“Deceneu și Dacii” – proiect arhitectonic al sculptorului Ivan Jinaru pentru Palatul Parlamentului. Europarlamentarul Cristian Preda atacă cu furie ideea!!! A început războiul…

Categories ArticolePosted on


Artistul plastic
valcean, Ivan Jinaru, autor al unor sculpturi ce ii reprezinta, printre altii, pe Arsenie Boca si Iustin Parvu, pregateste cel mai mare proiect de arta monumentala, intitulat “Deceneu si Dacii”, monument care urmeaza a fi ridicat in fata cladirii Palatului Parlamentului din Bucuresti.

“Ideea de a se ridica un monument marelui preot dac Deceneu a fost discutata cu un mare ierarh atunci cand a binecuvantat monumentul parintelui Arsenie Boca de la Vaideeni. Inspiratia, sustinerea si muza acestui monument ii apartine frumoasei mele sotii, marea interpreta a folclorului romanesc, Mariana Anghel Jinaru. Acest proiect s-a construit, as putea spune, in Postul Mare al anului 2014, cand am insotit-o la concertele de pricesne, pe care le-a tinut in tara cu ocazia Invierii Mantuitorului”, a declarat pentru AGERPRES Ivan Jinaru.

Artistul doreste ca monumentul care va fi ridicat in fata Palatului Parlamentului sa fie cat mai cunoscut, iar demersurile pentru materializarea lui vor incepe dupa Sarbatorile Pascale.

NOTA MEA (Daniel Roxin): În reacție, europarlamentarul Cristian Preda, unul dintre indivizii “corecți politic”, mare iubitor de globalizare nivelatoare și susținător al căsătoriilor între homosexuali, se arată foarte deranjat de această idee. Iată ce scrie acesta pe Facebook: “Le solicit ministrului culturii și parlamentarilor români – indiferent de orientare politică – să refuze amplasarea în fața clădirii Parlamentului a unui ansamblu statuar reprezentând daci și alți eroi din panteonul naționalist (nota mea: i-auzi! Panteon naționalist!!! Păi, măi Preda, de ce naționalist și nu NAȚIONAL? Pentru că naționalismul, în viziunea voastră manipulatoare, este o chestie rea, care frizează extremismul? Adică Decebal, Burebista, Mihai Viteazul sau Brîncuși erau un fel de naționaliști-fasciști pe care trebuie să-i punem sub preș pentru ca nu cumva un caraghios ca tine să se simtă deranjat?!?). Un kitsch nu poate fi salvat de un altul”

Despre acest monument, cat si despre artistul plastic valcean, cunoscutul erudit si teolog Dan Zamfirescu spune: “Exceptionalul portretist al lui Mihai Eminescu, al parintelului Arsenie Boca, al parintelului Iustin Parvu, a conceput cel mai grandios monument inaltat acelei parti din fiinta romaneasca ce ne vine de la daci. Adica de la poporul care l-a dat pe Orfeu tracul si muzica; pe zeul Dionisos, cu tot ce inseamna el in filosofia lui Nietzsche; pe vestitii medici evocati de Platon, care au descoperit puterea taumatologica a sufletului, si pe Deceneu — simbolul suprematiei spiritului asupra sclaviei materiei si a dezordinii mentale. (…) Toate acestea a tinut sa le dezgroape din uitarea voita maestrul Ivan Jinaru printr-o columna, care sa nu fie copia celei traiane, ci opera unui mare artist al zilelor noastre”.

Proiectul “Deceneu si Dacii” este un grup statuar care are in centru o columna inalta de 33 de metri, deasupra careia se afla Deceneu, la baza 12 statui de daci, reproduceri dupa statuile de daci din Muzeele Lumii (la care se adauga doua statui – cu Burebista si Decebal – în viziunea artistului), iar în cele două laturi statui cu  Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Ferdinand I, respectiv cu Constantin Brancusi, Mihai Eminescu si George Enescu.

Acest proiect este sustinut de peste o suta de oameni de cultura romani, printre care: Dorel Visan, Gheorghe Zamfir, Nicolae Furdui Iancu, Ioan Bocsa, Lazar Comanescu, George Stanca etc.

Sursa: http://cultural.bzi.ro/deceneu-si-dacii-proiect-arhitectonic-al-sculptorului-ivan-jinaru-pentru-palatul-parlamentului-27848

Accesează acest link: Redirectioneaza 2%

Lasă un răspuns