Daniel Roxin: Din luna mai participăm la săparea arheologică a unui TUMUL în județul Argeș, numit de localnici “Mormântul Dacului”

Categories ArheologiePosted on

A venit vremea deschiderii șantierelor arheologice pe care Asociația Geto Dacii le susține. Primul dintre cele 4 șantiere arheologice pe care le avem în vedere pentru acest an se va deschide de la începutul lunii mai. Toate aprobările sunt obținute, terenul a fost închiriat special pentru asta, calea este dechisă…

În localitatea Hârtiești din județul Argeș, la marginea acesteia, se află un tumul de aproximativ 4-5 metri înălțime, cu un diametru de 10 metri, numit de localnici “Mormântul Dacului”. El ne-a fost semnalat anul trecut de inginerul Gheorghe Ștefan din Hârtiești, acum la pensie, un mare pasionat de istoria dacilor. Am fost acolo să-l vedem, ne-am convins că merită cercetat, după care am început demersurile pentru obținerea unui parteneriat cu arheologii din Argeș.

În acest moment vă pot spune că Asociația Geto Dacii a închiriat terenul pe care se găsește tumulul și, de asemenea, a încheiat un contaract de parteneriat cu “Societatea pentru Cercetare Arheologică, Restaurarea și Conservarea Patrimoniului (SCARCP)” – ONG asociat cu Universitatea din Pitești. 
 
Conducătorul șantierului arheologic de la Hârtiești este domnul Bărbulescu Constantin Augustus, arheolog, decanul Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul Universității din Pitești.

Întreg procesul de cercetare al acestui tumul va fi prezentat pe Nașul Tv și pe internet, așa că veți fi ținuți la curent în permanență cu ce se întâmplă pe șantier. Teoretic, săparea lui completă se va face într-o lună și ceva, așa că în iunie, vom ști ce anume este în interior. La o primă analiză a specialiștilor, este foarte posibil ca în interior să fie unul sau două morminte antice.
 
Pentru că dorim ca șantierele pe care noi le susținem financiar sau cu mână de lucru să fie deschise tuturor, vă lansez invitația să veniți voluntari pe acest șantier. Cei care doresc să participe la această extraordinară experiență de descoperire a istoriei străvechi, ca și voluntari, sunt rugați să ne scrie. Ei vor fi programați în funcție de nevoile șantierului.
 
În același timp, vă lansez rugămintea de a ne sprijini și material în acest proiect. Costurile finalizării săpăturii arheologice sunt evaluate la aproximativ 20.000 de lei (4.500 Euro). Cei care doriți să sprijiniți această cercetare arheologică, o puteți face prin donații, sponsorizări sau prin SMS, cumpărând o carte în format digital. Nu în ultimul rând, puteți achiziționa produsele noastre de pe Magazinul online Dacia Art. Vă mulțumim anticipat pentru orice susținere!
 
Pentru donații și sponsorizări (direct pe contul asociației sau prin paypal) sau pentru SMS-uri, accesați acest link:
http://www.geto-dacii.ro/donatii-si-sponsorizari/
 
Pentru achiziționarea unui produs de pe magazinul Dacia Art, accesați acest link:
http://dacia-art.ro/
 
Vă mulțumim!
 
Daniel Roxin

Lasă un răspuns