Comoara dacică găsită de nişte copii din Hunedoara într-o vizuină de vulpe. Valorează peste 200.000 de euro

Categories ArticolePosted on

Trei copii, în vârstă de 11 şi 12 ani, din satul hunedorean Ocolişu Mic, au găsit, duminică, într-un recipient din plastic ascuns într-o vizuină de vulpe, în Munţii Orăştiei, 140 de monede dacice din aur, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Prietenul meu Paul a săpat cu mâinile şi a dat de bolovan şi când l-am tras la o parte am găsit sticla cu bani de aur în ea şi am mers şi i-am împărţit şi ne-am bucurat. Noi doi din prima am zis că ne cumpărăm o bicicletă şi un ATV. Eu am luat 43, un alt prieten a luat 43 şi celălalt 53. Unul nu ne-a ieşit la număr să-l împărţim şi l-am aruncat şi pe altul l-am pierdut când am fugit către casă”, a povestit, marţi, Flavius Cimpoieru, unul dintre copii.

După ce a ajuns acasă, băiatul le-a arătat părinţilor monedele din aur găsite în pădure.

“Erau la joacă şi au căutat printr-o scorbură de vulpi şi din greşeală au dat peste o sticlă şi acolo a fost aur. Au venit acasă cu aurul. Când am aflat ce e, l-am predat. Am zis că nu ţin acasă aşa ceva”, a spus mama băiatului, Maria Cimpoieru.

Oamenii au căutat pe internet şi şi-au dat seama că sunt kosoni, monede dacice din aur, şi s-au hotărât să le predea la Primărie, la fel procedând şi părinţii unui alt copil.

“S-au prezentat la Primărie oameni din satul Ocolişu Mic, cu 95 de kosoni din aur. Ne-au povestit că monedele dacice au fost găsite într-o sticlă de plastic băgată într-o vizuină de vulpe de copilul lor şi încă doi copii din sat, care se întorceau de la joacă”, a declarat viceprimarul comunei Orăştioara de Sus, Ovidiu Tiberiu Stoicoiu.

Reprezentanţii Primăriei i-au anunţat pe poliţişti, care au căutat cu detectorul de metale şi au reuşit să găsescă moneda pierdută de copii în drum spre casă.

Localnicii spun că şi părinţii celui de-al treilea copil au predat monedele Poliţiei, însă autorităţile nu au confirmat acest lucru.

Surse din cadrul anchetei susţin că moneda aruncată de copii în pădure nu a fost găsită încă.

Oamenii legii bănuiesc că monedele dacice din aur au fost ascunse în vizuină de către căutătorii de comori care le-au scos, cel mai probabil, din siturile arheologice din Munţii Orăştiei.

“Este un dosar mai vechi privind braconajul arheologic în zona siturilor istorice ale cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, iar acest caz al monedelor descoperite are legătură cu ancheta în desfăşurare. Este o dispoziţie a legii care îi obligă pe cetăţeni să predea aceste obiecte autorităţilor, iar cei care le-au predat au procedat corect”, a declarat prim-procurorul Augustin Lazăr, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Kosonii sunt monede de aur emise, pentru scurt timp, de regele dac Koson. Acesta a fost conducătorul dacilor, după asasinarea lui Burebista. Pe piaţa neagră, un koson costă aproximativ 1.500 de dolari.

Sursa: http://www.gandul.info/magazin/ce-comoara-au-gasit-niste-copii-din-hunedoara-intr-o-vizuina-de-vulpe-valoreaza-peste-200-000-de-euro-12623820

10 comments

 1. FABULOS, asta da dovada de hotie in ro , cautatorii de aur chiar lucreaza, ce soarta pe ei sa ascunda asa bogatie si altcineva sa dea peste monede. Dar pe copii si familii cine ii va proteja? astia vor venii peste ei in casa,

 2. Buna ziua,
  Stie cineva daca este legal sa comand e pe magazine on-line o moneda tip Kosson? Ma gandesc ca in cazul in care repatriez o moneda de acest tip reusesc sa ma trezesc si cu politia pe cap.

 3. Probabil cã dupã ce au bãut si bietii oameni (dacii) o bere la pet(probabil un Bucegi la 3 kg.)au bagat monezile în sticlã si le-au ascuns în vizuina vulpii…:)
  Cât despre copii si pãrinti cinste lor, cred cã ar trebuii recompensati.

 4. Copiii le-au predat autoritatilor care vor avea grija sa se faca pierdute intr-un fel sau altul, mai devreme sau mai tarziu. Asa-i la noi, in Romania!

 5. da asa se pare , Romania chiar este o comoara, si are comori inca multe la tot pasul ,tot pe situl acesta am citit ca nu s a gasit inca tezaurul lui Decebal ceva fabulos, multumesc lui Dumnezeu ca inca nu s a descoperit, intr o tara fara stapini de ar iesi asa ceva la suprafata s ar infrupta toate imperiile lumii din acea comoara,

 6. ma deranjeaza si imi provoaca repulsie mesajul acelui Gabi, din 15 mai, defetist si prostesc, desi realitatea arata limpede altceva. Ma intreb ce cauta asemenea specimene printre noi.

 7. observ si la pozitia 1, addaci, un alt dobitoc, revistele virtuale, saiturile si blogurile sunt parazitate de asemenea dobitoci care preiau clisee gen “Pacat ca astazi ne-am vandut strainilor”, fie de ticalosi care se ocupa cu asa-ceva, anume sa induca sentimentul ca “nu se poate face nimic” si “astia suntem”; lesne de inteles de ce – tocmai ca sa nu se schimbe nimic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *