facut-o pentru ca peste tot se spune ca nu exista acces normal. Anul acesta am hotarat sa ajung neaparat si surpriza este ca exista drum practicabil pana la poarta sanctuarului, exista indicatoare pe tot drumul, exista panouri explicative, exista si casier la intrare.
  Incep sa cred ca se saboteaza vizitarea vehiculand informatii false.

 5. Este prima oara cand aud de casier la intrare.
  Am fost de 2 ori acolo in 2011 si 2012 si nu era nimeni care sa te intampine. Desi chiar si atunci se putea ajunge cu masina pana aproape de portile cetatii.

 6. Ultimii 16 km sunt practicabili vorbind in sens romanesc, adica cu vitezele 1 si 2 de la masina si cu mare mare atentie sa nu-ti rupi directia. Casier nu am vazut in cele 3 vizite din 2005 pana in 2012.
  singura reabilitare cu mare tromba a fost repararea ultimilor 4 km pana la cetate care erau practicabili doar cu ATV sau masina de teren.
  Cat despre metropola existenta in vremea dacilor e scris in multe carti.
  Pacat ca acest lucru nu e predat temeinic in scoala la istorie. Pacat de munca arheologilor romani care au descoperit tot ceea ce era in jurul cetatii.

 7. Asa era inainte, drumul era nasol, iti trebuia o masina de teren sa ai acces pana sus. Anul acesta au facut si drumul cat de cat si au pus taxa de intrare.

 8. Asta cu drumul de access prost este o mare dezinformare, care am vazut-o si pe la stiri, si despre care citesc pe aici. Am fost de curand in zona, drumul este ca in palma, de unde incep sa deduc ca nici voi cei care va ocuati de site-urile si de propaganda pro-daci, nu ati fost acolo de prin timpul comunismului si tot ce stiti despre zona este de la tv. Rusine sa va fie.

 9. Intradevar Sarmisegetuza Regia este o comoara lasata de stramosi ca sa o putem deslusii.Numai ca noi nu iubim istoria , am uitat sa respectam valorile umane.Nu investim in patrimoniul nostru national si cultural.

 10. De multe ori in istorie nu sunt enumerati primii, ci ultimii. Sapaturile facute de pe vremea regretatului Prof. Daicoviciu au relevat existenta sub Sarmisegetusa simpla, nu Regia(caci aceea a fost dupa ocuparea de catre romani) a unui sistem de canalizare extrem de bine pus la punct, din ceramica confectionata in mod modular. Acea tehnologie nu este cu nimic mai prejos decat cea utilizata azi, ma refer la suprafata de racorduri la capete. In stilul caracteristic romanesc, din anii 60 si pana azi, nimeni, absolut nimeni nu doreste sa stie ce cauta acel sistem de aductiune cu apa aflat sub pamant la diferente de 9 metrii cota de nivel.Nu de alta, Dacii, nici ocupantii romani, nu au avut stire de el, nefiind racordat la nici o utilitate.Este doar un singur aspect. Atunci cand aratati calendarul Dacic, puteti si spune ca este unic in felul sau, cu o alta baza de numeratie decat cel Maias, dar, prin similitudine cei de la NASA au descoperit ca este mult mai performant si mai exact decat calendarul maias, cu 8 zecimale.De fapt ceea ce este muuult mai deosebit la Sarmisegetusa este ceasul de Andezit, un loc sacru, pe care multi conationali l-au folosit drept scaun. El este o intrare intr-un canal de Lumina ce merge undeva anume, in alt plan.Nu se mai pune de loc la socoteala acea piesa circulara scobita, aruncata de colo-colo, despre care novicii istorici credeau ca este pentru aghiasma, sau pentru a aseza in el cereale.Nicidecum. Un turist francez specialist in astronomie cand l-a vazut a exclamat fericit. In acel bol de piatra se punea apa, avand cam 1 metru diametrul exterior, iar atunci cand era functional avea o serie de gradatii anexat pe un sistem din lemn, care ajutau la observatii astronomice de precizie.Si asta nu este totul, tot la Sarmisegetusa mai exista cea mai veche cremaliera din piatra, care numai nu-si gasea locul nicaeri, fiind se pare indepartata si aruncata intr-un sant.

 11. Drumul spre Sarmizegetusa Regia este destul de dificil dar cu o masina cu garda la sol destul de mare ( chiar si Dacia Nova ) se poate ajunge chiar si pe ploaie. Am fost anul acesta si sunt bucuroasa ca am reusit, in sfarsit. Merita cu prisosinta ! Este adevarat ca acolo lipsesc esential ghizii care sa te indrume si care sa spuna mai mult decat ‘spun ‘ acele placute cu cateva informatii. Sunt legende locale legate de cetatea asta care sunt pe cale sa se piarda.

 12. Dacumentarul BBC, realizat pe baza imaginilor lindar si-a informatiilor deduse de aici, prezentate de distinsi… Sunt de ce-a mai proasta calitate! Nu recomand vizionare! Asa pot face si eu un documentar despre cum au descoperit Daci, America! Uimitor, nu?

 13. Din pacate am ramas putini.. marea masa a populatiei s-a tiganizat..cum sa-i intereseze istoria dacilor acum cand ei sunt tigani in comportament si in gandire?!?!

 14. Atunci cand scriu ceva Luminos despre inaintasii nostrii, nu o fac ca sa imi pierd timpul, ci mi s-a transmis de undeva ce sa scriu. Efortul de a face o fapta Luminoasa vad ca nu este apreciat. Mesajul este de la Parintii Sacerdoti. O sa aflii o data despre ei, Roxine.Binele cere Bine.

 15. Cu cremaliera mai e cum mai e, nu e nimic nou ca dacii ajunsesera, in anumite puncte, la un nivel, doar aveau un sir neintrerupt de 7 000 – 8 000 de ani. Dar cu vasul acela, cu rol destul de important,…sigur l-a asteptat pe Daicoviciu! Romanii nu l-au luat in 153 de ani si nici altii, mai sa fie!
  Slabe sperante sa mai gasiti ceva important, dupa atatia ani, afara de faptul ca mai sunt interesati si yoghinii, masonii si cateva servicii sa gaseasca ceea ce ati putea cauta voi. Cuiele dacice(?) au disparut, acolo nu s-a gasit nimic scris, desi era cel putin o cancelarie in Regia, fireste ca trebuia sa fi fost si o biblioteca… si multe altele. Vine Lucian Velicu si arunca bomba ca era o instalatie de aductiune care nu era racordata! Pai atunci de ce au mai facut-o? Ce utilitate avea?! Ma rog, poate nu era racordata la utilitatile dacilor si era mai veche.
  De fapt, ce cautam? Sa vedem daca cei de aici au avut atingere cu extraterestri antici si daca astia le-au transmis cate ceva. E greu de presupus ca in atatea mii de ani nu au avut acest contact, desi pana acum nu avem nimic concret…poate afara de calendar care e f. exact. Ar mai fi posibilitatea de a cara blocuri uriase de piatra prin aer, un fel de telekinezie, folosita si in alte puncte de pe Terra, fierastraiele cu laser cu care taiau blocurile si masini cu care dadeau gauri. Pana aici mare scofala nu e, lucruri stiute de vreo douazeci de ani. De altfel, toate civilizatiile vechi de pe Terra, cele cateva, au comunicat cumva sau prin cineva, zvastica exista si in India, Iran, America, Japonia. Asta nu e un semn la care se ajunge usor, iti da prin cap ceva mai greu sa il preiei ca simbol. Este pe ceramica de la Cucuteni, se pare ca sunt cele mai vechi zvastici.
  In concluzie: daca aveti ceva CONCRET, “mirific”, tainic, veniti cu ele, fratii mei buni, ca de omuleti de lumina care ar fi fost dar nu sunt si de mosi batrani cu barba sura si blanzi care plutesc pana te ia ameteala…eu, unul, mi-s satul!

 16. iar cu vasele acelea imense ale caror capete au fost decopertate de suvoaie, le-a arata Daniel, parca, intr-un documentar. Ma! Pai, daca ati avut norocul sa ajungeti la ele fara ca altii sa sape inauntru, trebuia sa faceti tot ce era posibil, ba chiar si imposibilul sa sapati in ele ATUNCI, PE LOC, FIINDCA APOI SUFLETU’! Nimic n-o sa mai gasiti! Presupunand ca era altceva decat cereale. Credeti voi ca taranii care viseaza numai comori ii asteapta pe arheologi???? Ce drak, bre, sunteti oameni in toata firea…

 17. Asa -i Leo localnicii stiu mai multe despre locurile alea si ce ascund ele decat naivii nostri arheologi care cu dovada in fata spun ca nu exista ceea ce ei vad.Ne spun de secole ca dacii nu scriau dar pe monezi apare numele regelui dac ,ne spun ca toate cetatile dacice care-s foarte multe in Romania cat si in afara ei or fost construite in intervalu’ secolului II inainte de Cristos si primul secolo dupa Cristos desi ele in mod normal is mult,mult mai vechi.Istoricii nostri is prea circumspecti si nu spun nimic ce pare altfel decat ce ei or invatat in scoala si facultate,li-i frica sa nu fie ridiculizati pentru teorii contrare celor invatate prin indoctrinare .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *