Cetatea dacică Zargedava a fost preluată în administrare exclusivă de Asociaţia Geto-Dacii

Categories DezvăluiriPosted on

un articol de Valentin Roman

V-am promis şi ne-am asumat public, încă de la începutul activităţii noastre, că nu ne vom rezuma doar la a promova şi cerceta istoria la nivel teoretic, prin articole postate pe site-urile noastre sau în emisiuni tv, ci că, în paralel cu acestea, vom trece la un alt nivel de implicare, anume cercetarea şi protejarea concretă a vestigiilor, prin implicarea în activităţi pe teren.

Zargidava pe hartă

Ce debut poate fi mai frumos şi mai eficient în această zonă de activitate decât cumpărarea unui întreg sit arheologic, a cărui vechime se întoarce în timp cu 6.000-7.000 de ani şi care reprezintă una dintre cele mai importante aşezări umane din zona Moldovei?

Vorbim despre Zargidava (sau Zargedava, ambele denumiri fiind corecte), sit arheologic, localizat în satul Brad, comuna Negri, jud. Bacău, in partea de NV a satului, pe terasa stângă a Siretului, este inclus în lista obiectivelor de patrimoniu national şi universal, fiind încadrat în categoria A.

Aşezarea antică este menţionata de Ptolemeu în Geografia, care aminteşte de trei aşezări importante ale geto-dacilor pe Siret: Zargedava, Tamasidava si Piroboridava.

Zargedava a fost identificată arheologic de către prof. dr. Vasile Ursachi în 1962. Cercetările s-au desfăşurat în perioada 1962-2002, însă nu au acoperit complet aria sitului, vaste zone din aşezarea civila, de la poalele acropolei, fiind încă necercetate.

Aşa cum au relevat săpăturile, în această locaţie avem de-a face cu straturi de locuire din eneolitic, epoca bronzului mijlociu, Hallstatt B, La Tene (sec IV î.Hr.-sec II d.Hr.) şi epoca medievală (sec. XV-XVIII). Cât priveşte culturile materiale ce e evidenţiază în acest spaţiu, vorbim de culturile Cucuteni, Monteoru, Costişa şi geto-dacica din epoca clasică şi carpică si apoi epoca medievala.

Zargedava este prima aşezare care atestă începuturile orasului la daci, dotat cu piată centrală, un sanctuar, un palat al liderului local (posibil un rege) şi o constructie deosebită privind fortificaţia. Cercetătorii au concluzionat că fortificaţiile dacice au fost realizate pe fundaţiile unora mai vechi, ce datau din perioada neolitică, atunci când s-a amenjat primul şanţ de apărare şi primul val de pământ pentru protejarea aşezării.

S-au descoperit, în zona acropolei, peste 200.000 de piese (piese ceramice, unelte, arme, podoabe, obiecte de uz casnic, unelte etc.), iar tot aici, arheologii au identificat o necropola neolitică, dar şi una medievală, ce conţine aproximativ 1.000 de morminte.

Profesor doctor Vasile Ursachi

Nu departe de acropolă, profesorul Ursachi a identificat 12 tumuli funerari, morminte ale liderilor locali, din care a cercetat doar trei. În aşezarea deschisă, care se întinde la poalele acropolei şi ocupă o suprafaţă de aproximativ 25.000 de metri pătraţi, săpăturile au scos la iveală o serie de locuinţe din perioada clasică dacică, sec I i.Hr.- sec. I d.Hr., dar şi din perioada carpică (daci liberi), din sec. III d.Hr. Coborând în timp, în prejma mileniului V î.Hr., cercetătorii au conluzionat că zona înaltă, acropola, era mai intenslocuită decât în perioada dacică.

La Zargedava, în anul 1982, printre altele, a fost descoperit unul din cele mai mari tezaure de obiecte de podoabă din sud-estul Europei, însumînd aproape 500 de obiecte, între care si primele obiecte de aur din Cultura Cucuteni, element care a schimbat perceptia potrivit careia cucutenienii nu ar fi prelucrat acest metal pretios. Din tezaurul găsit într-un vas ceramic, mai fac parte brăţări din bronz şi coliere confecţionate din canini de cerb.

 

 Sit arheologic administrat exclusiv de Asociaţia Geto-Dacii

 

În anii ’90, terenul corespondent acropolei aşezării antice a fost atribuit unui sătean din Brad, deşi zona figura drept obiect de patrimoniu naţional şi universal de clasa A, fiind folosit drept păşune.

În toamna anului 2012, Octavian Bincu, un tânăr topograf din Bacau, efectuând în zonă măsurători pentru a întocmi fişa cadastrală a unui teren ce urma a fi vândut de către persoana ce deţinea şi acropola Zargedavei, a aflat de existenţa acestui sit extrem de important şi l-a contactat pe Valentin Roman, vice-preşedintele Asociaţiei Geto-Dacii (condusa de Daniel Roxin şi Valentin Roman) informându-l cu privire la starea acestuia.

Acesta din urmă, împreună cu Adrian Grigoriu, arhitect şi om de afaceri din Bucureşti, o persoană dedicată şi implicată activ în procesul de redescoperire a identităţii naţionale, au înaintat proprietarului o ofertă privind cumpărarea acropolei Zargedavei, ofertă acceptată de proprietar.

După ce s-au urmat paşii legali cu privire la vânzarea şi cumpărarea unui teren cu regim special, aşa cum este cazul celui de faţă, însemnând întocmirea fişei de inventariere (care nu exista în arhiva Ministerului Culturii, desi situl era clasificat încă de acum câteva decenii) şi informarea autorităţilor statului (Ministerul Culturii, Direcţia Judeţeană de Cultură Bacău şi Primăria Negri) cu privire la exercitarea de către acestea a dreptului de preemţiune (drept pe care acestea nu l-au exercitat), acropola Zargedavei a intrat în administrarea Asociaţiei Geto-Dacii, în luna iunie 2013.

O data cu preluarea de către Asociaţia Geto-Dacii a suprafeţei de 12.900 de metri pătraţi ce corespunde în totalitate acropolei oraşului antic, situl arheologic va fi redeschis spre cercetare, însemnand decopertarea vestigiilor imobile identificate de prof. dr. Vasile Ursachi în cursul campaniilor de cercetare anteiroare şi protejarea lor in situ, precum şi demararea campaniei de cercetare a zonelor încă neexplorate arheologic.

De asemenea, proiectul Asociaţiei prevede protejarea sitului, prin montarea unui gard şi a unui post permanent de pază, dar şi semnalizarea acestuia prin panouri informative ce vor fi instalate atât în aria sitului, cât şi pe drumul dintre Bacău şi comuna Negri, facilitând, astfel, accesul turiştilor la sit.

Acropola Zargidavei

Pe termen mediu şi lung, cercetările vor fi extinse şi în aşezarea civilă deschisă, în urma unui parteneriat încheiat cu Muzeul Judeţean Bacău, Primăria Negri şi Consiliul Local Negri, întreg situl urmând a fi inclus intr-o arie protejată ce va deveni un muzeu în aer liber, prin reconstrucţia sistemului defensiv din perioada dacică, a sanctuarului, a unor locuinţe şi ateliere meşteşugăreşti, un loc în care vizitatorii vor putea admira şi înţelege mai bine urmele trecutului, exact pe locul unde ele au fost găsite, precum şi modul de viaţă al strămoşilor noştri neolitici şi geto-daci.

 

 Avem nevoie şi de tine! Implică-te!

 

Din puţin de la fiecare, dar de la mulţi, se fac multe. Astfel, dacă simţi că poţi dona 1 euro, contribuţia ta este binevenită. La fel de binevenită precum ar fi şi contribuţia altcuiva care poate dona 1.000 de euro. Nu contează suma pe care o poţi direcţiona către acest proiect, ci implicarea concretă.

Ne dorim ca protejarea acestui loc, reconstrucţia sa, cercetarea sa, toate acestea să fie făcute de oameni simpli, ca mine şi ca tine, astfel încât acest loc să fie cetatea NOASTRĂ, a tuturor, un loc în care ne putem duce copiii în excursie şi le putem spune cu mândrie : “Fiul meu, aici au trăit, au muncit, au luptat şi odihnesc în pământ strămoşii tăi!”.

Muzeul de istorie Roman adăposteşte mare parte dintre artefactele găsite de arheologi la Zargidava

Noi, până în acest moment, am făcut tot ce am putut pentru a salva acest sit. Mai departe nu mai putem singuri, ci avem nevoie de voi toţi.

Noi toţi putem deveni acea mare familie care, prin puterea exemplului de implicare şi determinare, pot crea precedentul care să ducă la o mobilizare mai puternică a românilor în ceea ce priveşte protejarea istoriei naţionale.

Nu putem aştepta ajutor de la cei care ne asfaltează siturile arheologice, de la cei care atribuie bani preferenţial către anumite proiecte, de la cei care lasă vestigiile de o importanţă colosală să fie năpădite de bălării.

Acum este timpul să ne protejăm istoria NOI ÎNŞINE. ARATĂ CĂ ÎŢI PASĂ, FII ALĂTURI DE NOI! Intră pe http://adevaruldespredaci.ro/donatii-si-sponsorizari/ (pentru donaţii directe în conturile Asociaţiei) sau pe www.geto-dacii.ro (şi click pe butonul DONATE, dacă doreşti să donezi prin Paypal) şi devino, astfel, parte integrantă în acest proiect!

13 comments

 1. Buna seara !
  Sint din Piatra Neamt , pasionat de istorie dar nu am stiut ca doi pasi este un oras antic al dacilor liberi pomenit si de Ptolemeu .In vara asta chiar am sa merg sa vad aceste locuri ,pentru ca imi place si mie sa spun ca ma trag din dacii liberi.Ma bucur ca o mina de oameni cu adevarat romani au adus in actualitate cercetarea arheologica a acestei cetati. Felicitari voua, si succes !

 2. Şi acesta să fie doar începutul.
  Mulţi dintre urmaşii noştri îşi vor da seama de importanţa acestor lucruri minunate pe care le faceţi şi să aveţi putere să le faceţi şi de acum în continuare. Din aceste fapte se va scrie istoria viitorului şi numele voastre vor fi pe buzele tuturor .

 3. Buna dimineata!
  D-le Roman, cand incepeti lucrarile acolo, macar cu aproximatie, pentru ca vreau sa-mi iau concediu sa vin sa AJUT LA SCOATEREA LA LUMINA A ISTORIEI NOASTRE!
  Va multumesc anticipat,
  I.M.

 4. Spun si eu prezent si ma alatur voua.Spuneti-mi unde sa ma prezint ca sa ajut la montarea gardului,la ridicarea unei cladiri(pentru gazduire si muzeul din aer liber)si chiar si pe santierul arheologic(am experienta pt ca am practicat arheologia de mic copil).Vin cu unelte si ceva bani(nu multi ,dupa pozibilitati);cu dorinta mare de a ajuta.
  Ma intereseaza de cand putem incepe si unde sa ne prezentam.

 5. Este un val care se va propaga la inceput timid, apoi o sa fiti uimiti cati or sa vina alaturi. Este o realizare adevarata.

 6. Daniel…Valentin,am o rugaminte la dumneavoastra;ganditi-va la o zi anume, o ora prestabilita,pentru a ne intalni toti voluntarii pentru acest proiect,la o anumita adresa.Astept convocarea cu nerabdare,pe care v-as ruga sa o postati in acest site.

 7. EXTRAORDINAR!
  Deci chiar daca jiadanii vor cumpara pamint, ei niciodata NU vor putea sterge dovezile fizice, de ce? Pentru ca cu cit vor incerca mai mult, cu atit mai multe evidente fizice vor apare!
  NOI avem drepatate, iar ceea ce e sub pamint NU este teorie kominternista!

 8. Sunt sculptor,si traiesc din 1991 in Franta ,dar in permanenta am fost preocupat de istoria si valorile noastre culturale.Sursa mea principala a fost si este preistoria ,si sunt f emotionat cind atind o piesa originala ,este ca si cum as atinge Eternitatea,nu mai simt timpul trecind ,nu mai imi pasa cit voi trai ,ii simt pe acei oameni care au modelat o figurina ,linga mine .Pentru acest lucru vin des in tara ,ca poate voi avea ocazia sa lucrez la restaurarea unor astfel de valori, sa particip , sa ma implic.As dori daca se poate,sa ma informati si pe mine despre conditii de participare la o astfel de actiune ,inclusiv despre cazare, masa .Daca lucrul va fi f bine organizat iar eu voi putea fi acceptat la munca pe care mi-o doresc ,voi ramane in tara mea . Va multumesc ,si va felicit calduros .Astept nerabdator raspunsul .

 9. ASta reprezinta singura realizare a dumneavoastra sau mai sunt multe altele…..daca mai sunt de ce nu le faceti oficiale….sau sa expuneti problemele pe fronturile care luptati sa vada omu…. ex:ati incercat sa modificati cartile de istorie sau sa puneti un panou turistic la o cetate …. va multumesc si scuzati de deranj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *