201 ani de la primul rapt al Basarabiei

Categories DezvăluiriPosted on

Astăzi se împlinesc 201 ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Țarist ce a avut loc în urma încheierii războiului ruso-turc desfășurat între anii 1806-1812.

Tratatul de pace a fost semnat pe 16/28 mai 1812 la București- în hanul agentului rus Manuc Bei- și cuprindea 16 articole publice și două articole secrete. Prin articolele 4 și 5, Imperiul Otoman ceda Imperiului Rus un teritoriu de 45.630 km², cu 482.630 de locuitori, 5 cetăți, 17 orașe și 695 de sate.

Astfel, au trecut în componența Imperiului Rus ținuturile Hotin, Soroca, Orhei, Lăpușna, Greceni, Hotărniceni, Codru, Tighina, Cârligătura, Fălciu, partea răsăriteană a ținutului Iașilor și Bugeacul.

Primăria municipiului Chișinău comemorează cei 201 ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Țarist, se arată într-un comunicat al Direcției Relații Publice a Primăriei mun. Chișinău. Astfel, astăzi drapelul de stat de pe clădirea Primăriei municipiului Chișinău a fost coborât în bernă, precum și cele trei drapele de la intrarea în sediul Primăriei, drapelul orașului Chișinău, al Uniunii Europene și drapelul de stat, care a fost legat cu panglică de culoare neagră.

Municipalitatea îndeamnă și ale instituții publice să coboare drapelele în bernă pentru a comemora data de 16 mai 1812, zi în care a fost semnat Tratatul de pace ruso-turc, prin care Moldova din stânga Prutului a fost anexată la Imperiul Rus.

sursa: http://www.infoprut.ro

Lasă un răspuns