“Deceneu și Dacii” – proiect arhitectonic al sculptorului Ivan Jinaru pentru Palatul Parlamentului. Europarlamentarul Cristian Preda atacă cu furie ideea!!! A început războiul…

Categories ArticolePosted on


Artistul plastic
valcean, Ivan Jinaru, autor al unor sculpturi ce ii reprezinta, printre altii, pe Arsenie Boca si Iustin Parvu, pregateste cel mai mare proiect de arta monumentala, intitulat “Deceneu si Dacii”, monument care urmeaza a fi ridicat in fata cladirii Palatului Parlamentului din Bucuresti.

“Ideea de a se ridica un monument marelui preot dac Deceneu a fost discutata cu un mare ierarh atunci cand a binecuvantat monumentul parintelui Arsenie Boca de la Vaideeni. Inspiratia, sustinerea si muza acestui monument ii apartine frumoasei mele sotii, marea interpreta a folclorului romanesc, Mariana Anghel Jinaru. Acest proiect s-a construit, as putea spune, in Postul Mare al anului 2014, cand am insotit-o la concertele de pricesne, pe care le-a tinut in tara cu ocazia Invierii Mantuitorului”, a declarat pentru AGERPRES Ivan Jinaru.

Artistul doreste ca monumentul care va fi ridicat in fata Palatului Parlamentului sa fie cat mai cunoscut, iar demersurile pentru materializarea lui vor incepe dupa Sarbatorile Pascale.

NOTA MEA (Daniel Roxin): În reacție, europarlamentarul Cristian Preda, unul dintre indivizii “corecți politic”, mare iubitor de globalizare nivelatoare și susținător al căsătoriilor între homosexuali, se arată foarte deranjat de această idee. Iată ce scrie acesta pe Facebook: “Le solicit ministrului culturii și parlamentarilor români – indiferent de orientare politică – să refuze amplasarea în fața clădirii Parlamentului a unui ansamblu statuar reprezentând daci și alți eroi din panteonul naționalist (nota mea: i-auzi! Panteon naționalist!!! Păi, măi Preda, de ce naționalist și nu NAȚIONAL? Pentru că naționalismul, în viziunea voastră manipulatoare, este o chestie rea, care frizează extremismul? Adică Decebal, Burebista, Mihai Viteazul sau Brîncuși erau un fel de naționaliști-fasciști pe care trebuie să-i punem sub preș pentru ca nu cumva un caraghios ca tine să se simtă deranjat?!?). Un kitsch nu poate fi salvat de un altul”

Despre acest monument, cat si despre artistul plastic valcean, cunoscutul erudit si teolog Dan Zamfirescu spune: “Exceptionalul portretist al lui Mihai Eminescu, al parintelului Arsenie Boca, al parintelului Iustin Parvu, a conceput cel mai grandios monument inaltat acelei parti din fiinta romaneasca ce ne vine de la daci. Adica de la poporul care l-a dat pe Orfeu tracul si muzica; pe zeul Dionisos, cu tot ce inseamna el in filosofia lui Nietzsche; pe vestitii medici evocati de Platon, care au descoperit puterea taumatologica a sufletului, si pe Deceneu — simbolul suprematiei spiritului asupra sclaviei materiei si a dezordinii mentale. (…) Toate acestea a tinut sa le dezgroape din uitarea voita maestrul Ivan Jinaru printr-o columna, care sa nu fie copia celei traiane, ci opera unui mare artist al zilelor noastre”.

Proiectul “Deceneu si Dacii” este un grup statuar care are in centru o columna inalta de 33 de metri, deasupra careia se afla Deceneu, la baza 12 statui de daci, reproduceri dupa statuile de daci din Muzeele Lumii (la care se adauga doua statui – cu Burebista si Decebal – în viziunea artistului), iar în cele două laturi statui cu  Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Ferdinand I, respectiv cu Constantin Brancusi, Mihai Eminescu si George Enescu.

Acest proiect este sustinut de peste o suta de oameni de cultura romani, printre care: Dorel Visan, Gheorghe Zamfir, Nicolae Furdui Iancu, Ioan Bocsa, Lazar Comanescu, George Stanca etc.

Sursa: http://cultural.bzi.ro/deceneu-si-dacii-proiect-arhitectonic-al-sculptorului-ivan-jinaru-pentru-palatul-parlamentului-27848

Accesează acest link: Redirectioneaza 2%

30 comments

 1. Acest individ pe nume Cristian Preda, supranumit Viermele, se numără printre exemplarele cele mai emblematice din categoria “spuma murdară a revoluţiei antinaţionale”. Când asemenea specimene greţoase atacă o idee, putem avea convingerea că ideea este foarte bună.

 2. Foarte bun articolul si trebuie avut in vedere si rolul tzapusei zis monument al revolutiei din Piata Revolutiei care dupa cate am auzit are semnificatia si rolul de a distruge egregorul national romanesc, se si simte cum emite naspa si cum arata .Ilici Iovanovici Iliescu a ales acest proiect in ciuda dorintei juriului de a alege alte proiecte ca doar el a pus cu succes in aplicare ,,protocoalele sioniste,, de distrugere a Romaniei.Chiar arata cum ne trage in tzeapa egregorul romanesc.Asemenea ,,obeliscuri,, sunt in toate capitalele europene fara a scrie ceva pe ele si au rol de emisie pe subconstientul colectiv .cititi in
  ,,Organizatiile secrete 5,, Jan van helsing.
  De altfel proiectul,, tzapusa cu cartofu,, a fost premiat de oprescu fiul generalui de securitate hirsch…alt bun aplicant de protocale probabil.

 3. Parlamentarii plătiți din banii noștri sunt puși acolo de Noi pentru a face Voia Poporului. Dacă fac altceva, dacă fac voia altora de aiurea este firesc să plece. Dacă slujesc alte interese decât ale Națiunii Române, să plece!

  Adunăm semnături și îi obligăm să pună statuia care vrem Noi Poporul acolo unde vrem Noi Poporul. Poporul este Națiunea Română. Dacă Națiunea Română vrea asta, asta se va face.

 4. Luni de zile i-am pus lui Cristian Preda citate din Lenin, Stalin sau alti sovietici de la revolutia lor bolsevica….Partea hazlie e ca discuta si facea schimburi de idei cu Molotov!

 5. “Inspirația, susținerea și muza acestui monument îi aparține frumoasei mele soții, marea interpretă a folclorului românesc, Mariana Anghel Jinaru”, ne mărturiseşte atăt de frumos autorul acestui Monument. Şi Eminescu, Grigorescu, Enescu şi Brâncuşi s-au inspirat din bogăţia folclorului românesc, şi chiar au fost susţinuţi, parţial, de “muzele” din vremea aceea (de regina României, Carmen Sylva, Maria Bengescu şi Otilia Cosmuţă, de exemplu), dar nici unul dintre aceşti mari creatori nu au făcut vreun compromis din punct de vedere artistic în operele lor. Reamintesc un aforism de Brâncuşi care ne spune că “am tăiat în spiritul materiei cu măsura propriei mele fiinţe”. Regret că trebuie să o spun, statuile nu le comentez, sunt chiar frumoase, clasice, sculptate cu talent, dar Obeliscul central e un kitch oribil (măcar dacă era gravat cu scene în relief precum “Columna lui Traian”). Dacă despre celebra “Coloana fără de sfârşit” a universalului C. Brâncuşi s-a scris, în 1937, pe nedrept, că e “sula lui Tătărescu” ( la vremea aceea prim-ministru), închipuiţi-vă ce o să se scrie despre acest stâlp “steril” amplasta în faţa celei mai mari clădiri din lume. Şi cum o să mai râdă toţi străinii de noi când o să apară acest Monument. Chiar aşa de steril au ajuns artiştii noştri, încât am rămas toţi încremeniţi într-un sistem fără ieşire şi blocaţi de 25 de ani între o “ţepuşă cu cartof” şi “steriletul lui Papură Vodă”?

 6. Suntem cu sufletul alături de sculptorul Ivan Jinaru şi de cei peste o sută de oameni de cultură care susţin proiectul. Dea Domnul ca numărul lor să se înzecească, înmiască şi înmilionească!

  Acum, când în lume materialismul şi armele îşi fac de cap, ar fi un gest sublim să ridicăm un monument al Sufletului Românesc.
  Dacă fiecare popor şi-ar cinsti mai mult sufletul decât averile materiale, uneori furate de la vecini, lumea ar fi raiuil pe pământ, nu un veşnic teatru de război.

  Susţin din toată inima proiectul ,,Deceneu şi dacii”!

 7. Un frumos omagiu adus inaintasilor , o marturie a obarsiei si o chemare la adevar.
  Avem nevoie de mai multe astfel de monumente!

 8. Noi nu suntem de acord cu proiectul, din multiple considerente, dar nu despre asta e vorba. Daca se ajunge la ceea ce ne dorim, inseamna ca initiativa si-a atins scopul.

 9. Eu zic sa il scoata pe roialistul de Ferdinand si sa il bage pe Aurel Vlaicu. Toate gandurilepozitive lui domnul Jinaru, sper ca acest proiect va deveni realitate. Dac nu trebuie sa le scriem la parlamentari ca sa vada ca este sustinere pentru asa ceva. Eu zic sa inceapa cineva o petitie.

 10. Cristian Preda nu ne reprezinta asa ca parerea lui este VAX. Sa-i dam inainte cu proiectele de renastere nationala. Il deranjeaza poate pe acest individ faptul ca inaintea lui, pe acest spatiu geografic au trait Dacii din care noi suntem urmasi. Sa ne lase cu parerile lui proaste.

 11. Arhitectul Jianu vine cu o propunere, altii vor veni cu alte propuneri. Spatiul de acolo ar trebui decorat frumos cu ceva simbolic national. De ce nu cu stramosii geto-daci? Ca doar pe Traian l-au pus cu cateaua Romei in brate pe treptele Muzeului de Istorie desi n-a pus in viata lui piciorul in Muntenia, de ce n-ar fi si stapanii vechi ai Munteniei, getii, celebrati aici prin statui si monumente?

 12. Ma bucur ca mai sunt romani prin venele carora mai curge sange de dac. Trebuie sa fim mandri ca suntem urmasi ai unui popor admirat si pretuit chiar de aceia care l-au infrant, romanii. O parafraza ” Cine stramosii sai isi lasa/ Dumnezeu sa-i dea pedeapsa/ taraisul sarpelui si mersul gandacului…pulberea pamantului”

 13. Să sperăm că ne vom întoarce la fibra puternică a dacilor din statuile antichității (temperament flegmatic dominant), după ce scăpăm de minoritari și ultimele rămășițe hibride tătare-cumane-slave(temperamente colerico-sangvinice). Dacă mai reușim să scăpăm…În ceea ce privește amplasarea monumentului, cred că este mai potrivit să-l ducă în fața Catedralei Mântuirii Neamului.

 14. Este o ABERATIE NATIONALĂ să faci o statuie tocmai
  celui care l-a ucis pe primul rege Burebista,si anume
  deceneu.Dupa moartea lui Burebista, în anul 44 î.e.n, preotul deceneu devine rege al regatului dac. Acest preot deceneu a fost scolit prin Orient si Egypt e clar că urmărea transformarea Daciei intr-un ţinut mistico-religios,mai ales ca sub Deceneu, statul dac are un caracter teocratic religios.
  O altă aberatie a fost ridicarea unei statui invadatorului
  traian,chiar in fata muzeului national de istorie.Halal

 15. Cristian Preda, un mare, mare IDIOT, care nu are ce cauta in parlamentul Romaniei si nu face cinste natiei noastre, neamului romanesc.
  Eu ma alatur oamenilor dse cultura, romani, enumerati mai sus si sustin acest proiect ce mi se pare foarte reusit si expresiv neamului nostru DAC.
  Cinste Proiectului si celor care l-au conceput !!!

 16. IulianH, ai fost la primăria municipiului Bucureşti să protestezi împotriva statuii lui Traian?
  Îţi iei ,,halalul” subsioară şi te duci şi-l arunci acolo. Atunci o să te credem că eşti de bună credinţă.
  Altfel rişti să rămâi doar un simplu făcător de confuzie.

  Păstorul spiritual al geto-dacilor îşi merită locul gândit de artistul plastic Ivan Jinaru.

 17. De ce Ferdinand? Poate este mai bine un Brancoveanu ( domnitor martir ) sau A.I. Cuza (ca tot s-au unit Moldova si Tara Romaneasca ) sau Horia, Closca si Crisan daca tot vorbim de DACI sau un Vlad Tepes !
  Sunt de acord cu proiectul.

 18. Daniel, sustinand acest proiect ai o vulnerabilitate majora si multi o sa te paraseasca. Nu are ce cauta o asemenea amestecatura in fata casei visate de ceausescu, raportarea noastra la daci trebuie sa fie alta.

 19. Să ne înţelegem: adică voi vreţi să plagiaţi columna, simbol al înfrângerii Daciei, şi să-l cocoţaţi în vârf pe Deceneu plutind deasupra unor mari personalităţi creştine din alte vremuri. Iar toate astea taman la picioarele simbolului dictaturii ceauşiste. Păi, înseamnă că nu aţi înţeles nimic din ce au fost Geto-Dacii.

 20. Cine înţelege, are ce căuta aici.

  Atâtea cuvinte patetice în cinci rânduri te dă de gol că eşti doar un simplu troll, trimis în misiune să posteze mesaje denigratoare la adresa oricărei iniţiative privind dacii.

  Sunt sigură că dacă daciştii ar propune să se ridice un monument opincii dacice, ai găsi şi pentru acesta o chichiţă ca să-l contestezi şi să faci zâzanie.

 21. sminteala nu poate fi dusa la bun-sfarsit, fiindca luciditatea nu este tot una cu acel compromis sudat de ignoranta.

  Strabunii geto-daci nu sunt dacism sau manelism statuat, ci valvataia curata care va aduce Re nas te rea.

 22. Eminescu avea un cult pentru daci.

  Poezia ,,Ai nostri tineri” (1876) are o varianta in care DACUL este opus tinerilor ,,cu chipul lor istet de oaie creata”:

  DAR CE SA ZIC SI EU ACUM SARACUL –
  CE N-AM STIUT VREODATA PASARESTE:
  FITI VOI ROMUNCULI, SIMT IN MINE DACUL.

  Poezia ,,Mai am un singur dor” se intitula intr-o varianta ,,Dorinta unui dac”.

  Garabet Ibraileanu gasea in dacismul lui Eminescu ,,glasul sangelui”.

  Dar inainte de Eminescu si-a declarat apartenenta dacica B.P. Hasdeu: ,,Sunt dac cu trup si suflet”.
  Dar despre Hasdeu, despre dacismul si despre curajul sau iesit din comun, pe care l-a manifestat cand a scris ,,Pierit-au dacii?” am putea vorbi cu alta ocazie. Merita.

 23. Dacismul înseamnă căutarea rădăcinilor străvechi ale istoriei şi spiritualităţii noastre. Ori căutarea ,,originarului” nu este un fenomen pur românesc. Şi n-a apărut odată cu Daniel Roxin.

  La sfârşitul secolului al XVIII-lea, germanul Herder lansează ideea întoarcerii către folclor. Iar cultura Europei din secolul al XIX-lea e marcată de încercarea de a descoperi ,,arhivele popoarelor” (Herder), de a cerceta viaţa inconştientă a naţiunilor prin intermediul miturilor şi simbolurilor comportate de acestea (Jung), de a descoperi ,,specificul naţional” (Unamuno).

  Fenomenul cunoaşterii de sine a popoarelor se încadra în mişcările de eliberare naţională din ţările bătrânului continent.

  La noi, ideea unităţii naţionale a născut în mod firesc ideea de dacism.
  Dacia este simbol al României unite.
  Iar dacii sunt luptători exemplari împotriva oprimării naţionale.
  Mai mult. Cercetătoarea Elena Tacciu menţiona că Cezar Bolliac considera elementul dacic ,,singurul şi cel mai vechi prin care ne putem conecta la valorile clasice ale culturii universale”.

 24. Trebuie gandit foarte bine cine ne va reprezenta pe acel platou, eu l-as prefera pe Decebal in locul lui Deceneu, suntem satui de tradatori.

 25. Pe bulevadul Unirii, in zona in care se dorea construirea Catedralei Mantuirii Neamului, ( intre intersectiile cu bd. Mircea Voda si bd. Traian), exista un scuar unde ar putea fi amplasat un monument ca acesta. Bucurestiul nu are niciun monument reprezentativ cu inaintasi nostri daci, motiv pentru care salut propunerea maestrului Ivan Jinaru. Mi-ar placea ca pentru obelisc sa se inspire din operele lui Brancusi, sau sculpturile maramuresene.

 26. Majoritatea comentariilor sunt pro iar cei care sunt catusi de putin contra ar vrea sa fie pro dar subconstientul lor deja varza le spune sa duca doctrina de indobitocire mai departe pt ca este mai usor de explicat si intels. Pana la urma isi au si obeliscurile astea fara “gravuri”rolul lor de manipulare. Asa ca hai sa nu mai construim, mai bn daramam si votam. Tineti minte ca totul in univers inseamna matematica nu cuvinte fara rost. Lasa-ti oamenii sa isi faca propria idee nu mai manipulatii “iluminatiilor”.

 27. Foarte frumos monumentul avem nevoie de asa ceva ,istorie adevarata scrisa in piatra. in poezie e.t.c. asa cum faceau si strabuni , se pare ca tradatori au inceput sa chiuite ,vor vedea cu ochi lor cum apare adevarul Dumnezeu ajuta pe cei drepti usor , usor cu rabdare asa cum stie EL sa o faca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *