Daci în Britannia

Categories ArticolePosted on

Deşi săpăturile arheologice care atestă prezenţa dacilor în insulele britanice datează de de peste 100 de ani şi descoperirile de vestigii arheologice în acest sens se întind de-a lungul a două secole, faptul este puţin cunoscut. După războaiele dacice (101-102 şi 105-106), Imperiul Roman a folosit cohorte de daci (unităţi militare de 500-1000 soldaţi) pe tot cuprinsul Imperiului, descoperirile arheologice indicând prezenţa lor atât în Marea Britanie de azi, cât şi în Turcia.

Povestea începe la puţin timp după cucerirea Daciei de către Imperiul Roman, respectiv în anul 122 d.Chr., când împăratul roman Hadrian a ordonat construirea unui zid la marginea britanică a imperiului, care să apere Roma de barbari (scoţi, iuţi, picţi). Zidul se suprapune cu oarecare aproximaţie pe graniţa de azi dintre Anglia şi Scoţia.

Motivul real al unei construcţii de 120 km rămâne controversat, având în vedere costurile de construcţie şi întreţinere, precum şi nivelul real al ameninţării triburilor din nordul Zidului, care la acel moment erau destul de puţin numeroase. Cel mai probabil Zidul avea un preponderent rol comercial, permiţând vămuirea mărfurilor şi controlul “micului trafic de frontieră”.

Cea mai bine păstrată porţiune a Zidului este cea din jurul localităţii Banna (actualul Birdoswald), unde descoperirile arheologice indică încartiruirea Cohortei I Dacice (Cohors I Aelia Dacorum) timp de mai mult de un secol, căreia i se alătură ulterior şi Cohorta I Tracă.

Având 1000 de oameni, Cohors I Aelia Dacorum era comandată de un tribun, oficial militar de rang înalt al Imperiului. Ceea ce s-a întâmplat după prăbuşirea Imperiului Roman sub presiunea barbarilor din nord şi din est, dar şi după administraţia ineficientă şi răscoalele din provincii, nu apare în mărturiile istorice privind dacii din Britannia . Este de presupus, şi descoperiri arheologice susţin această ipoteză, că după mai mult de 100 de ani de şedere, membrii cohortei să fi devenit coloni (proprietari de pământ) şi să se fi stabilit definitiv în zonă.

Dovezi arheologice şi/ sau terminologice sunt şi altele, dar există şi controverse în privinţa lor, istoricii nefiind unanimi în opinii în privinţa lor, cu atât mai mult cu cât acestea sunt aspecte marginale în istoria Marii Britanii:
1. Deşi toate castrele/ forturile romane erau identice indiferent unde erau construite, acestea urmand acelaşi plan urbanistico-militar pe tot cuprinsul Imperiului, la Banna acesta are o formă proprie, conţinând o “basilica exercitatoria”, o biserică în interiorul căreia aveau loc antrenamente militare. Deşi poate fi o coincidenţă, este posibil ca acest lucru să fie legat de faptul că dacii nu se temeau de moartea în luptă, aceasta fiind considerată o moarte demnă şi primită cu bucurie, atitudine întâlnită dealtfel şi la alte popoare.

2. Există şi o piatră de mormânt a unui tribun, probabil dac, decorată cu sica dacică (sabie încovoiată).

3. Terminaţia “chester” a majorităţii oraşelor din zonă (e.g. Rochester) se pare că a înlocuit pe parcurs numele iniţial de “dava”, larg folosit pe teritoriul dac pentru a denumi localităţile fortificate (cetate, fort).

4. Mai mult, există istorici, inclusiv englezi, care au abordat “probabilele asemănări de cultură” între celţi şi daci dar, din nou, poate fi doar o coincidenţă.

Dată fiind experienţa avută cu dacii, nu e de mirare că Marea Britanie nu vrea deschiderea graniţelor pentru români, urmaşii dacilor, tocmai acum, când Scoţia a iniţiat demersurile pentru declararea independenţei faţă de Regatul Unit, şi când Banna (Birdoswald) s-ar putea situa din nou la graniţă. Români la graniţe le mai trebuie… 🙂

un articol de Ovidiu Bordeuţ (sursa: www.financiarul.ro)

 

Inscrie-te la Newsletter (pe Home) și află primul despre cele mai importante articole pe care le postăm! Sprijină munca pe care o facem și distribuie mai departe materialele pe care ți le trimitem! Mulţumim!

 

Călătorește în locurile de taină ale României! Un proiect unic de turism http://locuridetaina.ro/

 

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

8 comments

 1. ca tot veni vorba de Marea Britanie pot mentiona scrisorile de la Vindolanda in care se spune o data ce cohorta a 9-a batavana a aflat ca trebuie sa plece in Dacia in 105 , o parte din soldatii au preferat sa dezerteze decat sa lupte cu dacii.
  Tot in Marea Britanie s-a descoperit un mormant datand din timpul lui Septius Severus cu un schelet sectonat pe diagonala de la umar pana la femur ,englezii banuiesc ca de vina ar fi un topor dar oasele nu sunt sparte ci taiate ceea ce dovedeste o lama subtire cum ar fi un falx dacic .Se cunoaste ca Septimius Severus avea doi bodyguarzi daci dotati cu falxuri. Cuvantul dagger (pumnal) se banuie ca ar fi provenit din dacca pumnalul scurt al dacilor, STINDARDUL DE LUPTA AL ANGLO SAXONILOR ERA CEL DACIC ‘DRACO”

 2. Exista pe Discovery un documentar despre Britania numit”1066″ in care unii din bastinasi au caciuli dacice, sabii curbate si.. steagul dac cu cap de lup!!! Sa fi influentat cumva totusi dacii ramasi acolo pe locuitorii acelei zone?!?!?!? Mai e un film despre ultima legiune romana ramasa in Britania in care este folosit stegul dacic ca steag de lupta al ultimilor legionari romani ?!?
  Stiu ca un documentar si un film artistic pot fi “impartiale” dar totusi de ce au dorit sa foloseasca aceste simboluri specifice dacilor?
  Mai stie cineva despre astfel de “coincidente”?

 3. boneta frigiana este preluata de la tarabostes, nimic nou.
  zalele din evul mediu, inclusiv obiceiul cavalerilor de a inzaua caii sunt preluate de la roxolani, inruditi cu dacii
  calendarul in Europa este preluat dupa cel dacic, fiindca era cel mai exact
  drakones a fost purtat si el de unii altii pentru a speria…fiindca un stindard confectionat asa cum trebuie scoate un suier care ingrozeste; se stie ca suierul speria caii romanilor
  falxurile se vindeau la roma cu greutatea lor in aur, ce-o fi de mirare nu stiu
  ma rog, si mai este o lume despre care nu stim aproape nimic, uneori ii percepem efectele…

 4. Buna ziua!Va recomand sa faceti o analiza la ceea ce au gasit romanii in dacia si ma refer aici la sanctuarele dacice sarmisegetusa REGIA cu toate cetatile sale care ersu de fapt sanctuare de cult.deci la REGIA
  langa ORA STIE gasim matematica cerului incriptata in pietre foarte technic taiate unde se vede o mare diferenta cu ulpia traiana unde zidurile sunt construite cu piatra de rau si in aceasta cetate se faceau circuri ieftine unde erau ucisi oameni si animale.De aici putem intelege ca situatia era alta decat cea prezentata de istorie.In alta ordine de idei daca analizam ce a spus eminescu ca limba romana va spune lumii adevaruri fundamentale sau paul mac kenzie ca pietrele dacice vorbesc poate ar trebui sa ne gandim la muntele sfant al dacilor godeanu care se poate citi GOD E ANU unde ANU era dumnezeul sumerienilor .Acum va rog sa analizati X-ul din SFINX care x este de fapt T rezultand SFINT doar in limba romana prin acest artificiu.Insa din pct meu de vedere X=DUMNEZEU deoarele reprezinta nemurirea sau X=10 =ALFA SI OMEGA = IO stefan voievod ,mircea cel batran adica casta IO pe care daca privim cu ochii mintii o gasim si pe dolarul american unde vf piramidei este lumina sau gandim ca este un i sau o lumanare aprinsa si dupa aceea avem ONE deci IONE insa L care in ebraica este tot dzeu este litera care se poate citi pe sistemul de axe unde cadranul din dreapta sus este singurul cadran pozitiv .ar fi multe de scris insa daca vi se pare logic pana aici va recomand filmul EPOCA LIPSA pe youtube.o zi buna

 5. nu e mai bine sa facem noi o incercare de bun-simt?

  sa vedem CAT DE ROMANIZATI AM FOST:

  PLUGUL – ~ DE LA MAMA VECHIMILOR L-AU MOSTENIT TRACO-DACII

  SECERA – LA FEL

  COASA – IDEM

  CAZMAUA, LOPATA – IDENTIC
  42 DE ATELIERE METALURGICE GASITE PE CATIVA KM IN SUREANU!
  NU MAI VORBESC DE PURITATE, DE MARIMEA “CALUPURILOR”

  CERAMICA – DE LA UNCHIUL NOE::)- MAI E NEVOIE DE UN RASPUNS?

  FURCULITA..O FI DE LA FRANCEZI??!

  CONSTRUCTIA CASELOR – CATE VILAE S-AU GASIT DE LA DUNARE PANA IN TRANSNISTRIA?!

  PORTUL? ATESTAT CU ORIGINI TRACO-DACE

  CALENDARUL? PARCA AL DACILOR ERA CEL MAI EXACT

  OBSTILE SATESTI SUNT CHIAR ROMANIILE POPULARE!! – NUMAI CA AU FOST ATESTATE CA FIIND DE SORGINTE TRACO-DACA.

  TRADITII, OBICEIURI, LEACURI …DE LA CINE LE-OM FI MOSTENIT NOI FIR’AR SA FIE?

  SI NUMELE/DENUMIRILE, COMEDIE MARE, NU VRETI CA MACAR ACESTEA SA VINA DE LA ROMANI? D-APOI LIMBA – FIINDCA NU MAI IESE LA SOCOTEALA, NU MAI RAMANE NIMICA NIMICUTA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *