Tezaur dacic RAR, descoperit la Buzău

Categories ArheologiePosted on

Un bărbat din comuna Topliceni, satul Băbeni, a descoperit un tezaur dacic, în momentul în care își ara pământul, informează opiniabuzău.ro.

Conform arheologilor, este vorba despre 11 monede dacice din argint. Descoperirea este cu atât mai valoroasă, cu cât până acum fuseseră descoperite doar 17 astfel de monede la nivelul întregii țări.

„Suntem încreză­tori că avem de a face cu un tezaur dacic, pentru că în toată România s-au descoperit până acum doar 17 monede asemă­nătoare, dar în locuri diferite. Faptul că la Topliceni monedele erau în același loc este un lucru rar. Interesant este că ele sunt mai grele decât cele desco­perite până acum, au 10-12 grame, față de 3-4 grame. Ele se fabricau prin batere cu o ștanță. Pe o față este ștanțat capul lui Zeus cu lauri, iar pe cealaltă un călăreț, probabil o imitație a imaginii lui Filip al II-lea, pentru că geto-dacii au imitat monedele macedonene. Aceste monede au dispărut în momentul în care au fost înlocuite cu cele romane. De obicei ele erau îngropate în momentul izbucnirii unui conflict. Cel mai probabil, dețină­torul lor a murit și nu a mai apucat să le dezgroape”, a spus arheologul Sebastian Matei.

Pentru că a anunțat statul, bărbatul va primi 30% din valoarea descoperirii. Arheologii vor continua cercetările în zonă.

Mihai Șomănescu

Sursa: http://activenews.ro/tezaur-dacic-rar-descoperit-la-buzau_1893754.html

Accesează acest link: Redirectioneaza 2%

4 comments

 1. Şi noi susţinem proiectul ,,Deceneu şi dacii”!

  Eu cred că după un aşa apel împotriva proiectului ,,Deceneu şi dacii” acest ins Cristian Preda trebuie data afara din partidul pe listele căruia a candidat. Un om cu o aşa gândire nu face cinste niciunui partid. Doar dacă unuia care s-ar chema Partidul Vânzătorilor de Neam.
  De ce n-a făcut apel împotriva guvernanţilor care fură şi nu li se confiscă averile!
  Împotriva pensiilor mici ale bătrânilor.
  Împotriva ANAF-ului când confiscă urzicile de la babe şi închid magazinele românilor pentru o lipsă de doi lei!
  Dar s-a repezit cu toată furia asupra unui monument care reprezintă coloana vertebrală a istoriei românilor.
  Mie unuia mi-i ruşine cu aşa europarlamentar!

  ,,Cum nu vii tu, Ţepeş doamne?!”

 2. Am mai văzut monede din astea în cartea lu Densușanu,păcat că am împrumutat-o că acuma vă ziceam cum le spune.Îs ori monede de tipul maia ori de tipul sarmis,un lucru îi cert pe ele îs scrise niște inițiale.Ce să vede acolo drept desen îs ,de fapt,litere sau simboluri hieratice ale unor zeități sau regalități ale trecutului îndepărtat.Cine are cartea Dacia preistorică a lu Densușanu să să uite pe ea la monedele dacice și va afla, cu siguranță ,cum le zice. De fiecare dată când să descoperă ceva autentic dacic să încearcă mușamalizarea descoperirii nespunând mai nimic despre ea.Istoricii știu că-s monede dacice și că au litere pă ele dar rămân perplecși pentru că lor li s-o spus că dacii nu cunoșteau scrisu și atunci li să blochează creieru,știu ,de asemenea,că îs mai vechi decât presupusul model după care s-ar fi inspirat da insistă sau persistă în aberații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *