Noi dovezi ale primordialităţii culturii europene în spaţiul românesc

Categories DezvăluiriPosted on

Tweet

Panteonul carpato-dunărean are elemente comune cu cel greco-roman, dar şi cu cel mesopotanian, sumerian, egiptean, indian. Legătura tainică a spiritualităţii carpato-dunărene cu India antică avea să fascineze marile spirite româneşti: Eminescu, Brâncuşi, Eliade. Adesea, pe pământ carpatic, unii zei indieni îşi îndeplinesc atribuţiile avute în vechea Indie: zeul Universului, Shiva, este identificat în colindul de Crăciun Siva, zeul pluviometric Rudra în ceremonialul Paparudei, zeul morţii, Yama, în unele credinţe şi expresii româneşti (a da iama în păsări, în vite, cu sensul a da moartea) şi altele.

Cu 2–3 milenii înainte să strălucească culturile Greciei şi Romei antice, în bazinul inferior al Dunării de Jos înfloreau culturile neolitice Criş-Starčevo, Precucuteni, Cucuteni, Gumelniţa, Hamangia şi multe altele. Purtătorii lor aparţineau unor societăţi agrare lipsite de fortificaţii elaborate şi arme de luptă. Erau meşteri neîntrecuţi în prelucrarea lutului şi, probabil, înclinaţi spre meditaţie, însuşire ilustrată de statuetele din lut numite Gânditorul de la Hamangia. Rolul principal în aceste societăţi îl jucau femeile.

Dovezile de neolitizare a omului paleolitic sunt peşterile carpatice în care acesta se adăpostea. Frecvenţa peşterilor din România locuite de om creşte foarte mult în paleoliticul superior şi scade în neolitic. Acestea sunt repopulate în perioada de trecere la epoca bronzului şi în prima epocă a fierului.

În ele s-au descoperit altare, sanctuare (Fundul Peşterii de la Bozioru), vestitele cranii de Homo sapiens fosilis, strămoş îndepărtat al omenirii care a trăit în Carpaţi, în paleoliticul superior (Peştera Cioclovina, Peştera Muierilor, Peştera Baia de Fier), urme ale paşilor omului de Cro-Magnon imprimaţi în lut fosilizat (Peştera Izbuc), surprinzătoare picturi de culoare neagră, care aparţin neoliticului (Peştera Polovragi, Peştera Muierilor, Peştera Vaideei, Peştera Limanu) şi de culoare roşie (Gaura Chindiei) datată cu aproximativ 11 000 ani î.H.

La Cuina Turcului, s-a descoperit cea mai veche cultură arheologică din Europa care, după datările de radio-carbon ale faunei, florei, pieselor de schelet uman şi resturilor arheologice descoperite, se derulează, între mileniile XI­–IX î.H., cultură numită Romanellian. Prin această cultură preistorică, confirmată de cea de la Schela Cladovei – Lepenscki Vir, datată în mileniile VII–VI î.H., de Criş-Starcevo, Precucuteni, Cucuteni, Gumelniţa, Hamangia ş. a., alătură spaţiul carpato-dunărean arealului de zămislire a vechilor civilizaţii de pe Terra.

 

sursa: www.cimec.ro

4 comments

 1. Pana cand in Romania nu se va stabili “statul de drept” si prin aceasta afirmatie se intelege intoarcerea la statul care eram inainte de a ne fi impusa republica socialista cu forza de catre rusi. Multi vor zice ca nu este adevarat, dar noi romanii avem o traditie monarhista de cand ne stim, atunci cand in epoca moderna am trecut din nou la monarhie a fost facut un referendum prin care s-a cerut poporului roman sa aleaga ce tip de stat se se doreste si s-a ales monarhia, pe cand dupa al doilea razboi rusii ne-au impus aceasta rebublica falsa si de atunci a inceput distrugerea sistematica a tot ceeace inseamna valori romanesti. Eu tot spun mereu acolo unde am prilejul si nu prea am ca pana cand nu ne vom trezi la realitate o sa ducem din ce in ce mai rau, acum sunt in strainatate si cand ne intalnim mai multi romani la diferite ocazii, incercand sa deschid subiectul stiti ce mi se spune, ca sunt un prost si ca habar nu am ce vorbesc pentru ca ei la scoala au invatat altceva si ca in afara de mine nu au mai auzit pe nimeni spunand aceste “povesti” si au dreptate in modul lor, la televizor nu spune nimeni nimic, reviste de specialitate nu mai citeste nimeni, jurnalele sunt pline de smecheri,femei dezbracate si “baieti destepti”,sau de urangutani politici. Dar cel mai grav stiti ce este? Ne-am pierdut “inima” si constiinta de sine ca individ apartenent al unei societati. Si eu provin din acelasi mediu ca si ei, provin din o familie foarte saraca si nici acum nu sunt bogat dar in acelasi timp am in mine comori nepretuite, stiu cine sunt,de unde vin si pentru ce voi muri. Spune-am la inceput de intoarcerea la statul de drept si ma veti intreba de ce numai asa se poate, va spun doar atata; ne trebuie o coloana vertebrala solida si respectata care nu se va apleca la dreapta sau la stanga, va ramane dreapta ca un toiag pentru a ne ajuta sa stam drepti pentru a ne apara valorile si traditiile noastre. Dumnezeu sa-i ocroteasca pe Romani.
  P.S. daca veti gasi greseli gramaticale sau de exprimare va rog sa ma scuzati si sa ma intelegeti pentru ca am scris la cald.

 2. Ai dreptate.
  Si eu cind vorbesc de lucrurile astea cu prietenii,imi raspund ca
  :Cu ce ne ajuta asta pe noi?!!
  Deci , se pare ca este cam o cauza pierduta, pentru unii romani.
  Rusii ne-au distrus tara si istoria, si asa au facut cu toata
  Europa de est, ca sa ne faca pe toti sa contribuim
  la ceea ce este astazi Rusia.
  Cum crezi ca a ajuns rusia o superputere mondiala,
  dintr-o tara care era agrara si plina de tarani muncitori
  ai cimpului?!!
  Au “eliberat” toate tarile din Europa de est, le-au subjugat
  prin diferite miselii politice, si le-au
  pus sa fure tehnologii din toate domeniile,din
  Europa de vest, care erau trimise dupa aia la Moscova.
  Rusii au fost si sint cei mai mari hoti si banditi din lume.
  Ce e mai rau e ca societatea aia a lor
  ia facut pe romani sa fie total ignoranti
  la istoria lor, iar noile generatii nu-i intereseaza
  nici de ce a fost revolutia de acum 22 de ani.

 3. Foarte interesant articol, ne ajută să vedem cât de frumoasă poate fi istoria unui popor, care nu se va rezuma niciodată la păstrarea în memorie a unor conflicte. Vă mulțumim și ne bucurăm tare mult că susțineți adevărul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *