Cum a fost cu putinţă să dispară limba dacilor, după cum susţin unii istorici?

Categories ArticolePosted on

O întrebare de care noi, românii, suntem preocupaţi de foarte mult timp este următoarea: cum a fost cu putinţă să dispară limba dacilor în aşa fel încât să nu mai rămână din ea decât 10-15 (adică 0,04 la sută din vocabularul uzual), ori cel mult 170 cuvinte dace «sigure» (conform unor voci precum cea a lui I.I. Rusu)?

Cum să ne putem imagina dispariţia totală a limbii celor peste 2 milioane daci sub Burebista (Strabo), a unui popor de aleasă cultură sufletească, având o tradiţie de vitejie, demnitate şi neatârnare şi care nu se ploconea înaintea trâmbiţatei superiorităţi culturale şi a «prestigiului» romanilor?

Cum să putem admite dispariţia unei limbi omogene, capabile să exprime înalte idei politico-filosofice (Ovidiu a scris un poem în getă!) şi înlocuirea ei fulgerătoare, în 165 ani, cu graiurile disparate ale coloniştilor din 21-25 provincii romane (copleşiţi şi asimilaţi curând de daci)?

Cum să concepem pieirea limbii vorbite de dacii liberi din restul de 3/4 ale imensului teritoriu geto-dac? Cum să acceptăm teza desfiinţării acestei limbi autohtone, când Roma nici măcar n-a intenţionat înlocuirea ei?

Cum să ne închipuim dispariţia limbii materne a unui popor statornic, care n-a pierit şi a cărui continuitate e definitiv şi irecuzabil atestată şi prin cele peste 150 de puncte arheologice date la iveală, prin menţinerea hidronimiei, toponimiei etc. a corpurilor militare de daci din Imperiul roman etc.?

Când se ştie că limbile nu mor decât odată cu popoarele care le vorbesc, cum să acceptăm absurda teză a dispariţiei limbii unui popor care n-a pierit, ci, în ciuda pierderilor, a continuat să reprezinte populaţia majoritară şi formează elementul etnic preponderent al poporului român?

sursa: http://www.financiarul.ro/2013/08/20/cum-a-fost-cu-putinta-sa-dispara-limba-dacilor-asa-cum-sustin-unii-istorici/

16 comments

 1. Limba dacilor a evoluat…
  Cea mai apropiată este limba, de fapt graiul arhaic al vlahilor aromâni din Balcani !

 2. Tare mult mi-as dori sa stiu cum s-a intamplat? Oare la fel cu se face si azi cu tot cea mai ramas din Romania? Oare, din dacii de odinioara sa mai fi ramas doar sangele spurcat de tradator?

 3. Cum putem sa vedem poemul lui Ovidiu? si apropo de miturile tracilor care au fost furate de greci, daca mitologia si cultura si zeii sunt ai tracilor unde sunt templele, panteonul si alte urme clare ale unei culturi bine definita si a unei religiii politeiste. Sincer uneori imi pare ca exagerezi cu presupunerile. oricum ce faci e bun, sunt si eu mandru ca sunt dac dar nu trebue sa ne ridicam singuri defundul pantalonilor in sus ca s-ar putea sa se rupa si ramanem cu ala gol.

 4. Nu cred ca a disparut, sunt convins ca s-au pastrat mai multe cuvinte pe care le folosim si a caror origine nu este cea declarata in dex.

 5. eu am lasat comentarii la unul din articolele voastre: “http://adevaruldespredaci.ro/pe-urmele-dacilor-in-scotia-si-anglia-2/#comment-49211″ – unde am facut o paralela intre DAC- DRAC si ROM si RROM. Sper ca ipoteza mea sa va intereseze!======
  Primul comentariu a fost postat de “Anonim / August 20, 2013 ” si al doilea comentariu: “Anonim / August 26, 2013 ” Va multumesc p-u atentie. “PS: Cit de bizara nu v-ar parea ipotezele mele, orice ipoteza poate deveni realitate daca nu se demonstreaza contrariu” – Drago N.

 6. raspunsul evident este NU..cel ma probabil limba pe care o vorbim noi azi este urmasa directa a limbii dacilor..teza conform careia limba romana este limba latina este cat se poate de gresita.nu are cum sa fie limba latina..dupa cum din ce in ce mai multe surse si dovezi o atesta, mai degraba limba latina este o limba dacica

 7. Nu s-a pierdut nimic, imi aduc aminte ca bunicii mei foloseau cuvinte ce astazi nu le mai aud desi uneori imi vin in memorie si le folosesc putini le inteleg. Orientamentul Romanilor de a se pune in genunchi ( Ilie nastase ingenunchiatul ) a facut sa nu mai folosim cuvinte arhaice pentru ca nu mai sunt la moda, am devenit toti englezi. Cu stima si respect.

 8. Cum să piară limba şi dacii dacă cotropirorii romani nici măcar nu ocupat vreodată întreg teritoriul Daciei şi după cele spuse de ei mai puţin de un sfert.
  Toţi ştim că dacii încă mai trăiesc printre noi.

 9. Limba-i una…graiuri’s multe!

  Recomand a se citi “Scrisoare deschisa poporului roman transmisa de arhimandritul Iustin Parvu”

  Nu veti regreta cele 5 minute petrecute pentru citirea ei!

 10. Evident ca intrebarea este peiorativa; noi vorbim limba dacilor la care s-a mai adaugat cate ceva. Este bine ca si altii incep sa fie interesati de ceea ce ne intereseaza pe noi.

  Este in text o inexactitate: provincia nord-dunareana a stat sub ocupatie romana din anul 106/107 (desi ultimile cetati se pare ca au cazut in 108, sunt urme in acest sens) pana in anul 159, cand 4 sau 5 legiuni l-au proclamat “imperator” pe Regalian. In general, alte forte de ocupatie urmau legiunile. Este adevarat ca Regalian a pastrat aparatul, dar asta e altceva, fiindca a guvernat practic independent, dovada regalianul de argint si ceea ce spun sursele latine; pt cei care au ajuns mai tarziu aici.

 11. graiul arhaic ar vlahilor aromani din Balcani este intesat cu arhaisme din toate vechile provincii romanesti, pe care d-voastra nu stiu daca le cunoasteti; apoi e vorba de o rotire a sensurilor, in cazul unora dintre cuvinte. si ar mai fi ceva regionalisme specifice diferitelor zone in care se afla aromani compact, nu prea multe

 12. Daca armata regulata a lui Burebista avea intre 200 000 si 250 000 de oameni, si avea, populatia Daciei burebistane nu avea cum sa fie mai mica de 5 000 000 / 6 000 000 de locuitori, au mai spus-o si alti prieteni ai nostri, o repet. E vorba de studii care au ajuns la aceiasi concluzie, de o scala a populatiei din imperiu.

  personal nu inteleg de ce nu exista, sub articole, note care sa corecteze inexactitatile

 13. Pai – cum a disparut (sau s-a transformat) limba galica din Galia (aproximativ Franta de azi)… da ocupatia a fost mai de durata acolo, dar pe arealul locuit de traci (inclusiv, sau in special la sud de Dunare) romanizarea a inceput pe la 200 inainte de Cristos si e imposibil sa nu fi existat contact intre daci si tracii din jur in curs de romanizare, deci si schimburi culturale / lingvistice… nu sustin ca dacii si-au pierdut limba, pentru ca nimeni nu poate stii cu certitudine in lipsa (din cate stiu eu, si nu stiu f multe) de texte dacice scrise, dar teoria mai fantezista mi se pare ca latina se trage din daca – e doar o parere, nu o certitudine… Daca cineva stie mai multe si ma poate elucida – apreciez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *