Dacia si migratorii: SARMATII

Categories ArticolePosted on

un articol de Valentin Roman

 

Acest popor are orgine iraniana, mai exact reprezinta o ramura vestica, fiind inrudit, dupa cum arata izvoarele antice, cu cel scit. Sarmatii sunt amintiti incepand cu secolul V i.e.n, de catre Herodot, care ne transmite ca granita dintre sciti si sarmati era situata pe cursul raului Tanais (Don).

Potrivit specialistilor, zona de origine si locuire initiala al sarmatilor se pare ca a fost cea uralo-caspica, de la rasarit de Volga, de unde au inainte, treptat, catre vest. In secolul I i.e.n, Strabo (Geographia, VII, 3, 17), aminteste de mai multe ramuri ale sarmatilor: sarmatii regali si sarmatii iazygi (între Nistru si Nipru), sarmatii roxolani (între Nipru si Don, pentru ca ulterior sa ajunga în zona Dunarii Mijlocii si de Jos) si alanii (ce locuiau dincolo de Don si care isi incep deplasarea spre vest in secolul II e.n.)

Cercetarilor arheologice, cumulate cu izvoarele literare antice, atesta faptul ca sarmatii iazygi au fost asezati in campia Panonniei, intr-un proces care a fost demarat in timpul imparatului Tiberius, dupa anul 20 e.n., ci care s-a incheiat in vremea domniei lui Claudius.

Din cate se cunoaste, romanii au permis acestora sa ocupe teritoriul amintit cu scopul de a crea aici o zona tampon in calea eventualelor atacuri ale geto-dacilor indreptate catre imperiu.Locul lasat liber de iazygi in stepele nord-pontic ea fost ocupat de rudele lor, roxolanii, a caror prezenta la vest de Prut nu este atestata mai devreme de secolul II e.n.

Sarmatii efectueaza o serie de incursiuni in Doborgea, dupa cum relateaza Ovidius (Tristia, III, 10), unde intra in conflict cu romanii, in jurul anului 62 e.n., fiind invinsi si pacificati temporar de trupele imperiale conduse de Plautius Silvanus Aelianus. Incepand cu sfaristul secolului II e.n. si inceputul secolului urmator, sarmatii roxolani, impinsi de migratia gotilor in zona stepelor nord-pontice, ajungin numar mare Moldova si Muntenia, unde au intrat sub dominatia carpilor, daci liberi. In acelasi timp, grupuri sarmatice sunt atestate in Campia Tisei, unde au ajuns, probabil, trecand prin pasurile Carpatilor nordici.

Din pricina faptul ca locuintele sarmatilor erau realizate din material textil, de tip cort, urme casnice de locuire sedentara a acestei populatii pe teritoriul de astazi al Romaniei nu au fost descoperite. Totusi, pe baza influentelor, minore ce-i drept, exercitate asupra culturii carpice si a descperirilor arheologice atribuite acestei populatii, ne putem face o idee asupra modului de viata sarmatic.

Pe teritoriul tarii noastre si in zonele invecinate, prezenta sarmatilor este confirmata in Câmpia Moldovei, între Prut si Jijia, si Baltilor, între Prut si Cogâlnic, în câmpiile din zona cursurilor inferioare ale Nistrului, Prutului si Dunarii si Muntenia, între Buzau si Calmatui, Ialomita si Arges.

Urme materiale ale culturii sarmatice au fost descperite si cercetate in situri precum cele de la Trusesti (jud. Botosani), Probota (jud. Iasi), Poienesti (jud. Vaslui), Largu (jud. Buzau), Chiscani (jud. Braila), Badragii Noi, Cazaclia, Cuconestii Vechi II, Petresti, Kriničnoe, Holmskoe, Olasesti si Tudora (Rep. Moldova), Mirnoe, Semenovka sau Nikolskoe (Rep. Ucraina).

Cea mai mare parte a inventarului arheologic sarmatic provine din morminte si consta in ceramica, vase de sticla, obiecte de uz casnic (fusaiole, fragmente de tesatura), obiecte de podoaba, clopotei de bronz, piese de harnasament, dar si arme (pumnale si sabii). Ritul funerar practicat de sarmati era cel al inhumatiei.

Cele mai monumente iazyge se gasesc în Banat si Crisana, asa cum sunt mormintele de la Varsad si Simand. Elemente specifice creatiei sarmatice au fost identificate si în mediul culturilor Poienesti-Zvorâstea, Chilia-Militari si Sântana-Mediesu Aurit, ca urmare a contactelor cu dacii din afara provinciei Dacia Romana.

Dupa retragerea administratiei imperiale din Dacia romana, pe teritoriul fostei provincii au patruns grupuri de sarmati iazygi, in special in zona Banatului. Sarmatii sunt mentionati in istorie pana la nivelul anilor 332-338, atunci cand intra in conflict cu gotii, ulterior cu geto-dacii, care, de altfel, ii si infrang, ultimele grupuri sarmatice fiind asimiliate de autohtoni.

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

37 comments

 1. – Tablita 26 (Sinaia):– “Lariseriu- sarmatul“in fruntea a 2000 calareti sarmati, participa ca aliat a lui Burebista, la luptele acestuia cu celtii (galii in original)..:)

 2. iar iordanes a fost alan. tatal sau paria fiul lui candac de neam alanic. marcelinus facand o vizita in zona caucazului ii descrie pe alanii de aici ca fiind blonzi, foarte frumosi la chip inalti si cu ochii stralucitori.

 3. de altfel am vazut si o poza in care armata imp roman urmareste un grup de sarmati imbracati in zale cu tot cu cai. si sarmatii arata clar a blonzi. si trasaturile lor ca a geto-dacilor. unii sunt si curati fara barba. si intr-adevar probabil ca si sarmatii erau din acest neam getic sau gotic pe care ni-l descrie ieronim. ca toti acestea. gotii, vandalii, gepizii au fost numiti si neamuri getice si scitice foarte demult. si sunt formate din oameni in majoritate cu trasaturi foarte frumoase.

 4. sarmatii impreuna cu getii (autohtoni cat si veniti mai din nord), bastarnii si alte neamuri pontice vor ajunge pana in spania unde vor forma regatul vizigot. gotii de altfel vor intemeia noua lume pe ruinele celei antice.

 5. Inca odata se cer clarificari asupra infatisarii fizice a daci-getilor.Scrierile dvs nasc o serie de noi intrebari care trebuie sa le dati raspuns.

 6. raspunsul e simplu. existau oarecare deosebiri intre dacii din zona ardealului, si getii din stepele ucrainei. getii purtau si caschete metalice, coifuri. ceea ce dacii lui decebal nu obisnuiau. gotii/getii din zona pontica si ucraina foloseau mult arcul. gotii formati din geti pontici cat si de la baltica plus sarmatii si bastarnii desigur ca prezentau o varietate. cavaleria gotica formata in cea mai mare parte din sarmati era in zale metalice. pedestrimea era formata din tarabostesi geti si capileati geti dar si bastarni cu parul coc dar la geti spre deosebire de daco-getii de pe columna si oamenii de rand capileatii purtau caciula dacica care era mai proeminenta ca a dacilor.

 7. Daca sustii ca getii sunt aceiasi cu gotii, acestia din urma ar fi migrat, deci au parasit actualul teritoriu putand fi populat de popoarele migratoare, asta da APA la moara ungurasilor

 8. iar referitor la geti nordici intr-adevar eu am vazut un documentar si pe you tube filme cu capitala suediei stockolm si oamenii de acolo au trasaturi ca noi romanii. am vazut si o casa in aer liber in skane care parca era in stilul casilor taranesti si dacice de la noi de la tara.

 9. am vazut in stockolm si bruneti si blonzi. iar persoanele blonde aveau trasaturi mai mult de romani decat cum au blonzii din germania.

 10. nu e vorba despre nici o migrare. marele neam gotic era format din populatiile pontice din vremuri foarte vechi care in timp s-au contopit . geto-daci, sciti, sarmati, bastarni. peste care au mai venit populatii amestecate mai din nord care s-au reintors dealtfel de unde au plecat. atata tot. nu da apa la moara asta cu nimic. trebuie doar sa stii istoria bine.

 11. Gotii sunt una, iar getii alta. Ei au fost aliati pentru cateva secole, as spune ca au fost prieteni. Exista cel putin doua pietre de mormant ale vechilor regi din Spania care ii pomenesc separat.

 12. pe mormintele regilor vizigoti din castilia scrie rex godorum, rex dacorum et rex gaetorum. dar ce vrei mai mult de atat?. acest lucru nu putea sa existe fara ca acestea sa nu se fi contopit. e greu de crezut. plus ca studiind biblia gotica acolo sunt foarte multe cuvinte getice comune cu cele de pe tablitele de la sinaia. asa ca prin goti se intelege un amalgam de populatii. nu e definita o etnie concreta. ci neamuri care au convietuit impreuna printre ele fiind si getii.

 13. a servi, a maguli pe cineva in biblia gotica este MAGIWE iar pe tablitele de la sinaia este MAGL a fi lumina pentru cineva

  a fi inaintea cuiva, a fi in intarziere ceva fata de altceva in biblia gotica este FAURTIZEI iar pe tablitele de la sinaia AZE

  a-si insusi ceva in biblia gotica este SWES iar pe tablitele de la sinaia SESIE proprietate a cuiva peste ceva

  zoala in biblia gotica este WLIZIA iar pe tablitele de la sinaia ZOALO

  a sfatui, a calauzi pe cineva in biblia gotica este TALZIAI, GA-TALZIAI iar pe tablitele de la sinaia este TAZ(judecata, a judeca ceva) si TALI este intelepciune- deci a zice intelept

  discurs, a lamuri pe cineva in biblia gotica este MATLIAN iar pe tablitele de la sinaia ELIM, ELIAM sentinta judecatoreasca, hotarare, a lamuri

  a face cu ou si cu otet pe cineva(cearta) in biblia gotica este HVOTIAI,HVOTEI iar pe tablitele de la sinaia TIO a jigni sau TOI cearta

  a fi cel mai mare, a fi miezul a ceva in biblia gotica este MAIZO iar pe tablitele de la sinaia este DOMOZ(fiul luminii) epitet pentru Mantuitorul si pentru ceva de prim rang

  a se mistui in biblia gotica este AFTUMIST iar pe tablitele de la sinaia MIST, MESTI a fi pe ultimul drum

  a se duce in biblia gotica este IDDIU, IDDIEDUN, IDDIEDUNU iar pe tablitele de la sinaia DU, DUE, DUA, etc

  gospodarie in biblia gotica este GARDEI iar pe tablitele de la sinaia ARGI, ARGIO

  mireasma, a adulmeca in biblia gotica este DAUN iar pe tablitele de la sinaia DUNG a fi orientat intr-o directie, catre ceva

  a se casni cu ceva in biblia gotica este KAUSIAN pe tablitele de la sinaia GES a fi interesat, a se implica

  a plati, a cotiza in biblia gotica este MIZDO iar pe tablitele de la sinaia ZODI a se merita ceva, a se sorti ceva, a se cuveni ceva cuiva

  a asuda in biblia gotica este WAURSTWA iar pe tablitele de la sinaia ASUDO

  lume, norod in biblia gotica este KNODAI iar pe tablitele de la sinaia NOROD, NORODU

  a urmari ceva(a fi atent) in biblia gotica este GAUMIAN iar pe tablitele de la sinaia UM a fi priceput, atent

  a se zarvali, zarva in biblia gotica este WAIRSIZA iar pe tablitele de la sinaia ZERA a fi satul de ceva, a-i fi acru de un lucru

  a da in biblia gotica este DAILAN, GA-DAILAN iar pe tablitele de la sinaia DAI, DA, etc

  a se bucura in biblia gotica BAURITOS iar pe tablitele de la sinaia BURA

  a face in biblia gotica SKAFTIAN iar pe tablitele de la sinaia FOCE, FE, etc

  a purta in biblia gotica PAIDO iar pe tablitele de la sinaia PORTO sau PAITE(haina la muncitori)

  a fi undeva in biblia gotica HAFTIAN iar pe tablitele de la sinaia FIO, FI, etc

  seara in biblia gotica este SEITUS iar pe tablitele de la sinaia SERO

  casa in biblia gotica GADAUKANS iar pe tablitele de la sinaia CASO

  an in biblia gotica ATN iar pe tablitele de la sinaia AN

  fii, fiu in biblia gotica FRASTI iar pe tablitele de la sinaia FILO, FITA, etc

  a ajunge, a veni in biblia gotica GA-SNIWAN

  si sunt multe inca altele. asa ca atatea cuvinte comune puteau exista doar printr-o contopire de populatii. doar prin traire in comun.

 14. etimologia e pur si simplu semnificatia cuvintelor si forma lor.e cat se poate de simplu. si doar trebuie interes si atentie cand studiezi. trebuie sa te dedici. sa-ti faci timp pentru asa ceva. eu spre exemplu ca si altii inca probabil putini cei drept am studiat aceste lucruri pentru a pune odata pentru totdeauna capat discutiilor geti/goti. pentru a vedea cuvintele, limba. si din limba care exista pe tablitele de la sinaia si biblia gotica intr-adevar rezulta ca gotii erau getii sau ca a existat in timp o convietuire intre geti si alte populatii pontice si care au venit in zona pontica si basarabia.

 15. va dau si adresa domnule roman sa studiati. http://www.koeblergerhard.de si intrati la publikation si o sa gasiti acolo o lista cu gotish vertenburk ceva mai la mijlocul paginii. intrati acolo si aveti traducerile cuvintelor. insa trebuie sa luati si biblia noului testament in mana si sa va ghidati si cu ajutorul ei strict pe cuvantul din textul, versetul respectiv. numai bine. si va recomand in paralel si biblia online ulfila pe google.

 16. o precizare despre inca un cuvant pe care nu l-am pus mai sus.
  cuvantul mizilic e cuvant getic. in biblia gotica MINNIZA inseamna mic iar pe tablitele de la sinaia este forma ZAMO ceva lipsit de consistenta. ceva putin, slab. si o sa citez textul: “zama aramaica este o inselatorie”.

 17. Domnule Cristi, lingvistica nu va putea niciodata sa produca dovezi ultimative pe anumite culoare – fiindca este expusa rationamentelor alternative. Atata timp cat atat “e”-ul cat si “non.e”-ul pot capata statut ontologic – in virtutea unor rationamente care pot, prin ele insele, sa stea in picioare – este o cale compromisa din start. Acesta e si motivul pentru care lingvistica e folosita prioritar ca instrument ideologic. Intrarea si iesirea/retragerea ca reg. a cuvintelor este sinuasa si paradoxala. La fel ca firea umana.

  Cat priveste raportul ‘geti’ – ‘goti’, uneori vedem ce ne place, ce am vrea sa fie. Spui dumneata ca “goti” numea o adunatura de “etnii”, desi pe lespezi apare o ENUMERARE. De fapt nici nu esti atent la ce ti se spune, patruns de adevarul dumitale. Eu ti-am pomenit DOUA INSCRIPTII. In mod normal trebuia sa te intereseze a doua, nu te-a interesat. Poate graba de a pune capat “odata pentru totdeauna” unei cautari aiuristice.

 18. Mare dreptate avea SI Sergiu Nicolaescu cand spunea “Asta e tara”. Ce sa le mai spui unora ca drumul cel mai scurt intre doua puncte e linia dreapta. Ei vor prin munti, sa dea cu capul de stanci, sa sangereze, vor cucuie, vor sa planga, vor dusmani inchipuiti…

 19. domnule darie. cristi are dreptate. pai cum exista atatea cuvinte in comun si sa nu fi fost aceeasi etnie sau sa nu fi existat si geti in aceasta etnie. cum se poate asa ceva? pai dumneata esti chiar orb domnule. pai sa sti ca m-am uitat peste aceste cuvinte si chiar asa e. multe cuvinte comune. ale exemplu este cuvantul ROZA de pe tablitele de la sinaia ca este floarea nobilimii adica ceva de rang inalt iar in biblia gotica sunt cuvintele GARAITOZA, GARAITAZOS insemnand acelasi lucru a fi drept in ceva, bun in ceva. de unde si cuvantul pe care il avem azi GROZAV a fi grozav. pai dumneata nu pricepi un lucru. ca aceste populatii care au venit in zona pontica mai din nord erau un amestec de populatii cum o si numeste iordanes o fabrica de natiuni. pe urma aceste neamuri venite din alte zone nu puteau fi mai multe la numar ca marea populatie getica. acele populatii care au venit din nord au vietuit din 200 pana in 370-400 impreuna cu cele autohtone.

 20. sau oricum poate nu 200 de ani dar din 200 de ani iti dai seama ca locuind pe un areal destul de mic cum e basarabia nu aveau cum sa nu se fi contopit in aproape 200 de ani o parte din ele inainte de a lua drumul frantei si spaniei si pe urma italia ostrogetii. lumea antica insusi spunea ca roma cuceritoare a multor populatii a trebuit sa suporte la final jugul getic. referire la regatul ostroget capitala ravenna. apoi in franta eu am vazut clar pe you tube imbracamintea noastra populara intr-o piata din localitatea din sud vestul frantei LA MAZET apoi pe urma in alta localitate ARGEOU DE MERE din sudul frantei la granita cu spania la fel am vazut baieti in haine populare ca la noi dansand. avand caciula specifica populara de la noi si nu costumele de vacari care se poarta in restul frantei. cum se face? si asta exact acolo unde au fost vizigotii. tu darie nu-ti cunosti istoria. si e jenant pentru ca e vorba de istoria stramosilor nostri.

 21. noi nu vorbim de e si non e ci eu prin acele cuvinte am aratat radacina cuvintelor. iar radacinile cuvintelor sunt aceleasi atat pe tablitele de la sinaia cat si in biblia gotica. un asa zis vocabular care are in comun 30, 40, 50 inseamna ca e limba comuna. sau cel putin ca niste populatii se amesteca si preiau una de la alta cuvinte. ceea ce s-a si intamplat in acest imperiu gotic. populatii care au convietuit impreuna sau parte din populatii care au convietuit cu alte populatii. dumneata ce crezi ca din 200 si pana in 370 cand a fost scrisa biblia unele populatii venite nu s-au amestecat cu cele autohtone. adica in aproape 200 de ani? darie tu aberezi. si ai tu un interes. asta tu stii care iti este. dar unul negativ si fals.

 22. asta e clar. si strabon spune clar ca dupa ce se termina padurea hercina(muntii padurea neagra) din germania de astazi o parte din suebi sunt amestecati cu getii. acei geti care ce spune iordanes: ca gotii au pustiit pamanturile germanilor pe timpul lui deceneu. iar strabon a trait dupa deceneu si confirma ceea ce spune iordanes. ca gotii/getii au pustiit teritoriile germanilor. fiindca strabon spune ca teritoriile getilor incep de unde se termina padurea hercina(muntii padurea neagra) din germania de azi si ca la inceput este un teritoriu ingust apoi se largeste si trece peste elba si oder si ajunge pana in zona vistulei(polonia) si pripetului(ucraina) deci atat era de intins acest teritoriu in care traiau getii.

 23. precum britonii, pictii, scotii, boii, tauriscii aveau nume de triburi diferire dar toti apartineau aceleasi ramuri a galilor, celtilor. tot asa si dacii, getii, gotii reprezentau aceeasi ramura a populatiilor traco-getice. dacii erau considerati cei din zona montana printre ei fiind si carpii iar getii/gotii erau cei din zona de ses sau daci de campie. dar nu trebuie neglijat nici acest aspect si anume faptul ca aceste populatii traco-getice din basarabia, ucraina au trait impreuna si cu alte populatii.

 24. introdu pe you tube LE MAZET si o sa vezi costum popular ca si la noi pe urma introdu tot pe you tube ARGELES SUR MER BALLET JOVERNTUT si o sa vezi tot dans in porturi populare la barbati ca si la noi.

 25. nu-i adevarat. in franta si in europa occidentala nu se poarta astfel de costume ca la noi. nici asemanatoare macar. dar acel costum de femeie popular din LE mazet te-ai uitat? acel costum nu aduce cat de cat ci e exact ca si costumul popular pe care-l poarta femeile la noi. si in europa rasariteana eventual. introdu pe you tube ARGELES SUR MER si acolo este BALLET JOVENTUT si intra acolo unde vezi niste barbati care au pe cap caciuli exact ca si cele populare de la noi. si hainele lor au culoarea portului nostru de la noi. este ARGELES SUR MER BALLET JOVENTUT 20 SEPTEMBRIE 2009. si tot acolo pe pagina asta o sa gasesti si balet catalan si o sa vezi ca acei catalani care danseaza au chiar caciuli ca si dacii pe cap. deci uitate peste amandoua.

 26. auzi time tu esti roman? tu habar nu ai de traditiile noastre? daca nici costumul nostru popular nu-l cunosti. si spui ca acel costum se mai gaseste in occident. vai de tine. nici nu ma mir ca tara asta e la nivelul la care e.

 27. pai normal ca acuma tu ce ai vrea sa arate perfect ca si costumele de la noi. dar eu zic ca atat cat e acolo spune ceva.
  daca te-ai uitat la acele costume din argeles sur mer de ale baietilor aceia poarta camasi albe care seamana cu cele de la noi. si culoarea bordo a pantalonilor lor e o culoare care apare in costumele populare din rasarit inclusiv la noi. oricum in restul frantei nu se poarta asa ceva cum ai vazut acolo. costumele tipice frantuzesti sant cele in care barbatii au pe cap o palarie de vacari si costume la fel iar femeile sti ca au acea boneta si sortul acela tot ca si grajdarele. si nu au alb si ie precum e cea din le mazet. una peste alta recunosc ca nu sunt chiar, chiar ca la noi dar se apropie. ba chiar cea din la mazet de femeie e chiar ca la noi. deci ceva este ca si concluzie

 28. o sa-ti mai spun un amanunt. s-a facut si o analiza a numelor gotice. si a rezultat ca aprox 45 la suta sunt germanice, 25 la suta sunt latine iar 30 la suta sunt tracice, iraniene. de aceea spuneam ca prin goti nu se intelege si e greu de definit o etnie fiindca in acest areal pontic si al basarabiei, stepelor ucrainei au trait mai multe tipuri de popoare. deci prin goti se intelege un mix de populatii.

  si o sa dau exemple de nume de la ostrogotii din italia:

  STARCEDIUS
  URAIA
  URSIUS
  BERCENTIUS
  SPINUS
  DOMNICA
  CALLABRADA
  PISSO
  STEPHANUS
  ROMULUS
  CYPRIANUS

 29. Empereur Hethit ” fomat din Ostro-goti ,popor de sorginte nordica ,in mileniul V – este nevoit sa migreze datorita climei-frigului = GER – in Nord = Nor-wegen = Gröhnland = Groenlanda Locuita in mileniul V,parasesc sudul Groenlandei ,si pe gheata – ajung in Islanda ,si din Eis-Land = Is-land in Nor-Wegen in nordul peninsulei – Scandinave !!! De unde in cautarea de conditii prielnice traiului ,migreaza mai la sud ,treptat ” die Gothen = popor GER-MAN -ic formeaza prin contopire-asimilare in mileniul XII ” Imperiul Hethit ” documentat – ca primul popor – care folosea scrierea pe tablte din lut ! in mileniul ,cu 30 000 tablite pe care sant legi,norme social-egalitare ! din care ” Ladynia ” in mileniul II – I ca regat ” Indo-german-anatol “in Anatolia ( Annita primul imparat Hethit-Ladyn mileniul II i.e.n.)documentat de Oettinger pe mil.III i.e.n. ,si Melchert pe mil.IV i-e.n. a Gotilor = Getii _Trakerii !; Dacii la cumpana erelor ,dupa moatea lui Bu-Re-Bis-Ta = der Bu´Re´ge ist-ta = tradus : Baiatul regelui sau regina – daruieste un mostenitor !!! care a fost ucis in anul 44 i.e.n. ca Cezar la Roma , care a fost fondata de Ladyni din Troja-Ephesos-Milet = mijlocul Ladyniei = Latium roman = in secolul 8 de Ladynii rataciti -ancorati in Lam-pe-du-sa ! Lampe = lampa de petrol = Petroleum Lampe = 100 % de evolutia linguala pastrat!!! ca sabia = säbel;Muntenia = M´-untená = de jos ! Bukarest = Bu-Cu-resti = Cur-Bu-ra-Karpatina m-unt-iilor cu Omul ! cu God-ea-nu !si asa mai finisand cu RO-MAN din Man = Om-barbat 100 % GER-man !!! nu tara ! limba romana pastreaza originea ,egal de povestile habarnistilor ,care nu stiu ca hunii au trecut in Swizra Ruman-scha alpii la ” PAS-ul HUN = Pashun !!! si Ladynii ajung in Italiia de la Lampedusa care da numele ger-man = Lamp-recht = lampa care lumineaza DREPTUL = RECHT = 100% ger-man ;limba romana are 70% Ra-cines radacini germane = Balkan-indio=bastinasi(nu indieni din Asia – cum se vehiculraza de habarnisti de limba materna-romana)-germana !!! Jo Martin RO-!

 30. In Romania se intalneste si numele de COCAN, prin Ardeal. Stiu un sat in care se gaseste numele asta, poate sunt mai multe.

 31. Oricum fratilor, facem parte cu totii din marele neam omenesc, asta trebuie sa avem in vedere in primul rand. Daca oamenii ar gandi asa n-ar mai fi atatea neintelegeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *