201 ani de la primul rapt al Basarabiei

Categories DezvăluiriPosted on

Astăzi se împlinesc 201 ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Țarist ce a avut loc în urma încheierii războiului ruso-turc desfășurat între anii 1806-1812.

Tratatul de pace a fost semnat pe 16/28 mai 1812 la București- în hanul agentului rus Manuc Bei- și cuprindea 16 articole publice și două articole secrete. Prin articolele 4 și 5, Imperiul Otoman ceda Imperiului Rus un teritoriu de 45.630 km², cu 482.630 de locuitori, 5 cetăți, 17 orașe și 695 de sate.

Astfel, au trecut în componența Imperiului Rus ținuturile Hotin, Soroca, Orhei, Lăpușna, Greceni, Hotărniceni, Codru, Tighina, Cârligătura, Fălciu, partea răsăriteană a ținutului Iașilor și Bugeacul.

Primăria municipiului Chișinău comemorează cei 201 ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Țarist, se arată într-un comunicat al Direcției Relații Publice a Primăriei mun. Chișinău. Astfel, astăzi drapelul de stat de pe clădirea Primăriei municipiului Chișinău a fost coborât în bernă, precum și cele trei drapele de la intrarea în sediul Primăriei, drapelul orașului Chișinău, al Uniunii Europene și drapelul de stat, care a fost legat cu panglică de culoare neagră.

Municipalitatea îndeamnă și ale instituții publice să coboare drapelele în bernă pentru a comemora data de 16 mai 1812, zi în care a fost semnat Tratatul de pace ruso-turc, prin care Moldova din stânga Prutului a fost anexată la Imperiul Rus.

sursa: http://www.infoprut.ro

3 comments

  1. O durere mai mare nici ca se poate sa stam neputinciosi dupa sute de ani sa privim cum suntem despartiti “acelasi singe” si aceleasi lacrimi,pe care le plingem fara speranta. Eu ma rog la Dumnezeu sa-i aduca pe fratii nostri acasa cit mai curind si sa le transmitem ca-i asteptam cu sufletul la gura.

  2. DA domnule ! sa luptam dar chiar daca luptam, sa nu ne pierdem credinta in Dumnezeu pentru ca se spune: “Minunate sunt caile tale Doamne”! si eu sunt convinsa ca noi si fratii nostri de dincolo de Prut care sunt si ei crestini se roaga si viseaza ca si noi adica sa fim uniti, dar fara iubire unul fata de celalalt nu se poate, caci se mai spune iubirea nu cunoaste granite si atunci cind iubesti treci chiar si prin foc sa-ti atingi scopul,si numai atunci cind vom vedea adevarul si vom sti cu toti sa spunem fratii nostri care au fost condamnati de istorie la o pedeapsa grea si nedreapta pe care o tot ispasesc de 200 de ani,numai atunci vom reusi deoarece mai auzi pe unii rataciti care nu-si dau seama de adevar ca exprima cuvinte care nu ar trebui exprimate pe ambele maluri ale Prutului ma refer aici.Eu cred ca inca mai sunt Multi care chiar nu isi dau seama ca noi suntem toti o “Inima Mare” care are nevoie de iubire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *