Descoperire colosală lângă Iojib: Centru metalurgic de pe vremea dacilor liberi

Categories ArheologiePosted on

O descoperire arheologică extrem de importantă a fost făcută recent pe raza localităţii Iojib: un centru metalurgic de prelucrare a fierului de baltă, de pe vremea dacilor liberi. Datarea cuptoarelor metalurgice s-a făcut după metoda ştiinţifică cu Carbon 14. Acum arheologii mai au o dovadă, pe lângă cele 200 de cuptoare de la Medieşu Aurit- Şuculeu, care vine în sprijinul teoriei ce susține că în zona Satu Mare ar fi existat o cetate dacică foarte importantă.

Șeful secției de arheologie din cadrul Muzeului Județean Satu Mare, Robert Gindele, a prezentat această descoperire în cadrul unei conferințe organizată cu ocazia Zilei Cooperării Europene. Muzeul derulează proiectul „BREAKING THROUGH COOLture – European values and common future”, prin care se efectuează mai multe cercetări atât în România cât şi în Ucraina.

Descoperirea a fost practic făcută de către persoanele care efectuau săpături lângă balastiera din Iojib, administratorul Victor Pop anunţând arheologii că au fost găsite nişte pietre foarte mari, dar geologul spunea că nu sunt pietre.

Arheologii au stabilit că erau lupe de fier, dar nu se ştia din perioadă proveneau. În urma efectuării săpăturilor arheologice au fost descoperite 52 de cuptoare metalurgice în care oamenii ardeau „fierul de baltă” obţinând acele lupe metalice, ce ulterior erau prelucrare.

„Am descoperit 52 de cuptoare de redus minereuri pe o suprafaţă de 15 pe 15 metri. Este o concentraţie enormă, cuptoarele sunt uriaşe. Cuptoarele funcţionau ca nişte furnale, se puneau straturi de mangal, cărbuni de lemn şi straturi de fier de baltă, cum este cunoscut în zonă”, a spus arheologul.

Deoarece nu au fost descoperite și alte obiecte lângă cuptoare, arheologii nu au putut să stabilească exact perioada în care erau folosite cuptoarele. Tehnologia respectivă a fost utilizată şi de celți dar și în secolul XIX. Astfel, au fost trimise probe pentru datare cu Carbon 14 la un laborator specializat din Polonia, și zilele trecute a venit răspunsul, confirmând supozițiile arheologilor: cuptoarele metalurgice sunt din secolele II-III, exact din perioada cuptoarelor dacice de la Medieșu Aurit.

Robert Gindele susține că această descoperire este una colosală, de importantă internațională, fiind de interes pentru întreaga Europă “barbară”.

Descoperirea deschide noi orizonturi și speranțe, arheologul fiind de părere că în zonă ar exista și alte centre ale comunității din vremea dacilor liberi: un centru religios, un centru politic, un centru economic sau chiar morminte princiare.

Sursa: http://portalsm.ro/2014/09/descoperire-colosala-langa-iojib-centru-metalurgic-de-pe-vremea-dacilor-liberi/

5 comments

  1. Nu știu dacă voi ați sesizat dar eu am sezizat frica istoricilor noștri de a spune cuptoare dacice,în schimb le spune din vremea dacilor liberi,adică puteau fi ale oricăror altor popoare,nu-i așa? Când se descoperă ceva pentru care ei nu au informații contemporane,spun cu tărie ca aparțin celților,romanilor sau altor popoare,acolo nu mai au dubii.Se vede de la o poștă că li-i frică de superiorii lor ce li-or impus să nu spună adevărul despre adevărații noștri strămoși dacii neam tracic.Nu știu cine le-o spus acestor istorici ca dacii s-or manifestat pe aceste meleaguri binecuvăntate doar intre secolele I inainte de Cristos si II după Cristos si asta se vede din tot ce se descoperă in felul in care îi datat.Mie mi-ar fi jenă să urmez directivele superiorilor rău intentionați.Dacii nu or venit de nicăieri aici s-or născut si totuși nu avem incă o cetate un cimitir o așezare datată mai veche de secolul I inainte de Cristos care să fie atribuită cu certitudine dacilor.Acuși se vor găsi istorici care să conteste brățările dacice numidu-le celtice,nu-i așa?Poate ca la final se va spune ca acei istorici greci or fabulat și ,de fapt, dacii or fost germanici ,că tot vor nemțtii să se dea stăpâni pe intreaga Europă.Nemții,din păcate o spun, or cam confiscat istoria multor popoare,furându-le simbolurile si gesturile antice târându-le in nămol, cum ar fi svastica simbol la Troia și in Dacia și salutul roman de la Roma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *