DECEBAL ne-a vorbit la Festivalul Adevărul despre Daci prin maestrul DOREL VIȘAN. Impresii de la un eveniment la care și-au adus aportul mari artiști români…

Categories ArticolePosted on

Poate cel mai important lucru câștigat la a doua ediție a Festivalului Adevărul despre Daci și Istoria străveche a plaiurilor românești este prezența alături de noi a unor mari artiști români.

 

Astfel, actorul Dorel Vișan, un îndrăgostit de spiritul și tradițiile românești, a făcut o demonstrație de forță actoricească interpretând un monolog scris de Mihai Eminescu, prin care Decebal a revenit printre noi, în toată măreția lui.

Doamna muzicii populare românești, Mariana Anghel Jinaru, ne-a încântat cu vocea ei inconfundabilă, sufletul celor din sală fiind mișcat de cântece autentic românești…

 

Venită să susțină Proiectul “Deceneu și Dacii”, actrița Maria Ploae ne-a cerut să ne facem timp… pe versurile lui Keppling. Un moment de meditație menit să ne orienteze către ceea ce contează cu adevărat.

 

Actorul Ion Haiduc, ne-a vorbit într-o manieră emoționantă despre nevoia de a ne trezi din somnul cel de moarte, subliniind că multe dintre căderile acestui popor au fost născute de chiar trădările românilor.

 

Mihai Toma și Diana Jipa au impresionat publicul cu microrecitalul DACICA  – o abordare modernă a unor teme tradiționale, una dintre melodiile prezentate găsndu-se și în celebra colecție internațională “Buddha Bar”.

Celia, celebră în România mulțumită hiturilor “Șoapte” și “Trag aer în piept” ne-a demonstrat că este și o talentată interpretă de muzică populară, cântând pentru noi un fragment dintr-o melodie care acum mai bine de 10 ani i-a adus un premiu muzical.

 

Marcel Anghel ne-a încântat cu o compoziție proprie pe versurile lui George Coșbuc, “Decebal către popor”.

 

Nu în ultimul rând, sculptorul Ivan Jinaru, inițiatorul proiectului DECENEU și DACII, pentru susținerea căruia au și venit Mariana Anghel, Dorel Vișan, Maria Ploae, Celia și Marcel Anghel, ne-a convins că este posibil să avem în București un monument impresionant în care Deceneu și doisprezece vașnici daci să amprenteze pentru eternitate spațiul capitalei României…

 

Le mulțumim tuturor pentru faptul că ni s-au alăturat la acest eveniment și îi așteptăm și la edițiile viitoare!

Daniel Roxin

P.S. În zilele următoare vă vom prezenta restul evenimentelor care au avut loc la Festivalul Adevărul despre Daci.

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

3 comments

  1. Dupa cum vad a fost un festival foarte reusit. Multi oameni in sala si sa speram cu aceasta ocazie o sa grabeasca trezirea nationala de care acest popor are nevoie.

  2. Interesant festivalul! Am fost acolo. Fascinante armele infernale ale dacilor. Falxul cea mai eficienta arma a antichitatii.
    Am ajutat cumparand tricouri si cartile existente spre vanzare.
    Astept editia a treia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *