Comori românești la Viena (III): Tezaurul dacic

Categories ArticolePosted on

Tweet

Continuand seria prezentarii comorilor romanesti aflate in patrimoniul muzeului de Istorie din Viena, trebuie sa spunem ca, tot aici, sunt expuse si obiecte unice din epoca dacilor, foarte bogat reprezentata in mica sala a tezaurelor, caci o vitrina lunga, ce nu poate fi cuprinsa dintr-o singura privire, straluceste de odoare ce au apartinut stramosilor nostri.

E asezata chiar la intrarea in incapere si eticheta din capatul ei spune: “Dakischer Silberschmuck”. Adica podoabe dacice de argint (si argint aurit), toate situate intre secolul al II-lea inainte de Hristos si secolul I dupa.

Obiectele insirate de la stanga la dreapta, numerotate si insotite de explicatii cuminti in germana, par a fi desprinse din inventarul vreunei familii de neam ales, gata de plecare. Ele provin insa din mai multe localitati: un colan frumos rasucit, de la Moroda (Arad), alte doua, mai mari, descoperite la Marca (Salaj), un lant din inele duble, cu un pandativ rotund, de care atarna noua piese ascutite de argint, descoperit la Somesu Cald (Cluj)…

In mijlocul vitrinei celei lungi troneaza o bratara dacica din argint aurit, cu sapte spire, descoperita la Orastie, aidoma celor de aur recuperate recent. Bratara de la Viena poarta patina celor doua milenii petrecute in pamant, luciul sau este inegal, umbrit din loc in loc de pete si zgarieturi.

Acesta este primul obiect care iti atrage privirile, in momentul in care intri in sala tezaurelor. Ciudatele capete de lupi-serpi ce au fost infatisate de mana mesterului vegheaza in tacere vitrina cu podoabe dacice. In cea de-a doua jumatate a vitrinei, dincolo de acest gardian somptuos, este tezaurul de la Saliste (judetul Alba), cunoscut si sub numele de “Tezaurul de la Cioara”, caci asa se numea localitatea la vremea descoperirii si pana tarziu, in anul 1965, cand i-a fost schimbat numele. Era prin 1820, cand taranul Matei al lui Stefan Molodet a descoperit intamplator un tezaur format din 64 de piese de argint.

Descoperirea a fost raportata autoritatilor, iar tezaurul a ajuns la Viena. Astazi, in vitrina cea lunga, se afla 31 de piese din acest tezaur. Dar ce bogat in istorie este pamantul Salistei! Caci satul Tartaria, care a dat la iveala cea mai veche scriere din lume, apartine tot de Saliste, iar cuviosul Sofronie de la Cioara s-a aflat in fruntea luptei ardelenilor pentru pastrarea legii stramosesti, in vremea unitarianismului si a generalului Bukow.

In alcatuirea tezaurului de la Cioara intra o ciudata piesa-unicat in forma de corn, prevazuta cu patru nituri, fara nici o alta paralela in alta parte, a carei utilizare ne este cu totul necunoscuta. S-a presupus ca ar putea fi toarta unui vas, element dintr-un coif sau chiar un tub de scurgere. Urmeaza apoi trei inele spiralate, patru bratari simple, din bara de argint, o pereche de fibule cu scut romboidal, doua colane subtiri, din fire rasucite de argint si cu inchizatoare, un fragment dintr-un colan mestesugit impletit din patru sarme de argint, mai multe pandantive de la un colier pierdut si, elementul cel mai valoros, o placuta de argint aurit cu niste figuri executate prin batere, in relief (au repuse).

Cele doua personaje infatisate au fost considerate de unii ca fiind preoti, de altii drept razboinici. Vasile Parvan considera ca reprezentarea aceasta apartine unui tip strain de cel dacic, in vreme ce arheologii de astazi sustin, din contra, ca este cea mai tipica manifestare a artei dacice.

Personajele nu au caracteristici dacice, fata lor este imberba si ovala, alungita, imbracamintea nu are mai nimic in comun cu cea a dacilor de pe Columna lui Traian sau Monumentul de la Adamclisi, nici incaltamintea. Cu toate aceste controverse, placuta de la Cioara, care probabil impodobea o centura de piele, apartine unui tezaur cu siguranta dacic din secolul I inainte sau dupa Hristos.

Vitrina se opreste brusc in fata usii, curmandu-mi intrebarile: ce printesa daca si-o fi strans laolalta brosele, inelele, bratarile si colierele, si le-a ascuns la vreme de restriste? Si cine o fi purtat bratara cea de sapte ori rasucita? Unde or fi disparut celelalte piese din tezaur, mai mult de jumatate?

 

sursa: Formula-AS

10 comments

 1. “Muntii nostri aur poarta,noi cersim din poarta-n poarta…” Cand Sf,Petru a scapat prea multe bogatii si forme de relief pe deasupra tarii noastre din cornul abundentei,a zis-Doamne,iarta-ma,ce-am facut?Iar bunul D-zeu a zis-…ei,lasa,de n-ar avea parte de ele…se intampla intocmai.

 2. Sa dam din gura suntem buni toti, inclusiv eu. Cand trebuie sa actionam stam toti ca “jitaii la poarta noua”. Doamne ocroteste-i pe Romani.

 3. Eh, terminati cu “prostiile” astea.Cine mai are nevoie de tezaur? Cui mai folosesc notiunile de neam, tara, stramosi?
  Acum avem “DEMOCRATIE”, suntem EUROPENI si europa asta “ne-a adus numai lucruri bune”. Oricum, dorinta alesilor este sa REGIONALIZEZE Romania si sa puna GUVERNATORI in provinciile rezultate in urma acestei sfasieri a tarii – pardon, REGIONALIZARI. Si vad ca nimanui nu-i pasa. Pai normal, atata timp cat oricum avem treburi mai importante – chiar, cati copii a avut Sergiu Nicolaescu si de ce au divortat Stefan Baica si (ma rog, am uitat cum o cheama spre rusinea mea).

  Cred ca o sa vina momentul cand o sa spun – Din pacate fac parte dintr-un popor de servitori.

 4. si in danemarca la muzeul din copenhaga exista statui de daci. in berlin la fel. burebista a ajuns cu imperiul sau pana la alpii austriei si ,ergand spre sid est imperiul trecea prin o partea din croatia si o mai mare parte din serbia. din aceste regiuni burebista controla si ataca de oricate ori dorea dalmatia devastand zonele din preajma granitei pen italice. zona udine de astazi.

 5. Stiu ca ar trebui sa stea in muzeele tarii toate astea si poate sa fie deslusite semnele si simbolurile pentru a ne imbogatii istoria cea adevarata, dar trebuie sa incepem pe undeva.
  Acum vreo doi ani am citit cum ca s-ar fi schimbat legile in Comunitatea Europeana in ceea ce priveste comorile tezaurlui subacvatic si ca au fost adoptate masuri aspre, de legi adevarate. A fost semnat de majoritatea tarilor importante, dar de restul tezaurelor n-am auzit nimic.

 6. Aceste comori stau bine acolo unde sant,stau la loc de cinste si sant apreciate de privirile tuturor,si in felul acesta aduce cinste si DACILOR,cu care ne place sa ne mandrim,dar sant sigur ca dacii nu se mandresc cu noi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *