ASTĂZI am început cercetarea arheologică a “Mormântului Dacului” din localitatea Hîrtiești, Argeș, în parteneriat cu Universitatea din Pitești. Detalii și Foto

Categories ArheologiePosted on

Dimineața zilei de 12 mai, lângă Movila Dacului

 

Update: VIDEO cu imagini și interviuri de la deschiderea șantierului arheologic Mormântul dacului:

 

Astăzi, 12 mai, este o altă zi importantă din agenda foarte bogată a lui 2014. După un an de demersuri, am început săparea Tumulului de la marginea localității Hîrtiești, Argeș, numit de localnici “Mormântul Dacului”.

 

 

Împreună cu arheologul Constantin Bărbulescu, inaugurând șantierul…

 

 

Conform specialiștilor, tumulul are o particularitate deosebită, unică în România, similară însă cu cea a unui tumul tracic din Bulgaria. În afara movilei clasice, la baza tumulului se află o formațiune pătrată, cu laturi de aproximativ 10 metri, ceea ce sugerează o structură complexă, ascunsă în pământ. În mormântul tracic din Bulgaria s-a găsit un repertoriu bogat – obiecte din aur, arme, ceramică, lucru care ne dă speranța că și aici s-ar putea găsi ceva asemănător. Cercetările ne vor lămuri…

 

 

 

 

 

Povestea deschiderii acestui șantier a început în primăvara anului trecut când am fost contactat telefonic de inginerul Gheorghe Ștefan din Hîrtiești, acum pensionar. Domnia sa m-a convins să fac o vizită în zonă pentru a vedea acest tumul. Am venit, l-am văzut și am decis că merită făcută o cercetare arheologică. Este important să menționez că din perioada imediat următoare am avut și sprijinul domnului Lector univ. dr. ing. Cicerone Marinescu, de la Universitatea din Pitești, un pasionat de istorie, care a avut un rol important în finalizarea cu succes a acțiunii noastre.

 

 

 

 

După o jumătate de an frustrantă în care ne-a fost blocat demersul, am reușit să stabilim un parteneriat cu Universitatea din Pitești unde am avut plăcerea să îl cunoaștem pe decanul Facultății de Științe Socio-Umane, domnul Constantin Augustus Bărbulescu, un arheolog specializat pe perioada dacică, foarte interesat de acest obiectiv. După stabilirea parteneriatului lucrurile au curs firesc: s-au obținut toate avizele, am atras în această colaborare și Fundația Dignitas care a devenit principalul sponsor, am primit și alte donații și sponsorizări și am trecut la fapte!

 

 

 

 

 

Echipa de specialiști condusă de domnul profesor Bărbulescu și-a stabilit deja capitala, pentru următoarele luni, la Hîrtiești, iar astăzi am dat la o parte, împreună, primele bucăți de pământ care, sperăm noi, acoperă vestigii foarte importante.

 

 

Luiza Cristea (Fundația Dignitas), eu, Constantin Bărbulescu și Cicerone Marinescu

 

În proximitatea acestui obiectiv arheologic vom organiza în scurt timp și o tabără pentru studenții și pasionații de istorie care vor putea veni aici pentru a participa la lucrările de pe șantier și, de asemenea, la evenimentele pe care le vom organiza la sfârșiturile de săptămână…

 

 

 

 

 

Mâine vom posta pe YouTube un material de 10 minute cu filmările și interviurile luate astăzi pe șantier.

 

 

O parte din echipa de cercetare a Universității din PITEȘTI

 

 

Cei care doresc să susțină și financiar acest șantier arheologic (mai avem nevoie de 2.000 de euro pentru a putea finaliza săpăturile) vor găsi mai multe modalități prin care putea să o facă, aici: http://www.geto-dacii.ro/

 

 

 

 

 

Înainte de a încheia, să îi menționez și pe principalii sponsori ai proiectului, cei fără de care nu am fi fost astăzi aici:

 

 

1. Fundația Dignitas – sponsor principal http://www.fundatiadignitas.ro/

 

 

 

 

 

2. Dan Groza – Canada

 

 

3. Ioan Dumbravă – SUA

 

 

4. Adriana Ștefan – Canada

 

 

Le mulțumim tuturor celorlați care  ne-au trimis donații pentru susținerea acestui șantier arheologic. Ajutorul vostru este neprețuit!

 

 

Îi mulțumim, de asemenea, Lect. univ. dr. ing. Cicerone Marinescu de la Universiatea din Pitești, cel care se va ocupa de planificarea și organizarea voluntarilor care vor veni pe șantier.Nu în ultimul rând, mulțumim și Primăriei din Hărtiești pentru sprijinul pe care ni-l acordă!

 

 

În zilele și săptămânile următoare vă vom ține la curent cu tot ce se întâmplă pe șantier + foto și video.

 

 

Daniel Roxin

 

 

Foto: Silviu Crângureanu

 

 

P.S. MESAJ PENTRU CÂRCOTAȘI ȘI CONTESTATARI:  Aseară, pe un post central de televiziune, ministrul Kelemen Hunor le-a spus românilor că în acest an ministerul nu va putea aloca bani pentru cercetarea arheologică!!! Ca o dovadă, situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia, cu uriașul său complex de cetăți și temple dacice va primi pentru cercetare, în acest an (dacă vă puteți imagina!!!), doar 10.000 de lei, adică vreo 2.200 de euro. Și nu e o glumă!

 

 

În acest context, eu și Asociația Geto Dacii susținem, prin acțiunile noastre, două șantiere arheologice și îl vom porni și pe al treilea, în curând, aducând mult mai mulți bani pentru cercetarea arheologică decât cei alocați pentru Sarmizegetusa Regia de către Ministerul Culturii.

 

Ceea ce voi nu înțelegeți însă este faptul că istoria acestei țări nu este monopolul vostru… Istoria României este și a noastră. Iar nouă ne pasă și vom face tot ce putem pentru a o aduce la lumină!

 

Numai bine tuturor! 😉

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns