Rusia a testat cu succes o racheta de croaziera experimentala cu propulsie nucleara, a declarat presedintele Vladimir Putin, avertizand totodata ca parlamentul tarii ar putea revoca ratificarea unui tratat de interzicere a testelor nucleare. Intr-un discurs la un forum de experti in politica externa, Putin a anuntat ca Rusia a finalizat efectiv dezvoltarea rachetei de croaziera Burevestnik si a rachetei balistice intercontinentale grele Sarmat si va lucra la punerea lor in productie.
„Am efectuat ultimul test de succes al rachetei de croaziera cu raza globala de actiune cu propulsie nucleara Burevestnik”, a spus el fara a detalia. Declaratia sa a fost primul anunt al unui test de succes al Burevestnik, care se traduce prin „Storm Petrel”. A fost mentionat pentru prima data de Putin in 2018.
Se stiu putine lucruri despre Burevestnik, care a primit numele de cod Skyfall de catre NATO, iar multi experti occidentali au fost sceptici in privinta lui, observand ca un motor nuclear ar putea fi extrem de nefiabil.
Se crede ca poate transporta un focos nuclear sau unul conventional si ar putea ramane in sus mult mai mult timp decat alte rachete si sa acopere mult mai multa distanta, datorita propulsiei nucleare.
Cand Putin a dezvaluit pentru prima data ca Rusia lucreaza la arma in discursul sau din 2018 privind starea natiunii, el a sustinut ca va avea o raza de actiune nelimitata, permitandu-i sa inconjoare globul nedetectat de sistemele de aparare antiracheta.
Multi observatori au ramas sceptici, argumentand ca o astfel de arma ar putea fi dificil de manevrat si reprezinta o amenintare pentru mediu. SUA si Uniunea Sovietica au lucrat la motoare de rachete cu propulsie nucleara in timpul Razboiului Rece, dar in cele din urma au renuntat la proiecte, considerandu-le prea periculoase.
Se pare ca Burevestnik a suferit o explozie in august 2019 in timpul testelor efectuate la un poligon al marinei ruse de la Marea Alba, ucigand cinci ingineri nucleari si doi militari si ducand la o scurta crestere a radioactivitatii care a alimentat temerile intr-un oras din apropiere.
Oficialii rusi nu au identificat niciodata arma implicata, dar SUA au spus ca este Burevestnik.
Rusia a folosit arhipelagul arctic Novaya Zemlya, unde Uniunea Sovietica a testat ultima data o arma nucleara pentru a construi instalatii pentru testarea Burevestnik.
In discurs, Putin a mentionat ca Statele Unite au semnat, dar nu au ratificat interdictia completa a testelor nucleare din 1996, in timp ce Rusia a semnat-o si ratificat-o. El a sustinut ca Rusia ar putea „oglindi pozitia luata de SUA”
„Teoretic, putem revoca ratificarea.” el a spus.
Declaratia lui Putin vine pe fondul preocuparilor larg raspandite ca Rusia ar putea trece la reluarea testelor nucleare pentru a incerca sa descurajeze Occidentul sa continue sa ofere sprijin militar Ucrainei dupa ce Kremlinul a trimis trupe in tara. Multi soimi rusi s-au pronuntat in favoarea reluarii testelor.
Putin a spus ca, desi unii experti au vorbit despre necesitatea efectuarii de teste nucleare, el nu si-a format inca o opinie in aceasta privinta.
„Nu sunt inca pregatit sa spun daca este necesar sa facem teste sau nu”, a spus el.
Doctrina de aparare a Rusiei prevede un raspuns nuclear la o lovitura atomica sau chiar un atac cu arme conventionale care „ameninta insasi existenta statului rus”. Aceasta formulare vaga i-a determinat pe unii experti rusi sa indemne Kremlinul sa o ascute, pentru a forta Occidentul sa ia avertismentele mai in serios.
Unul dintre ei, Serghei Karaganov, un expert rus de top in afaceri externe, care consiliaza Consiliul de Securitate al lui Putin, a sustinut ca Moscova ar trebui sa-si intensifice amenintarile nucleare pentru a „incalca vointa Occidentului” sau chiar sa lanseze un atac nuclear limitat asupra aliatilor NATO din Europa. daca Occidentul nu reuseste sa nu mai sustina Ucraina.
Raspunzand miercuri la intrebarea lui Karaganov despre posibilele schimbari in doctrina nucleara rusa, Putin a raspuns ca nu vede niciun motiv pentru asta.
„Nu exista nicio situatie in care ceva ar ameninta statulitatea rusa si existenta statului rus”, a spus el. „Cred ca nicio persoana cu o minte treaz si cu memorie clara nu ar putea avea idee sa foloseasca arme nucleare impotriva Rusiei”.