Află mai multe despre modul în care se relaxau vechile civilizații, de la greci și egipteni și până la români și daci și alte popoare ale lumii antice.
În societatea modernă este foarte ușor să găsim diverse modalități de relaxare, mai ales că tehnologia ne oferă acces la cele mai avansate variante de divertisment. Uitându-ne în trecut, cu siguranță că popoarele civilizațiilor antice aveau opțiuni limitate în ceea ce privește relaxarea. Cu toate acestea, unele dintre variantele de distracție din acele timpuri s-au transmis mai departe și sunt disponibile și omului modern.
Jocurile de noroc – una dintre principalele moduri de divertisment în vechile timpuri?
Activitățile sportive, jocurile bazate pe forță și îndemânare și jocurile de inteligență, precum șahul, erau principalele modalități de relaxare ale civilizațiilor din vechime. Pe lângă acestea, s-au manifestat și jocurile de noroc și pariurile într-o formă incipientă. Astăzi, aceste modalități de relaxare sunt la îndemâna oricui, pe platformele de cazino cu bonus fără depunere, în acele vremuri fiind jocuri de care se puteau bucura doar cei bogați.
China Antică este locul în care jocurile de cărți, precum keno, și-au marcat nașterea, acestea fiind transmise peste generații. Jocul de poker (în faza incipientă) provine din Grecia Antică (din timpul civilizației minonice), în timp ce pariorii aveau la dispoziție jocurile de dame și “cap sau pajură”.
Chiar și reprezentanții vechilor civilizații amerindiene preferau să se relaxeze apelând la soluția oferită de jocurile de noroc și de pariuri. Imperiul Român s-a numărat printre civilizațiile care au găsit în pariuri modalitatea preferată de relaxare, împărații Augustus și Nero, numărându-se printre cele mai reprezentative figuri istorice pasionate de această formă de relaxare.
Care erau celelalte opțiunile de relaxare aflate la dispoziția vechilor civilizații ale omenirii?
Locuitorii vechiului ținut al Mesopotamiei nu prea aveau mult timp liber la dispoziție, însă, în momentele în care se relaxau preferau jocurile de societate. Acestea erau confecționate din argilă sau piatră. În China Antică, muzica, dansul și teatrul constituiau principalele forme de divertisment, acestea fiind accesibile unei palate largi de persoane.
Egiptul Antic se remarcă printr-o diferențiere clară între reprezentanții aristocrației și cei al paturilor inferioare. Așa că, printre modalitățile prin intermediul cărora se relaxau cei bogați se numărau jocul de șah și senetul. Pe lista opțiunilor de relaxare se mai numărau și cursele de care, întrecerile sportive (tir cu arcul, lupte și înot), competițiile de alergări și sărituri și o formă incipientă de bowling.
India este locul în care și-au avut sălașul una dintre cele mai vechi civilizații ale omenirii, printre jocurile preferate ale reprezentanților din acele timpuri regăsindu-se jocul de strategie chaturanga (care poate fi jucat și astăzi). Alături de aceste joc, printre opțiunile de relaxare se numărau jocurile de polo, de cărți, șerpi și scări, precum și competițiile de arte marțiale (contrar a ceea ce se crede, multe dintre jocurile de cărți și sporturi, precum artele marțiale, provin din această regiune).
Locuitorii din Grecia Antică se relaxau ascultând muzică și uitându-se la diverse reprezentații teatrale. Pe lângă aceste forme de divertisment, grecilor le plăceau competițiile sportive, de la cursele de care și aruncarea suliței și discului și până la săritura în lungime și box. Nu trebuie uitate nici concursurile de călărit și nici cele de lupte.
Imperiul Roman erau recunoscut pentru ridicarea divertismentului la rang de artă, competițiile sportive (“circ și pâine”) fiind pe primul plan. De la lupte cu gladiatori și întrecerile de care și până la ridicarea greutăților și înot, romanii apreciau tot ceea ce însemna întrecere. Accesul le era permis tuturor, de la cei bogați și până la omul de rând.
Nici dacii nu ocoleau distracția, chiar dacă aceasta era prezentă la un nivel mult mai redus în comparație cu ale celorlalte civilizații străvechi. Pe lângă dans, dacilor le plăceau jocurile cu jetoane, așa cum era moara, în unele vechi așezări dacice fiind descoperite o mulțime de astfel de piese (așa cum este cazul celor 500 de jetoane descoperite în județul Covasna, în localitatea Cetatea Zânelor). Și țintarul se numără printre jocurile preferate ale dacilor.
Civilizațiile vechi ale omenirii se bucurau de tot ceea ce însemna divertisment, nu doar pentru că momentele de relaxare erau atât de rare, ci și pentru că acestea erau limitate în funcție de categoria socială și de alte considerente.
Omul modern are la dispoziție o varietate de astfel de modalități de relaxare, încât, este din ce în ce mai dificil să o aleagă pe cea mai avantajoasă, iar noile forme de divertisment bazat pe tehnologia AI va complica și mai mult lucrurile în viitorul apropiat.