Matrița de bijuterii a dacilor, cea mai spectaculoasă descoperire arheologică din ultimii ani

Categories ArheologiePosted on

O matriță din bronz, folosită acum 2.000 de ani de un bijutier care lucra în cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, se regăsește, de vineri, în colecția de tezaur a Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, după ce a fost studiată de specialiștii Universității Babeș-Bolyai și de cei ai muzeului din Cluj-Napoca, timp de un an de zile.

Matrița a fost descoperită în anul 2013, la rădăcina unui fag uriaș care s-a rupt după o furtună puternică ce a avut loc în zona cetății Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei. Piesa, extrem de valoroasă, a fost ridicată de administratorul sitului arheologic și a fost predată istoricilor, care au început să o cerceteze din punct de vedere științific.

Matrița prezintă modele diverse – animale mitologice precum inorogul, grifonul sau dragonul și animale reale precum leul, tigrul, rinocerul, țapul, elefantul sau hipopotamul.

Matrița din bronz descoperită la Sarmizegetusa Regia va fi restaurată în următoarele luni în laboratoarele muzeului din Deva.

‘Piesa va intra în tezaur și va fi expusă într-o cameră specială a muzeului, cu ocazia lansării unui volum dedicat acestei matrițe, în care vor fi prezentate rezultatele cercetărilor de la Cluj-Napoca’, a menționat directorul MCDR Deva, Liliana Țolaș.

Sursa: http://www.agerpres.ro/cultura/2014/07/18/hunedoara-o-matrita-folosita-de-daci-pentu-confectionarea-de-bijuterii-din-aur-si-argint-in-colectia-mcdr-18-02-38

 

12 comments

 1. Dar e o descoperire extraordinara. Din ce material o fi? Cat de veche? E o stire care trebuia discutata in prime time in loc de afacerile unui clan mafiot.

 2. chestia asta le-a dat peste bot multora care spuneau ca dacii nu erau capabili decat sa vanda aurul brut, neavand arta prelucrarii.

 3. Urmatorul pas ar fi sa fie scanata 3D si sa se obtina o matrita fidela cu care ar putea face obiectele pe care acestia le creeau cu matrita originala asa am mai vedea si noi matritza nu numai la deva ci si in Bucuresti si… Am putea sa vedem si cum aratau aceste obiecte ca produs finit, desigur tot la muzeu si de ce nu… Muzeul ar putea vinde copii ca suveniruri “gift shop” vizotatorilor, bani din care ar putea sa se autofinanteze sau sa faca cercetari aditionale… Poate punem si noi asta in practica…

 4. stati linistiti,ca vor veni acum cu argumentul ca este de factura romana si nu dacica,chiar daca nu vor avea dovezi,le vor fabrica

 5. cum sa nu aiba arta prelucrarii aurului cand aveau niste coifuri care te lasau cu gura cascata? Ca sa nu mai spun cum s-au holbat ceilalti cand i-au vazut ce purtau la Troia

 6. de cand le-a intrat romanizarea in cap unor istorici pupincuristi mai totul a venit de la altii. bine ca macar au gasit branza, viezure, mazare varza cum sunt! ca si lingvistii, frati gemeni de pupincurism

 7. Se vad doi grifoni,un leu,si pe laterale la fel pare ca sunt lei,multi lei in cultura dacica…

  Matrita asta a scapat de ”fiscu” roman,cea mai mare parte din istoria noastra in ceea ce priveste avutia dacilor a luat drumu romei.

  O piesa deosebita din cate se poate distinge.

 8. Dragii mei,deja au aparut opinii ale unor “specialisti” romani cum ca aceasta matrita nu este facuta de catre daci,iata ce spune profesorul “roman” Gelu Florea de la Universitatea din Cluj Babes-Bolyai : “matrița a fost adusă în cetatea dacică de un meșter bijutier care ar fi putut proveni din extremitatea estică a Mediteranei sau din orașele situate la nordul Mării Negre”.Oare pe ce se bazeaza cand spune aceasta afirmatie,in Dacia nu existau si mesteri bijutieri daci?? Oare regii dacii nu aveau propriul lor atelier de bijuterii unde lucrau mesteri daci?

 9. Eu nu știu pe ce se bazează teoria dlui Florea, însă trebuie susținută o teorie logică.
  1. Există în mitologia dacică referințe la grifoni și inorogi?
  2. Credeți că au existat exploratori daci care să poată povesti unui meșter aurar cum arată rinocerii?
  În acest moment, gândurile mele se îndreptă spre mențiuni scrise. Nu înseamnă că, dacă acestea nu există, matrița nu a fost făcută de către daci. Dar logica mea spune că ar trebui să fiu puțin reticent.
  Matrița este o revelație, merită mai mult studiu decât o concluzie la cald. Iar, băieți, eu știu că merită și câteva inoculații patriotice, dar nu transformați o mare descoperire într-un subiect ieftin de certuri anarhiste pe teme naționaliste. Cred că doar prin studiu se poate demonstra cultura unei mari națiuni, cum a fost civilizația dacică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *