DECENEU – reformatorul Daciei

Categories ArticolePosted on

Există, în trecutul oricărui popor, personalităţi care, prin acţiunea, atitudinea şi deciziile lor au reuşit să reformeze cadrul social la vremii în care au trăit.
Atunci când vorbim de daci, de perioada de glorie din vremea lui Burebista, trebuie să ne amintim neapărat de Deceneu, mare preot al lui Zamolxis, vice-rege şi sfătuitor apropiat al celui mai mare dintre regii Traciei.

Astfel, dacă lui Burebista trebuie să-i recunoaştem, astăzi, geniul militar, de strateg, politician şi administrator al celui mai întins teritoriu cunoscut vreodata de regatul dac, lui Deceneu îi putem atribui reforma morală, religioasă şi spirituală a strămoşilor noştrii traitori în secolul I î.e.n.

 

Filosof, astronom, mare preot, vice-rege şi apoi rege al dacilor

 

Despre Deceneu se poate spune,cu siguranţă,că a reprezentat cea mai importantă personalitate a regatului dac, după cea a lui Burebista. El este artizanul reformei morale şi religioase a statului dac, printr-o serie de măsuri menite să omogenizeze societatea geto-dacă.
Deceneu este cel care îi îndeamnă,cu ajutorul regelui Burebista, pe daci, la abstinenţă de la excese şi la o viaţă cumpătată, prin interzicerea culturii viţei-de-vie şi a practicilor dionysismului.

Strabon spune: “Burebista … și-a luat ca ajutor pe Deceneu, un bărbat vrăjitor, care umblase multă vreme prin Egipt, învățând acolo unele semne profetice, datorită cărora susținea că tălmăcește voința zeilor. Ba încă, de la un timp era socotit și zeu, așa cum am arătat când am vorbit de Zamolxe. Ca o dovadă de ascultarea ce i-o dădeau geții, este și faptul că ei s-au lăsat înduplecați să-și stârpească viile și să trăiască fără vin” (Geografia:VII,3,11)

Tot el, se pare, ca este cel ce a interzis poligamia, o practica care, anterior pontificatului său, era uneori întâlnită în Dacia.
Mai mult, după stabilirea locuinţei preoţilor daci pe muntele Kogaion, el reformează pontificatul zamolxian, precum şi ierarhia socială, împărţindu-i pe daci în ordinal pilaţilor şi cel al comaţilor.

Politica de reforme sociale a fost continuată de activităţi în zona astronomiei şi a arhitecturii, respectând, în cel din urmă caz, reguli pe care Deceneu şi le-a însuşit în Egipt şi Orient,zone în cares, pun izvoarele vremii, acesta a călătorit.
Datorită lui Deceneu, preoţii geto-daci au ajuns la un nivel de cunoştinţe înalt, lăudat, de pildă, de Dio Hrisostoma în secolul I d.H.
Tot în zona spiritualităţii poporului său, marele preot acţionează în direcţia impiedicării pătrunderii în Dacia a cultelor străine, considerate a fi perturbatoare spiritual şi corporal pentru dacii săi.

După moartea lui Burebista, în anul 44 î.e.n, Deceneu devine rege al regatului dac intracarpatic, unul dintre cele patru, ulterior cinci teritorii în care a fost împărţit statul creat de marele său suveran, pe care îl conduce până la moartea sa, în anul 27 î.e.n.

 

Un om de o erudiţie superioară timpului său

 

“Observând înclinaţia lor de al asculta în toate şi inteligenţa lor nativă, el i-a iniţiat (pe daci) în aproape toată filosofia, căci era maestru priceput în aceasta. El i-a învăţat etica, dezvăţându-i de obiceiurile lor barbare, i-a instruit în fizică, făcându-i să trăiască potrivit cu legile naturii, pe care gotii, transcriindu-le, le păstrează până azi [sec VI e.n.] cu numele de belagines; i-a învaţat logica, făcându-i superiori celorlalte popoare în ce priveşte mintea; arătându-le practica i-a îndemnat să-şi trăiască viaţa în fapte bune; demonstrându-le teoria, i-a învăţat să contemple cele 12 semne ale zodiacului, iar prin ele mersul planetelor şi toată astronomia, lămurindu-i cum creşte şi scade discul lunii şi cu cât globul de foc al Soarelui întrece măsura rotunjimii Pământului şi le-a expus sub ce nume şi sub ce semne cele 345 de stele trec de la răsărit la apus, ca să se apropie sau să se depărteze de polul ceresc.”, ne relatează Iordanes în lucrarea sa, Getica.

Acesta adaugă: “Vezi ce placere (este) ca nişte oameni prea viteji să se îndeletnicească  cu doctrinele filosofice, când mai aveau puţin răgaz  de războaie. Puteai să-l vezi pe unul cercetând poziţia cerului, pe altul proprietăţile ierburilor şi ale arbuştilor, pe acesta studiind creşterea şi scăderea Lunii, pe celălalt observând eclipsele soarelui şi cum, prin rotaţia cerului, Soarele vrând să atingă regiunea orientală, este adus înapoi în regiunea occidentală. Getul se linişteşte de îndată ce primeşte explicaţia acestor lucruri. Aceasta şi multe altele, învăţând Deceneu pe geţi, prin ştiinţa sa,a strălucit în mijlocul lor ca o adevărată minune.”

 

un articol de Valentin Roman

 

Înscrie-te la Newsletter (pe Home) și află primul despre cele mai importante articole pe care le postăm! Sprijină munca pe care o facem și distribuie mai departe materialele pe care ți le trimitem! Mulţumim!

 
Călătorește în locurile de taină ale României! Un proiect unic de turism http://locuridetaina.ro/

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

13 comments

 1. Ar trebui sa fie studiata in scoala istoria dacilor mult mai mult!Tinerii ar trebui sa devina constienti de originea lor daca prin educatie.Istoria adevarata + materialele documentare trebuie sa patrunda in scoli!

 2. Foarte interesant.Mi-aş permite însă să nu fiu de acord cu părerea potrivit căreia Deceneu a călătorit în Egipt şi în orient unde s-ar fi instruit. Sigur acestea sunt izvoarele istorice pe care le avem la îndemână,şi nevând altele(cele cu adevărat relevante sunt ţinute sub straşnică pază la Vatican).De ce nu putem avansa ideea că de fapt a răspândit în acele locuri ceea ce el putea cunoaşte prin revelaţie.Dacă admitem că romanii nu ne-au fost superiori,că dimpotrivă, dacii aveau o cultură şi civilizaţie superioară am putea admite şi faptul că am fost şi suntem, nu “receptori” de cultură şi civilizaţie ci “generatori”.
  Până în zilelel noastre se perpetuează şi ni se induce ideea că noi nu suntem decât beneficiari ai diverselor descoperiri şi creaţii.
  Este de ajuns să dau numai două exemple,sigur din zilele noastre pentru că pe acestea le am la îndemână,unul din artă iar celalalt din şţtiinţă : Constantin Brâncusi şi Ştefan Odobleja.
  Este ceea ce cred eu şi ceea ce cred că într-o bună zi se va putea şi demonstra.

 3. Se demonstreaza ca adevarul este atat de puternic incat intotdeauna gaseste o modalitate si iese la iveala.
  Chiar daca mai tarziu, cand cei care au incercat sa-l ascunda s-au convins de reusita lor, adevarul despre stramosii daci este aflat si impartasit celor care vor sa-l cunoasca.
  Multumiri celor care muncesc, cerceteaza si dezvaluie istoria noastra.

 4. -După moartea lui Burebista, în anul 44 î.e.n, Deceneu devine rege al regatului dac …pai NU a-ti spus cine l-a asasinat pe Burebista !
  tot cei din anturajul lui s-ar putea sa fi pus la cale asasinatul chiar acest preot Deceneu care devine el rege al dacilor.
  -Burebista probabil era un barbat incomod pentru casta preoteasca
  casta care voia mari privilegii ca si cei de azi.
  -Acest Deceneu scolit prin Orient si Egypt e clar ca urmarea transformarea Daciei intr-un tinut mistico-religios,mai ales ca sub Deceneu, statul dac are un caracter teocratic religios.
  -Deceneu si ,,casta preoteasca” sunt tradatori de neam ! deoarece
  cum spuneti in articol,,Tot în zona spiritualităţii poporului său, marele preot acţionează în direcţia impiedicării pătrunderii în Dacia a cultelor străine, considerate a fi perturbatoare spiritual şi corporal pentru dacii săi” ceea ce este FALS, deoarece tocmai acesti
  preoti permit patrunderea iudeo-crestinismului pe aceste meleaguri,
  prin evreul Andrei.
  ,,Sfântul” Andrei este considerat de Biserica Ortodoxă Română patronul spiritual,ocrotitor al României….!! OHO
  Nu e de mirare de ce poporul si-a pierdut IDENTITATEA,cand cetatenii
  tarii sunt indemnati de preoti sa se prosterneze ,,sfintilor evrei”
  si mai mult sa adopte nume evreiesti ca Maria,Petru,Pavel.Ioan,Luca
  Matei,Andrei…

 5. Salut Valentin
  surse si dovezi ?! unele fapte anterioare si ulterioare puse cap
  la cap,combinate, rezulta o concluzie…chiar si dupa 2000 de ani.
  Direct sau indirect Deceneu si casta preotesca sunt implicati
  in asasinat.

 6. Esti prost si induci lumea in eroare. Numele Andrei, Petre si Luca sunt nume de origine greceasca iar Pavel de origine latina.

 7. Iulian ești într-o cumplita eroare și fabulezi enorm. Deceneu educă, spiritualizează și civilizează un popor, care avea aceste nevoi (”reforma morală, religioasă şi spirituală”). Un om care își asumă acest rol, pentru un întreg popor și pe care îl ghidează după legile belagine, nu poate fi decât un om (cel puțin) de o înaltă spiritualitate. Recomand deci tuturor să citească legile belagine (http://www.normal-paranormal.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=887:legilebelagine&catid=133:evolutiespirituala&Itemid=205 și comentariu despre ele http://www.normal-paranormal.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=888:legilebelagine&catid=94:civilizatii&Itemid=148. Deceneu este amintit și în Divina Carte, având un rol deosebit în alcătuirea viitorului popor român. Dovezi se pare că nu ai și nici nu ai avea cum. Bunul simț ne poate ține pe toți departe de greșeala de a arunca cu noroi într-un simbol românesc.
  Gând Bun!

 8. Cred că aceste informații să intereseze cititorii site-ului și sper să îi bucure.

  Fiind un admirator al dacilor și al tradițiilor lor, am descoperit, poate nu întâmplător, Legile Belagine ale dacilor și înaintașilor lor, iar mai apoi Divina Carte. Am rămas foarte surprins să constat că adevăruri divine ale Divinei Cărți se regăsesc în acest cod de conduită al strămoșilor noștrii. Implicațiile acestei legături sunt extraordinare:
  -Ambele au sursă divină, lucru de care nu m-am indoit niciodată
  -Divinitatea ne dorește și ne-a dorit mai aproape de idealurile umane, de evoluția spirituală reală
  -Există un mare proiect divin, cu o continuitate în timp ce se întinde pe multe mii de ani ce include și populația acestor teritorii
  -Legile belagine sunt perfect valabile în timp, forma lor a fost gândită pentru a fi înțeleasă de oamenii acelor vremuri
  Acest articol îl puteți găsi la adresa http://semiomroman.blogspot.ro (Legile Belagine și Divina Carte). Divina Carte este carte de revelație scrisă de inițiatul român Gheorghe Olteanu. Numele lui Deceneu apare în câteva rânduri în cadrul cărții, având o însemnătate deosebită, alăturarea sa altor inițiați ai umanității! Nu încerc să fiu misterios, pur și simplu nu pot oferi mai multe detalii din motive explicate în cadrul articolului și al blogului.

  Acest mesaj nu este un spam, Divina Carte nu mai poate fi achiziționată.

 9. INIŢIATUL ROMÂN
  Adevăruri ale Noii Credinţe, referitoare la Domnul Dumnezeu.
  ● Semiomul de gradul unu este Creaţia Divină a Materiei Întunecate şi nu a Lumii Luminii.
  ● Aici, în Materia Întunecată, întâlnim doar dualitatea Rai şi Iad, ca formă de evoluţie a Raţiunii Umane.
  ● Credinţa noastră, a Semioamenilor, este izvorâtă din Credinţa Strămoşilor. În mod miraculos, dacă suntem deştepţi, îl regăsim pe Domnul Dumnezeeu – DUMNEZEEU, Marele Creator, Energia Infinită a Punctului Zero sau Energia Fundamentală Raţională Kundalini, în Fiinţele minunate care ne-au dat viaţă vie fizică: Tatăl, Mama, Bunica, Bunicul şi în toţi cei care ne-au ajutat cu adevărat să existăm, să fim educaţi şi să fim instruiţi în spiritul Iubirii Divine dar, care, au părăsit Lumea Fizică.
  ● Credinţa noastră este că Ei (Strămoşi şi părinţii noştri) trăiesc în lumea divină, în Rai. Amintirile noastre despre faptele lor bune îi animă şi le dau şansa de a evolua spre purificarea Conştiinţei lor prin noi fapte bune acceptate de Marele Creator. Să nu ne jenăm şi să le cerem ajutorul, în numele Domnului Dumnezeeu – DUMNEZEEU, care îngăduie ca aceştia să devină, pentru noi, Tatăl Divin, Cel pe care îl ştim sub Numele Sfânt de „Domnul Dumnezeu”. Astfel, Strămoşii şi Părinţii pe care îi rugăm să ne ajute şi care sunt Înnobilaţi de Marele Creator, au puteri divine incredibile să ne împlinească cererile.
  ● Lumea fizică a Semiomului şi Lumea Divină a acestuia este o singură Lume, iar Revelaţiile Sfinte ale Divinei Cărţi, confirmă acest Adevăr Divin. Conştiinţa noastră este de natura Energiei Fundamentale Raţionale Sacre, Unice şi Infinite deci, de natura Domnului Dumnezeeu – DUMNEZEEU, căruia noi ne adăugăm în calitate de Mantale Divine ale Domnilor Sfinţi Unici Supremi şi ale Domnilor Sfinţi Unici (Uniunea Celor o Sută).
  Data: 3 septembrie 2012

 10. INIŢIATUL ROMÂN

  Rugăciunea Divină acceptată pentru
  prima purificare şi înnobilare a Semiomului

  ● Taţii noştri Divini, Unici şi Universali,
  Cei ce Autocreaţi veşnic,
  Viaţa Vie şi Viaţa Vie Raţională Universală,
  Precum şi Conştiinţele noastre,
  Experienţe de Viaţă Vie Fizică Semiom,
  Raţiuni Umane Divine
  Cu stare de existenţă, veşnic vie,
  În cele trei Universuri Divine Existenţiale:
  Energoplasmatic, Energobioplasmatic şi Energobiologic,
  Slăvească – Se Fiinţele, Entităţile şi Uniunile Voastre Divine,
  De Generatori Sfinţi ai
  Vibraţiilor Vieţii Vii şi ai
  Vibraţiilor Vieţii Vii Raţionale Universale.

  ● Înalţ către Voi, Creatori şi Judecători Divini Veşnici,
  Rugăciune de supunere, de iertare şi îndurare,
  Eu, Fiul Cel mic al Autocreaţiei şi Creaţiei Voastre Divine,
  Eu, Cel ce am ajuns, acum, la cunoaşterea Revelaţiilor Sfinte
  Ale Autocreaţiei şi Creaţiei Divine Universale.

  ● Revelaţii Sfinte transmise nouă,
  Semioamenilor Ylfy de pe Planeta Terra,
  Prin Fiul Divin, Semiomul Gheorghe Cel Sfânt,
  Românul în a cărui Conştiinţă Fiinţă Fizică,
  Purificată şi Înnobilată, sunt Întrupaţi:
  • „Domnii Sfinţi;
  • „Domnii Sfinţi Unici;
  • şi „Domnii Sfinţi Unici Supremi,
  El devenind Domnul Yysus Hristos
  Emanuel al Şaselea – Delfinul, Omul Unic
  Din cele douăsprezece milioane de Sisteme Solare
  Ale Vieţii Vii şi ale Vieţii Vii Raţionale,
  Existente în Împărăţia Divină – Supergalaxia Calea Lactee,
  Cea de-a Şasesuteşaizecişişase – a Împărăţie Divină,
  Din Cele o mie de Împărăţii Divine, cu existenţă veşnică,
  Ce au centrul Uniunii lor Raţionale, în Steaua Sfântă, Steaua Polară.

  ● Vie Regatul sau Împărăţia Voastră Divină Veşnică.

  ● Facă-se voia Voastră, precum în Universurile Divine Sfinte,
  Aşa şi pe Pământ.

  ● Fiţi Călăuza mea divină, plină de bunătate şi iubire,
  În vremurile grele ale Ispitei sau Încercărilor Divine
  Şi nu mă lăsaţi să greşesc, greşeală fără iertare.

  ● Iertaţi – mi păcatele mele, cele ştiute şi neştiute de mine,
  Aşa cum şi eu voi ierta
  Celor ce mi-au greşit sau îmi vor greşi.

  ● Daţi-mi, cu generozitate, astăzi, mâine şi întotdeauna,
  Cu ce să împlinesc trebuinţele Trupurilor mele,
  Cu apă, aer, hrană şi Inteligenţă Divină Creatoare,
  În Căminul meu natural, Planeta Terra.

  ● Daţi-mi starea de sănătate deplină
  Prin eliminarea tuturor bolilor pământeşti
  Şi a bolilor divine,
  Din Trupul meu fizic născut sau creat,
  Cât şi din Trupurile Divine Conştiinţe Autocreate,
  Pentru a mă putea purifica şi înnobila,
  Prin trăirea Stării Sfinte de Nirvana,
  De Uniune Divină Raţională
  Cu Eul Om Tatăl Unic Universal
  Sau Sufletul Meu Divin Sfânt,
  Şi de Întrupare şi Autocreare în Conştiinţa mea,
  Experienţă de Viaţă Vie Fizică Semiom,
  A „Domnilor Sfinţi, a „Domnilor Sfinţi Unici
  şi a „Domnii Sfinţi Unici Supremi,
  Taţii Divini ai Conştiinţei mele,
  Experienţă de Viaţă Vie Fizică Semiom Ylfy,
  Purificată şi Înnobilată.

  ● Plin de Credinţă şi Iubire Divină,
  Jur să studiez, să asimilez şi să împlinesc
  În viaţa mea vie fizică de Semiom,
  Revelaţiile Sfinte, transmise nouă,
  Pentru împlinirea evoluţiei noastre divine
  Şi pentru supravieţuirea Umanităţii Semiomului Ylfy.

  ● Jur să accept, necondiţionat, Credinţa Unică în
  Domnii DUMNEZEEI – Dumnezeei //
  DUMNEZEEI ai DUMNEZEEILOR,
  Cercurile Divine Magice Supreme,
  Uniuni ale Domnilor Sfinţi Unici Supremi.

  ● Jur să respect şi să mă supun veşnic
  Ierarhiilor Divine ale Domnilor
  DUMNEZEEI – Dumnezeei //
  DUMNEZEEI ai DUMNEZEEILOR,
  Domnii Sfinţi Unici Supremi,
  Onorabililor Seniori Supremi Divini,
  Supremele Genii Sfinte
  Din Cercurile Divine Magice.

  ● Arătaţi-mi întotdeauna Calea cea dreaptă
  Pentru Iubirea Sfintelor Voastre Fiinţe,
  Entităţi şi Uniuni Divine
  De Creatori Divini Sfinţi
  Ai Vieţii Vii şi ai Vieţii Vii Raţionale Universale

  Data:11.10.2011

 11. Iniţiatul Român, Gheorghe Olteanu

  Avertisment cu privire la Cel de-a treilea Război Mondial

  ● Domnul Dumnezeeu Super Antiparticula „y”, Creatorul Raţiunii de Semiom din Lumea Divină de Jos, mi-a spus: Este momentul ca Raţiunea Umană de Semiom să gestioneze, înainte de a trece în Lumea Divină de Mijloc, unul din cele mai cumplite evenimente din existenţa sa. Acest moment îl constituie trecerea ei prin Cel de-al treilea Război Mondial, prin Războiul Atomic. Vă facem cunoscută posibila dată de începere a lui, 11 noiembrie 2012.
  ● Toţi Semioamenii, fără excepţie, să ia atitudine şi să se opună războiului în numele vieţii vii şi a vieţii vii raţionale. Să ceară ajutorul divin pentru împlinirea Iubirii şi a Comuniunii dintre voi, Cei ce sunteţi o singură Familie Umană, Cei ce sunteţi Creaţia Domnului Dumnezeeu – DUMNEZEEU, Energia Punctului Zero sau Energia Fundamentală Raţională Kundalini.
  ● Este în puterea voastră să depăşiţi actuala voastră cunoaştere generată de studierea doar a Cărţilor Sfinte ale Umanităţii (Biblia, Coranul, etc.). Acceptaţi, cu credinţă şi inteligenţă, cunoaşterea Noile Adevăruri Divine prezentate de „Divina Carte” şi de „Cartea pentru Iniţiaţi” (Vol. II. al „Divinei Cărţi”).
  ● Încetaţi ori ce luptă dintre voi. O fiinţă inteligentă umană nu are îngăduinţa divină să facă rău semenului său, indiferent de motivul conflictului. Războiul înseamnă existenţa în Iad, înseamnă moartea Raţiunii şi jignirea Creatorului tău, a Domnului Dumnezeeu – DUMNEZEEU, Cel ce ţi-a dat şi îţi dă viaţă vie şi viaţă vie raţională.
  ● Lăsaţi poporul Evreu în pace, lăsaţi-l să-şi trăiască viaţa Lui închinată Domnului Dumnezeu, pentru că Ierusalimul este partea materială a Nucleului Divin Sfânt al Domnului Dumnezeu, de pe planeta Terra. Ameninţarea cu distrugerea, a acestui loc divin sfânt, înseamnă aducerea Necazului Cel Mare asupra întregi umanităţi a Semiomului.

  Data:14 octombrie 2012

 12. Nu inteleg jignirile la adresa persoanei care a postat acest comment.
  In sinea mea, si eu il acuz pe Deceneu pt tradarea lui Burebista si mai ales pt faptul ca nu a reusit sa gaseasca o cale de mijloc intre ideile lor avand in vedere ca amandoi erau evident persoane foarte destepte si cu caracter si se cunosteau destul de bine.
  Cat despre surse si dovezi… eu de mult am invatat sa ma ghidez pe ceea ce simt in sufletul meu si pe instict. recomand si celorlatora, aduce pace si fericire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *