DECENEU – reformatorul Daciei

Categories ArticolePosted on

Există, în trecutul oricărui popor, personalităţi care, prin acţiunea, atitudinea şi deciziile lor au reuşit să reformeze cadrul social la vremii în care au trăit.
Atunci când vorbim de daci, de perioada de glorie din vremea lui Burebista, trebuie să ne amintim neapărat de Deceneu, mare preot al lui Zamolxis, vice-rege şi sfătuitor apropiat al celui mai mare dintre regii Traciei.

Astfel, dacă lui Burebista trebuie să-i recunoaştem, astăzi, geniul militar, de strateg, politician şi administrator al celui mai întins teritoriu cunoscut vreodata de regatul dac, lui Deceneu îi putem atribui reforma morală, religioasă şi spirituală a strămoşilor noştrii traitori în secolul I î.e.n.

 

Filosof, astronom, mare preot, vice-rege şi apoi rege al dacilor

 

Despre Deceneu se poate spune,cu siguranţă,că a reprezentat cea mai importantă personalitate a regatului dac, după cea a lui Burebista. El este artizanul reformei morale şi religioase a statului dac, printr-o serie de măsuri menite să omogenizeze societatea geto-dacă.
Deceneu este cel care îi îndeamnă,cu ajutorul regelui Burebista, pe daci, la abstinenţă de la excese şi la o viaţă cumpătată, prin interzicerea culturii viţei-de-vie şi a practicilor dionysismului.

Strabon spune: “Burebista … și-a luat ca ajutor pe Deceneu, un bărbat vrăjitor, care umblase multă vreme prin Egipt, învățând acolo unele semne profetice, datorită cărora susținea că tălmăcește voința zeilor. Ba încă, de la un timp era socotit și zeu, așa cum am arătat când am vorbit de Zamolxe. Ca o dovadă de ascultarea ce i-o dădeau geții, este și faptul că ei s-au lăsat înduplecați să-și stârpească viile și să trăiască fără vin” (Geografia:VII,3,11)

Tot el, se pare, ca este cel ce a interzis poligamia, o practica care, anterior pontificatului său, era uneori întâlnită în Dacia.
Mai mult, după stabilirea locuinţei preoţilor daci pe muntele Kogaion, el reformează pontificatul zamolxian, precum şi ierarhia socială, împărţindu-i pe daci în ordinal pilaţilor şi cel al comaţilor.

Politica de reforme sociale a fost continuată de activităţi în zona astronomiei şi a arhitecturii, respectând, în cel din urmă caz, reguli pe care Deceneu şi le-a însuşit în Egipt şi Orient,zone în cares, pun izvoarele vremii, acesta a călătorit.
Datorită lui Deceneu, preoţii geto-daci au ajuns la un nivel de cunoştinţe înalt, lăudat, de pildă, de Dio Hrisostoma în secolul I d.H.
Tot în zona spiritualităţii poporului său, marele preot acţionează în direcţia impiedicării pătrunderii în Dacia a cultelor străine, considerate a fi perturbatoare spiritual şi corporal pentru dacii săi.

După moartea lui Burebista, în anul 44 î.e.n, Deceneu devine rege al regatului dac intracarpatic, unul dintre cele patru, ulterior cinci teritorii în care a fost împărţit statul creat de marele său suveran, pe care îl conduce până la moartea sa, în anul 27 î.e.n.

 

Un om de o erudiţie superioară timpului său

 

“Observând înclinaţia lor de al asculta în toate şi inteligenţa lor nativă, el i-a iniţiat (pe daci) în aproape toată filosofia, căci era maestru priceput în aceasta. El i-a învăţat etica, dezvăţându-i de obiceiurile lor barbare, i-a instruit în fizică, făcându-i să trăiască potrivit cu legile naturii, pe care gotii, transcriindu-le, le păstrează până azi [sec VI e.n.] cu numele de belagines; i-a învaţat logica, făcându-i superiori celorlalte popoare în ce priveşte mintea; arătându-le practica i-a îndemnat să-şi trăiască viaţa în fapte bune; demonstrându-le teoria, i-a învăţat să contemple cele 12 semne ale zodiacului, iar prin ele mersul planetelor şi toată astronomia, lămurindu-i cum creşte şi scade discul lunii şi cu cât globul de foc al Soarelui întrece măsura rotunjimii Pământului şi le-a expus sub ce nume şi sub ce semne cele 345 de stele trec de la răsărit la apus, ca să se apropie sau să se depărteze de polul ceresc.”, ne relatează Iordanes în lucrarea sa, Getica.

Acesta adaugă: “Vezi ce placere (este) ca nişte oameni prea viteji să se îndeletnicească  cu doctrinele filosofice, când mai aveau puţin răgaz  de războaie. Puteai să-l vezi pe unul cercetând poziţia cerului, pe altul proprietăţile ierburilor şi ale arbuştilor, pe acesta studiind creşterea şi scăderea Lunii, pe celălalt observând eclipsele soarelui şi cum, prin rotaţia cerului, Soarele vrând să atingă regiunea orientală, este adus înapoi în regiunea occidentală. Getul se linişteşte de îndată ce primeşte explicaţia acestor lucruri. Aceasta şi multe altele, învăţând Deceneu pe geţi, prin ştiinţa sa,a strălucit în mijlocul lor ca o adevărată minune.”

 

un articol de Valentin Roman

 

Înscrie-te la Newsletter (pe Home) și află primul despre cele mai importante articole pe care le postăm! Sprijină munca pe care o facem și distribuie mai departe materialele pe care ți le trimitem! Mulţumim!

 
Călătorește în locurile de taină ale României! Un proiect unic de turism http://locuridetaina.ro/

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns