Descoperire epocala: cel mai vechi oras din Europa, langa Romania

Categories ArheologiePosted on

Tweet

Arheologii bulgari au descoperit vestigiile celui mai vechi oras din Europa, in Provadia (nord-estul Bulgariei), relateaza CNN. Profesorul Vasil Nikolov, conducatorul lucrarilor de explorare, sustine ca orasul are peste 7.000 de ani: „Putem spune ca locul a aparut intre anii 4.700 si 4.200 i.Hr.”

Orasul a fost construit in apropierea de cea mai veche mina de sare din tara. In Antichitate, sarea era la fel de importanta cum este uleiul in zilele noastre. „Apa sarata era evaporata prin diferite tehnici in boluri de ceramica, iar sarea rezultata era folosita ca moneda de schimb, fiind importanta atat pentru oameni, cat si pentru animale”, explica profesorul.

Cercetatorii spun ca au descoperit multe despre cei aproximativ 300 de bastinasi, din locurile unde erau ingropati.
„Din cate ne-am dat seama, este vorba de doua clase sociale diferite, pentru ca am gasite si agrafe de par din cupru, pe care presupunem ca femeile le foloseau in prinderea cocurilor”, spune arheologul Margarita Lyuncheva.

Ritualurile de inmormantare era insa mai deosebite, corpurile fiind sectionate in doua si ingropate de la mijloc in sus. Mai mult, rezidentii celui mai vechi oras din Europa locuiau in case cu doua niveluri, cu ziduri de 2 metri grosime si 3 metri inaltime. Isi castigau existenta din extragerea sarii din mine, o traditie care continua si astazi, 7.000 de ani mai tarziu.

sursa: http://stirileprotv.ro

2 comments

  1. Interesant, dar avem nevoie de mai multa mobilitate.

    Nu ar fi rau sa plecam in incursiuni cum carpii sau costobocii…poate la romanistii de pe historia.ro, astia spun ca dacii se indeletniceau cu expeditiile de prada. Iar daca ei spun asta de ce sa-i contrazicem?
    Ce ar fi sa se trezeasca cu Lupii in ograda si sa le scarmanam nitelus bivuacul virtual?…Eventual sa-i facem biftec romanist.

  2. Bulgarii sapă, descoperă în continuu vestigii preistorice și antice, de-ale tracilor, în timp ce la noi e mai important orice altceva decît identitatea națională, sau mîndria națională. Este frustrant, pentru noi românii, dar bravo bulgarilor, care se mîndresc cu strămoșii noștri, tracii. Poate vreodată ne vor folosi descoperirile lor pentru a le conjuga cu cele ce le vom face și noi, să sperăm, pentru a dovedi că aici, pe valea Dunării este leagănul civilizației și nu la Tigru și Eufrat, în Sumer, civilizație mai tînără cu cîteva mii de ani (3.500-3.000 î.d.H.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *