COMOARA TRACICĂ: Un cufăr cu obiecte de aur, descoperit pe teritoriul Bulgariei

Categories ArheologiePosted on

Un cufăr cu obiecte din aur, care datează de la sfârşitul secolului al IV-lea î.e.n. sau începutul secolului al III-lea î.e.n., a fost descoperit în partea de nord-est a Bulgariei, a anunţat joi Diana Guergova, coordonatoarea acestei expediţii arheologice.

“Un cufăr din lemn, descoperit într-un strat superior al unui tumul din Omurtag din nord-estul Bulgariei, conţine oase arse şi ofrande valoroase din aur care au fost înfăşurate într-o ţesătură din fire de aur”, a explicat Diana Guergova.

O diademă ornată cu capete de leu şi de animale imaginare, brăţări, un inel cu un basorelief al lui Eros, zeul grec al iubirii şi al puterii creatoare, şi diverse podoabe din fire de păr de cal fac parte din această comoară a geţilor, unul dintre triburile tracice care au trăit în sud-estul Europei din al doilea mileniu î.e.n. până în secolul al III-lea e.n.

“Comoara se află în cel mai înalt tumul, ce marchează apogeul culturii geţilor”, care locuiau pe ambele maluri ale Dunării. Acel tumul face parte din aceeaşi necropolă în care se află mormintele de la Sveştari, care datează din secolul al III-lea î.e.n., descoperit în 1982, inclus în 1985 în patrimoniul mondial UNESCO.

Diana Guergova a descoperit deja în acelaşi tumul, între 1992 şi 1996, un mormânt cu coloane dorice şi scheletul unui cal înhumat în cadrul ceremoniilor funerare ale geţilor. Săpăturile ei arheologice au fost la un moment dat întrerupte din cauza lipsei de fonduri.

Arheologii bulgari sunt convinşi că un mormânt al unui rege trac va fi descoperit în acel tumul cu ocazia săpăturilor viitoare.

“Descoperirea noastră ilustrează splendoarea acestui sit al geţilor, un trib care, prin ideile sale despre nemurirea sufletului, a influenţat triburi vest-europene, precum celţii. Triburile celte au lăsat urme ale trecerii lor prin sud-estul Europei, mai ales obiecte din ceramică, a precizat Diana Guergova.

sursa: www.mediafax.ro

 

Inscrie-te la Newsletter (pe Home) și află primul despre cele mai importante articole pe care le postăm! Sprijină munca pe care o facem și distribuie mai departe materialele pe care ți le trimitem! Mulţumim!

 

Călătorește în locurile de taină ale României! Un proiect unic de turism http://locuridetaina.ro/

 

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

7 comments

 1. Noroc ca nu s-a descoperit pe teritoriul Romaniei aceasta comoara dacica, ca altfel iar eram noi “miezul”, centrul Caii Lactee, alfa si omega. Ce nororc…

 2. Si iarasi apare leul…ce e curios ca sunt si animale imaginare,de multe ori se poate intalni grifonul,credca in vremea aceea se stiau inca sensul cuvintelor care astazi lasa de inteles ca ar fi un animal din vechime:balaur,stroian(trască-un fel de arc sau arma asemanatoare)si multe altele.

 3. Nu-mi prea convine ca bulgarii descopera lucruri ale stramosilor nostrii…dar…in fine.Eu nu sustin teoria cum ca bulgarii ar fii traci.

 4. Dada, totul cam tinde spre pan-dacism pe site-ul acesta, dar imi plac stirile, fiindca dau tot ce gasesc despre arheologie.

  De obicei citesc doar citatele si interpretez personal, fara a citi interpretarea autorului.

  Ei ce sa faci, asta e viata…

 5. nici nu ai avea cum sa o sustii, bulgarii sunt slavi si au ajuns in Balcani cand o confirma izvoarele, la spartul targului adica. Fireste, este de ras ca-si aroga radacini traco-dace, spre deosebire de altii care chiar le au, dar pe care ii doare in cot.

  Faptul ca bulgarii sunt atenti la vestigii si artefacte este spre lauda lor, se vede ca ne-au luat-o inainte si aici.

 6. pai noi oricum suntem miezul fiindca getii au ingenunchiat de trei italia o data prin patrunderile din 410 si apoi a lui radagaiso in 408 cand armatele sale au infrante de abea dupa 6 luni de stilicon(barbar) iar a treia oara getii si-au creat chiar si regat in peninsula. unde generali de vaza ai getilor precum gripas, costula sau ragnaris au tinut piept pe timpul lui totila bizantinilor si i-a si invins la favenzia laga bologna de azi in razboaiele numite razboaiele gotice. dupa aceasta infrangere bizantinii o sa mai trebuiasca sa treaca 10 ani pentru ca getii sa fie indepartati. dar nici atunci nu va fi defenitiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *