Avantajele unui stil de viata Zero Waste

Categories LifestylePosted on

De ce sa fie zero deseuri? Suntem in acel moment cand planeta cere sa fim mai constienti. Pandemiile, incendiile de padure si alte dezastre naturale sunt la ordinea zilei, doar pentru a ne aminti cat de putina responsabilitate avem fata de mediul nostru. Sub acest strigat disperat al Pamantului, doar cativa indraznesc sa asculte ce se intampla in prezent pe el. Si chiar mai rau, sunt inca mult mai putini cei care iau masuri pentru a inversa acest lucru si a face diferenta.

Aici are foarte mult sens sa duci o viata prietenoasa cu mediul . O viata ca cea a Beei Johnson, care a trait un stil de viata „ Zero Waste ” cu familia ei de 4 persoane din 2008, producand, nici mai mult si nici mai putin decat un borcan de gunoi la un moment dat. sau; cea a Laurei Singer, care sub aceasta inspiratie si cu multa educatie implicata in 2012, a devenit virala punand toate deseurile ei intr-un borcan, ceea ce a determinat-o sa devina „fata cosului de gunoi”.

Pamantul are nevoie de noi. De aceea ar trebui sa cumparati deja produse fara ambalaj sau greble metalice, sa incepeti o gradina acasa sau sa faceti compost.

Eco-influenceri

Albert Einstein spunea ca „sarcina noastra trebuie sa fie sa traim liber, extinzandu-ne cercul de compasiune pentru a cuprinde toate creaturile vii si intreaga natura si frumusetea ei”. Dovada in acest sens sunt doua femei care si-au facut propriile aceste cuvinte: Charlotte Brum Bezie, o publicista care cauta sa faca generatiile de astazi sa realizeze si sa inceapa sa aiba grija de planeta, si Maria Pia Vergara, o administrator care a ales cu ani in urma. duce o viata mai sustenabila fara a muri incercand.

Cine sunt ei si cum au ajuns la stilul de viata Zero Waste?

Initial, Charlotte ne spune ca calatoria ei in acest stil de viata Zero Waste a inceput acum 2 ani, in vremuri de pandemie. Ea abandoneaza viata Godin pentru a crea continut pe probleme de mediu si preocuparea ei se naste din realizarea Laurei Singer.

Ea decide sa testeze singura daca este posibil sa reducem la minimum deseurile pe care le producem si isi da seama ca da, cu actiunile indicate, acest lucru este fezabil. De acolo s-a nascut „ Don’t be waste ”, o platforma in care se inregistreaza procesul, iar ulterior a creat Agentia NSW, axata pe crearea de continut pentru proiecte sustenabile .

Pe de alta parte, Pia Vergara, sosita recent dintr-o reimpadurire in rapa Tarango, ca parte a campaniei Renacer del Suelo, o initiativa a Ectagono si Rios Tarango, ne spune ca viata ei zero deseuri a inceput la o varsta foarte frageda simtindu-se foarte conexiune speciala a naturii si a fiintelor care o locuiesc. In urma cu sase ani, ea a inceput sa-si puna la indoiala toate obiceiurile de a cheltui ; a experimentat ceea ce ea defineste drept „ anxietate ecologica ” si decide sa devina un ecologist de top in criza climatica, certificat de Al Gore, fost vicepresedinte al Statelor Unite. De acolo, ea se cufunda in acest modus vivendi si isi aduce proiectul la viata prin contul ei de Instagram:@Piavgc.

Am apelat la ei pentru ca amandoi sunt experti in subiecte de mediu, fac parte dintr-o comunitate de „influenceri” dedicati ecologiei , duc o viata Zero Waste si, de asemenea, pentru ca, din pacate, exista putina reprezentare in acest domeniu de catre barbati.

Ce inseamna si ce inseamna miscarea Zero Waste?

Alianta Internationala Zero Waste a adoptat definitia Zero Waste in 2004 si a actualizat-o in 2018 astfel: „ Zero Waste reprezinta conservarea tuturor resurselor prin productia, consumul, reutilizarea si recuperarea responsabila a produselor, ambalajelor si materialelor, fara fiind ars sau aruncat in pamant, apa sau aer si ameninta mediul sau sanatatea umana.” 

Charlotte completeaza acest lucru spunand ca conceptul a aparut initial in companii, deoarece acestea doreau sa puna pe eticheta „noi suntem responsabili pentru planeta”. In plus, el spune ca Bea a fost unul dintre pionierii in readucerea regulii celor 5 R , un fundament de baza de cunoscut in acest stil de viata . Pia, in schimb, ne asigura ca mai mult decat un concept, este un stil de viata care implica obiceiuri si practici care duc la a nu produce gunoi , desi bineinteles, ea precizeaza ca termenul „gunoi” este folosit gresit, deoarece nu inseamna exista cu adevarat, pentru ca tot ceea ce aruncam nu este altceva decat resurse care pot fi refolositesi pe care il aruncam pentru ca au o eroare de proiectare in structura lor.

De ce sa fie zero deseuri? Cel mai urgent motiv pentru a incerca acest stil de viata

Nu este timp. De aceea ar trebui sa cumparati deja produse fara ambalaj sau greble metalice, sa incepeti o gradina acasa sau sa faceti compost . Grupul interguvernamental de experti in schimbari climatice al ONU (2018) a raportat impactul mare al incalzirii globale la 1,5 ° C, asigurandu-se ca sunt necesare urgent actiuni pentru a construi o societate mai durabila . Ei propun ca pana in 2050, daca nu vrem sa vedem declinul sau disparitia ecosistemelor, emisiile de gaze de catre oameni sa fie reduse la 45% in 2030, fata de ceea ce era deja inregistrat in 2010.

Charlotte ne ofera inca 3 motive:

  1. Daca iti place sa calatoresti, ai grija de planeta pentru ca fie Cancun, New York sau Venetia vor ajunge sa dispara. Vrei sa-ti faci griji in viitor despre vizitarea obiectivelor turistice sau despre apa care este rara in CDMX?
  2. Beneficiul pentru sanatatea dumneavoastra prin faptul ca nu va expuneti la substante toxice din produse sau din ambalajele acestora, mancand mai natural.
  3. Economii economice pentru ca ai cheltui doar pentru a acoperi nevoi reale.

Pentru Pia, cel mai important motiv este sa privim in jur si sa ne dam seama de situatia precara a mediului nostru . De exemplu, pandemia, care chiar spune, ar fi putut aparea din cauza unor probleme de invazie, pierderi de ecosisteme sau biodiversitate. „Aceasta ar trebui sa fie cea mai mare motivatie a noastra pentru ca mai mult decat o problema de rautate sau egoism, este una de ignoranta, deoarece oamenii nu sunt informati despre gradul de repercusiune pe care il au deciziile si actiunile lor si atunci cand le cunosc, atunci nu mai este. posibil. Spune ca e in regula si fii indiferent. Acest lucru genereaza schimbare.”

Fezabilitatea minimizarii deseurilor

Daca nu ar fi viabil sa traiesti asa, nu ai avea oameni ca Bea, Lauren, Charlotte si Pia. Datele despre America Latina si Caraibe din raportul Bancii Mondiale What a Waste 2.0 sugereaza ca 233 de milioane de tone de deseuri au fost generate in aceasta regiune in 2016, ceea ce reprezinta o medie de 1 kg de persoana pe zi . 

Pia Vergara ne aminteste ca este important sa mergem putin cate putin pentru ca implica invatare si incercari si erori, prin urmare, schimbarile care se fac treptat vor fi integrate in viata, iar cand te astepti mai putin vei face o mie de lucruri diferite. . Charlotte spune curioasa ca „e ca si cum ai fi intr-un joc video in care pierzi tot timpul, ai alte vieti, pierzi din nou si apoi treci de primul nivel; Totul functioneaza la fel si dintr-o data esti la alt nivel.” Asa ca trebuie sa ai rabdare pe parcurs pentru ca succesul in acest stil de viata nu este liniar.

Acest stil de viata este total incluziv

Da, este accesibil pentru toata lumea. Daca nu vrei sa devii 100% zero deseuri , poti sa faci parte din actiunile pe care le doresti. Imagineaza-ti amploarea impactului de a o face in masa si nu sub un stil individualist. Actiuni mici, schimbari mari, o fraza atat de banala, dar in care atat Charlotte, cat si Pia sunt de acord. Nu este o chestiune de nivel socioeconomic pentru ca de fapt cu amandoi am vorbit ca tocmai cei care au mai multa putere de cumparare sunt cei care consuma cel mai mult si, curios, oamenii cu mai putine resurse, poate fara sa stie, au mai multe actiuni ecologice . Pia comenteaza ca multi oameni cred ca a avea un stil de viata in favoarea mediului

Este mai scump si nu exista acces la populatia generala, dar nu, pentru ca exista exemplul pietei: poti merge acolo sa cumperi 2 mere decat sa mergi la supermarket sa le cumperi, dar ambalate cu plastic si Styrofoam. El asigura ca exista studii care arata ca 1% din cea mai bogata populatie polueaza mult mai mult de 50% din cea mai saraca populatie. Charlotte sustine ca toti am putea fi zero deseuri , poate unii mai mult decat altii, iar cei care trebuie sa depuna mai mult efort sunt cei care au mai multi bani, deoarece pot investi mai mult in produse ecologice sau pot achizitiona sisteme ecologice mai avansate. . : celule solare, echipamente de colectare a apei pluviale, imbracaminte ecologica…

Principiul de baza pe care toata lumea ar trebui sa stie ca este zero deseuri

Pentru Charlotte, cea mai importanta premisa este „foloseste si termina ceea ce ai”. Nu este vorba sa aruncam totul dorind sa ne introducem in aceasta mentalitate si nici sa devenim un consumator al fiecarui produs bio care ti se vinde, care de altfel sunt lucruri care discrediteaza miscarea. Ea intreaba: De ce sa cumparati un borcan cu capac de bambus cand aveti deja un borcan cu maioneza? Referitor la acest subiect, Pia ne asigura ca, desi majoritatea oamenilor cred ca succesul de a nu produce gunoi si solutia este reciclarea , ea confirma ca acest lucru nu este adevarat, deoarece primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa „ respingem” .” adica invata sa spui nu. „Respinge ambalajul si tot ce nu ai nevoie. „Nu consumati in exces, ceea ce genereaza toata aceasta situatie”.

Regula celor 5 R

Aplicati intotdeauna regula celor 5 R: respingeti, reduceti, reutilizati, reciclati si reintegrati. Carol Yepes

Acesta din urma ne conduce la un alt subiect: „Regula sustenabilitatii celor 5R” pe care ni l-au rupt amandoi:

  1. Neaga. Spune nu la tot ceea ce genereaza deseuri . Charlotte sugereaza ca succesul acestui pas consta in inlocuire. De exemplu, refuzati o sticla de plastic, pentru ca aveti deja un termos.
  2. Reduce. Consuma cu adevarat si cumpara ceea ce ai nevoie. Apropo de orice produs in general.
  3. Reutilizati. Prelungeste pe cat posibil durata de viata a produselor, fie respectand scopul pentru care a fost creat, fie da-i o alta utilizare. Exemple: cupele menstruale pentru femei si aparate de ras metalice pentru barbati.
  4. Recicleaza. Sunt materiale care trec prin procese pentru a deveni din nou materii prime. Adica sunt reciclate de mai multe ori. Unele au o durata de viata definita, precum plasticul, hartia sau cartonul si exista altele care pot fi reciclate la nesfarsit, precum sticla sau aluminiul.
  5. Reintegrati-va. Daca ai urma fiecare pas in aceasta ordine, pana la urma ti-ai da seama ca ultimul lucru ramas sunt deseurile organice . Intoarce-le pe pamant prin „compost”. Pia ridica aici doua laturi: una negativa poate, deoarece aceste deseuri genereaza gaze precum metanul care poate contamina materia anorganica, care poate fi reciclata; iar pozitiv: sunt o mana de nutrienti pentru sol si permit fixarea carbonului pe pamant. Amintiti-va ca exista multe tipuri de compost pe care le puteti face: vermicompost, compost uscat, printre altele.

Actiuni mici pentru a incepe sa fie zero deseuri:

  1. Gatiti acasa evitand risipa de alimente.
  2. Nu mergeti in centrele comerciale si evitati platformele de recoltare pentru a evita consumul.
  3. Incepeti cu baia fara deseuri: sampon, sapun, pasta de dinti etc.
  4. Mergeti mai mult sau mergeti cu bicicleta pentru a evita poluarea transportului.
  5. Separati-va deseurile pentru a va face obiceiurile de consum mai constiente.
  6. Planificati-va activitatile si rechizitele de care aveti nevoie: un termos, pranzul dvs. etc.
  7. Planificati-va meniurile.
  8. Purtati intotdeauna cu dvs. pungi ecologice sau recipiente reutilizabile in cazul in care apare oportunitatea neasteptata de a face cumparaturi sau aveti pofta de ceva.

10 sfaturi pentru a fi Zero Waste

Pentru a reduce utilizarea plasticului, alegeti sa cumparati produsele dvs. dintr-un magazin in vrac Luis Alvarez

  1. Achizitionati un aparat de ras din metal si o crema de ras solida.
  2. Mananca mai putina carne si adapteaza retete care o inlocuiesc cu legume.
  3. Cautati haine second-hand.
  4. Mergeti pe bicicleta sau cu skateboardul electric si cunoasteti-va cartierul.
  5. Obtineti un termos rezistent, din aluminiu, potrivit pentru bauturi calde sau reci.
  6. Implicati-va in treburile ecologice din casa.
  7. Amplasati sisteme sau echipamente ecologice in casa dvs.
  8. Economisiti energie electrica.
  9. Fa dus in 5 minute pentru o utilizare durabila a apei si a energiei.
  10. Cumparati produse organice de igiena personala.

Alte proiecte care te vor ajuta sa fii zero deseuri:

  • Sa facem compost: compostare.
  • Sitopia agricultura urbana: livezi.
  • Ecolana: harta interactiva pentru a localiza centrele de reciclare sau colectare.
  • Ecoce AC: educatie ecologica pentru colectarea deseurilor.
  • Singrem: colectie de medicamente si resturile acestora.

Pune la indoiala totul pentru a lua decizii de consum mai bune si odata ce faci asta, Charlotte iti sugereaza sa faci un exercitiu de introspectie pentru a sti de ce consumi fiecare lucru. Aminteste-ti ca ceea ce este cel mai practic pentru tine va fi cu greu cel mai practic pentru planeta.